Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ricarda Lang volgt Baerbock op als voorzitter Duitse Groenen

Ricarda Lang volgt Baerbock op als voorzitter Duitse Groenen

BERLIJN (ANP/DPA) - Ricarda Lang is de nieuwe partijvoorzitter van de Duitse Groenen. De 28-jarige parlementariër in de Bondsdag werd zaterdag tijdens de online-partijdag met een meerderheid van ruim 75 procent gekozen. Omdat 'Die Grünen' traditiegetrouw worden geleid door een gemengd duo, zal buitenlanddeskundige Omid Nouripour (46) haar de komende jaren terzijde staan. Hij kreeg duidelijk de voorkeur boven twee andere kandidaten.

Voordat beiden in functie treden, moeten de gedelegeerden hun stem formeel nog per brief bevestigen. Ze hebben daar tot 14 februari de tijd voor. Lang verscheen wegens een corona-infectie niet persoonlijk op het podium van het Berlijnse Velodrom, waar een bescheiden aantal kopstukken van de partij zat verzameld. Honderden afgevaardigden volgden de bijeenkomst en haar toespraak eveneens vanuit eigen huis.

Lang, die tot de linkervleugel wordt gerekend, volgt Annalena Baerbock op. Zij leidde de Groenen vier jaar met Robert Habeck, maar trad conform de partijregels terug om minister van Buitenlandse Zaken te worden. Lang presenteerde zich als iemand die praktische verbeteringen belangrijker vindt dan onrealistische idealen. Ze ziet regeringsdeelname als een enorme kans voor de partij, ook als er compromissen nodig zijn.

Levensgrote kans

"We bedrijven geen politiek om elkaar op de schouder te kloppen. Regeren is geen straf maar een levensgrote kans", aldus Lang. Ze wil dat de partij zich profileert en de handen uit de mouwen steekt. "Bij de corona- en ook de klimaatcrisis is afwachten geen optie".

Collega-voorzitter Nouripour, die tot de realisten in de partij behoort, vertelde met Lang te willen bereiken dat de Groenen bij de volgende verkiezingen een serieuze kans maken de bondskanselier te leveren. De in Iran geboren co-preses hoopt meer mensen met een migratieachtergrond te interesseren en te betrekken bij de politiek.

Meer uit Buitenland

Jury in zwijggeldproces Trump compleet, proces maandag van start

NEW YORK (ANP/RTR) - Alle juryleden in het zwijggeldproces rond de voormalige Amerikaanse president Donald Trump zijn geselecteerd. Hierdoor kan het proces maandag officieel starten. Trump staat terecht omdat hij documenten om zwijggeldbetalingen aan pornoactrice Stormy Daniels te verhullen, zou hebben vervalst.

35 minuten geleden
Man steekt zichzelf in brand bij rechtbank Trump-proces

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een man heeft zichzelf in brand gestoken bij de rechtbank in New York waar het eerste strafproces tegen de Amerikaanse ex-president Donald Trump wordt gehouden. Beelden van de Amerikaanse nieuwszender CNN toonden een man in vlammen. Het is nog onbekend wat het motief was.

49 minuten geleden
Iran meldt aanval met mini-drones zonder schade

TEHERAN (ANP/RTR/DPA) - Iran zegt dat er mini-drones zijn neergehaald in Isfahan, na berichten over een Israëlische raketaanval. Volgens buitenlandminister Hossein Amirabdollahian zijn er geen slachtoffers en is er geen schade ontstaan. Hij legde een link met aartsvijand Israël, door te stellen dat pro-Israëlische media het incident afschilderen als overwinning, terwijl het een nederlaag zou zijn.

1 uur geleden
Azerbeidzjan: Armenië geeft bezette grensdorpen terug

BAKU (ANP/RTR) - Armenië heeft ermee ingestemd vier dorpen aan de grens met Azerbeidzjan terug te geven aan het land, meldde het Azerbeidzjaanse buitenlandministerie. Het gaat om dorpen die sinds het begin van de jaren negentig in handen zijn van Armenië. Volgens het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de landen een voorlopig akkoord bereikt over vier delen van hun betwiste grens.

2 uur geleden
NAVO-landen komen met meer luchtafweersystemen voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Verscheidene NAVO-landen hebben "concrete bijdragen" toegezegd voor de luchtafweer van Oekraïne, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg gezegd, na afloop van een bijeenkomst van NAVO-ministers van Defensie en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

3 uur geleden
Fors meer misdrijven door rechts-extremisten in Duitsland

BERLIJN (ANP/DPA) - Het aantal extreemrechts gemotiveerde misdrijven in Duitsland is vorig jaar aanzienlijk gestegen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 28.945 van dergelijke misdrijven geregistreerd, ruim 5400 meer dan in 2022.

3 uur geleden
In Nederland gezochte Belgische drugscrimineel opgepakt in Berlijn

BERLIJN (ANP) - Een Belgische topcrimineel die ook in Nederland werd gezocht is opgepakt in Berlijn. De 48-jarige man stond hoog op de opsporingslijst van Europol.

4 uur geleden