Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reuters: VS willen af van normale handelsbetrekkingen met Rusland

Reuters: VS willen af van normale handelsbetrekkingen met Rusland

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden zal later op vrijdag naar verluidt oproepen om de normale handelsbetrekkingen met Rusland te beëindigen vanwege de invasie in Oekraïne. Met die stap plaveit Biden de weg voor hogere heffingen op Russische importen. Ingewijden zeggen tegen persbureau Reuters dat hij gaat aankondigen dat hij de handelsprivileges van Rusland intrekt.

Met de stap willen de Verenigde Staten en hun bondgenoten de druk op de Russische president Vladimir Poetin vergroten om een einde te maken aan de grootste oorlog in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Om de status van "permanente normale handelsbetrekkingen" met Rusland op te heffen is een besluit van het Congres nodig, aldus een hoge ambtenaar van de regering. Maar politici in beide huizen van het Congres hebben al hun steun voor zo'n maatregel uitgesproken.

Stevige sancties tegen Russische banken en elites, samen met exportcontroles op een hele reeks technologieën, zorgen al voor grote schade aan de Russische economie. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt nu dat de economie dit jaar in een "diepe recessie" zal belanden.

Hogere heffingen

In 2019 was Rusland de 26e grootste handelspartner van de Verenigde Staten. Destijds werd er over en weer voor zo'n 28 miljard dollar aan handel tussen de twee landen gedreven. De VS importeren vooral minerale brandstoffen, edelmetaal en edelsteen, ijzer en staal, meststoffen en chemicaliën uit Rusland. Die goederen kunnen nu met hogere heffingen worden geconfronteerd als het Congres ermee instemt om de handelsstatus van Rusland als begunstigde natie in te trekken.

Sommige Amerikaanse gouverneurs hebben uit solidariteit met het Oekraïense volk de door de overheid gerunde slijterijen al opgedragen te stoppen met de verkoop van wodka en gedistilleerde dranken van Russische makelij.

Meer uit Financieel

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

HOUSTON (ANP/RTR) - Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak. Geen van de initiatiefvoorstellen, ingediend door het activistische beleggerscollectief Follow This, kreeg meer dan 36 procent van de stemmen.

1 uur geleden
Damrak kleurt rood in aanloop naar stemming schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op Beursplein 5 heeft de handelsdag woensdag met een verlies afgesloten. De algehele stemming op de Europese beursvloeren bleef terughoudend. Beleggers zijn vooral benieuwd of het Amerikaanse Congres de pas gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond zal goedkeuren. Vooral binnen de Amerikaanse Republikeinse partij lijkt het verzet toe te nemen tegen de deal, die naar verwachting vannacht in stemming wordt gebracht.

2 uur geleden
VS en EU ijveren voor gedragscode AI-bedrijven

LULEA (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten en Europese Unie moeten er bij techbedrijven op aandringen dat ze een gedragscode over kunstmatige intelligentie (AI) gaan volgen, zei Eurocommissaris Margrethe Vestager. De EU werkt weliswaar aan wetgeving die de risico's van baanbrekende technologie moet beperken. Maar de ontwikkelingen gaan zo snel dat bedrijven als OpenAI, Google en Microsoft zichzelf al zouden moeten reguleren om schadelijke maatschappelijke gevolgen van AI tegen te gaan.

3 uur geleden
Staatsagent: KLM schond afspraken, gezag overheid geschaad

DEN HAAG (ANP) - Het gezag van de overheid heeft schade opgelopen doordat KLM, tot dusver ongestraft, de voorwaarden voor staatssteun tijdens de coronacrisis schond. Dat schrijft staatsagent Jeroen Kremers, door het kabinet aangewezen om mee te kijken bij KLM zolang het bedrijf overheidssteun genoot, in zijn vijfde en laatste rapport.

4 uur geleden
Wall Street daalt in afwachting stemming over schuldendeal

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag omlaag. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Vooral binnen de Republikeinse partij lijkt het verzet tegen de deal toe te nemen.

4 uur geleden
Duitse spoorvakbond denkt na over nieuwe stakingen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse vakbond voor spoorpersoneel EVG denkt na over nieuwe stakingen vanwege een slepend arbeidsconflict met Deutsche Bahn. EVG wees dinsdagavond een nieuw cao-voorstel van Deutsche Bahn af. Het staatsspoorbedrijf heeft vervolgens op zijn beurt een uitnodiging van de bond voor verdere onderhandelingen afgewezen.

6 uur geleden
Winning Portugese lithium voor stekkerauto's stap dichterbij

LISSABON (ANP/RTR) - De ontginning van lithium voor stekkerauto's en andere elektrische toepassingen in Portugal is een stap dichterbij gekomen. Het Britse mijnbouwbedrijf Savannah Resources heeft een positief oordeel gekregen van een Portugese toezichthouder over de verwachte impact op het milieu van een lithium-mijn in het noorden van Portugal. Het bedrijf spreekt van "een belangrijke mijlpaal" voor het project in de streek Barroso.

6 uur geleden