Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reuters: Russische winkels van Nike toch nog steeds open

Reuters: Russische winkels van Nike toch nog steeds open

LONDEN (ANP) - Veel Russische winkels van het Amerikaanse sportmerk Nike waren vrijdag nog gewoon open, ondanks dat Nike al meer dan een week geleden aankondigde dat alle filialen in Rusland tijdelijk dicht zouden gaan in verband met de oorlog in Oekraïne. Dat meldt persbureau Reuters die zelf bij winkels navraag deed of ze wel echt gesloten waren.

Bij een van de zes Moskouse winkels die Reuters telefonisch benaderde zei een medewerker: "We hebben nog geen informatie, maar ik denk dat de winkel nog minstens een maand open zal zijn." Ook vond Reuters informatie op de Russische website van Nike die erop wees dat alle in totaal ongeveer honderd zaken in het land nog "open" zouden zijn.

Een medewerker van het hoofdkantoor van de Russische tak van Nike heeft aan Reuters laten weten dat veel winkels inderdaad nog gewoon in bedrijf zijn. De medewerker zei echter dat "Nike Factory Stores" tijdelijk waren gesloten.

Tegenstrijdige informatie

Dat er zoveel tegenstrijdige informatie naar buiten komt over de Russische filialen ligt waarschijnlijk aan het feit dat een deel van de zaken in Rusland gerund wordt door onafhankelijke partners. Dat is althans de verklaring die Nike zelf geeft. Het bedrijf heeft ook laten weten de informatie op zijn Russische website snel aan te zullen passen.

De afgelopen weken hebben veel buitenlandse bedrijven aangekondigd om Rusland de rug toe te keren. Maar er zijn ook ondernemingen die hier om uiteenlopende redenen moeite mee hebben. Veel levensmiddelenfabrikanten blijven bijvoorbeeld essentiële producten verkopen in het land.

Uniqlo

Eerder koos kledingketen Uniqlo er ook openlijk voor om in Rusland actief te blijven. Maar daarop kwam het Japanse moederbedrijf van Uniqlo later terug nadat er op sociale media kritiek was geuit op de keuze.

Van de grote buitenlandse autofabrikanten is Renault momenteel de enige die de banden in Rusland nog intact lijkt te houden. Volgens ingewijden van persbureau Bloomberg willen de Fransen zo voorkomen dat hun Russische dochter AvtoVaz door de Russische overheid wordt genationaliseerd. Die opstelling van Renault zou ook worden gesteund door de Franse regering, die er eerder bij grote Franse bedrijven op aandrong Rusland niet overhaast te verlaten.

Meer uit Financieel

Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

8 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

9 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

10 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

12 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

12 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

13 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

13 uur geleden