Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ricarda Lang volgt Baerbock op als voorzitter Duitse Groenen

Ricarda Lang volgt Baerbock op als voorzitter Duitse Groenen

BERLIJN (ANP/DPA) - Ricarda Lang is de nieuwe partijvoorzitter van de Duitse Groenen. De 28-jarige parlementariër in de Bondsdag werd zaterdag tijdens de online-partijdag met een meerderheid van ruim 75 procent gekozen. Omdat 'Die Grünen' traditiegetrouw worden geleid door een gemengd duo, zal buitenlanddeskundige Omid Nouripour (46) haar de komende jaren terzijde staan. Hij kreeg duidelijk de voorkeur boven twee andere kandidaten.

Voordat beiden in functie treden, moeten de gedelegeerden hun stem formeel nog per brief bevestigen. Ze hebben daar tot 14 februari de tijd voor. Lang verscheen wegens een corona-infectie niet persoonlijk op het podium van het Berlijnse Velodrom, waar een bescheiden aantal kopstukken van de partij zat verzameld. Honderden afgevaardigden volgden de bijeenkomst en haar toespraak eveneens vanuit eigen huis.

Lang, die tot de linkervleugel wordt gerekend, volgt Annalena Baerbock op. Zij leidde de Groenen vier jaar met Robert Habeck, maar trad conform de partijregels terug om minister van Buitenlandse Zaken te worden. Lang presenteerde zich als iemand die praktische verbeteringen belangrijker vindt dan onrealistische idealen. Ze ziet regeringsdeelname als een enorme kans voor de partij, ook als er compromissen nodig zijn.

Levensgrote kans

"We bedrijven geen politiek om elkaar op de schouder te kloppen. Regeren is geen straf maar een levensgrote kans", aldus Lang. Ze wil dat de partij zich profileert en de handen uit de mouwen steekt. "Bij de corona- en ook de klimaatcrisis is afwachten geen optie".

Collega-voorzitter Nouripour, die tot de realisten in de partij behoort, vertelde met Lang te willen bereiken dat de Groenen bij de volgende verkiezingen een serieuze kans maken de bondskanselier te leveren. De in Iran geboren co-preses hoopt meer mensen met een migratieachtergrond te interesseren en te betrekken bij de politiek.

Meer uit Buitenland

Boris Johnson en Liz Truss keren zich tegen Sunaks Brexitplannen

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse oud-premiers Boris Johnson en Liz Truss zullen woensdag in het Lagerhuis tegen de Brexitplannen van hun opvolger Rishi Sunak stemmen. Volgens Britse media is de nieuwe deal "onacceptabel" voor Johnson, die zelf de vorige overeenkomst met de Europese Unie onderhandelde.

32 minuten geleden
Zuid-Korea en VS vieren jubileum met militaire oefeningen in juni

SEOUL (ANP/RTR) - Zuid-Koreaanse en Amerikaanse strijdkrachten houden in juni hun tot nu grootste gezamenlijke militaire oefeningen waarbij met scherp wordt geschoten, meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. De oefeningen maken deel uit van de viering van het 70-jarige bestaan van het bondgenootschap tussen de twee landen.

39 minuten geleden
Sunaks Brexitdeal stuit op verzet van unionisten en brexiteers

LONDEN (ANP) - Het Britse Lagerhuis buigt zich over de Brexitafspraken die premier Rishi Sunak heeft afgesproken met de Europese Commissie. Waarschijnlijk kan Sunak op een meerderheid rekenen voor het nieuwe handelsprotocol, maar een aanzienlijk verzet van Noord-Ieren en binnen zijn eigen partij zou een fikse tegenvaller zijn voor de premier.

5 uur geleden
Mogelijk besluit over vervolging Trump door 'grand jury' Manhattan

NEW YORK (ANP) - De beslissing of ex-president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in Manhattan, New York, genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.

6 uur geleden
Opnieuw ongeregeldheden bij Franse pensioenprotesten

PARIJS (ANP/RTR/AFP/BELGA) - In Frankrijk zijn bij spontane protesten tegen de pensioenhervorming opnieuw ongeregeldheden uitgebroken, onder meer in Parijs, Nantes, Montpellier en Lille. Dat melden Franse media. De politie zette bijvoorbeeld in de hoofdstad traangas in om betogers uiteen te drijven.

12 uur geleden
Saudi-Arabië: ramadan begint donderdag

RIYAD (ANP/AFP) - Saudi-Arabië heeft gezegd dat de ramadan komende donderdag begint. Veel moslims wereldwijd volgen de start- en einddatum van Saudi-Arabië, waar de heilige plaatsen Mekka en Medina liggen.

13 uur geleden
Oeganda doet homo's en transgenders helemaal in de ban

KAMPALA (ANP/RTR) - Het Oost-Afrikaanse Oeganda doet onder anderen homo's, lesbiennes en transgenders helemaal in de ban. Zelfs het je identificeren als zodanig wordt strafbaar.

14 uur geleden