Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reuters: ING keurt Russische betaling voor oliedoorvoer goed

Reuters: ING keurt Russische betaling voor oliedoorvoer goed

PRAAG (ANP) - De Slowaakse olieraffinaderij Slovnaft meldt dat een Europese bank een betaling goedkeurt waardoor olietoevoer via de Droezjba-pijpleiding naar Tsjechië kan worden hervat. Een ingewijde laat aan persbureau Reuters weten dat het om ING zou gaan.

De doorvoer van olie uit Rusland via Oekraïne naar Tsjechië, Slowakije en Hongarije werd op 4 augustus opgeschort. Vanwege de sancties tegen Rusland, kon de Russische beheerder van de Droezjba-oliepijpleiding geen doorvoervergoeding naar het Oekraïense olietransportbedrijf Ukrtransnafta overmaken. In eerste instantie was betaald, maar Transneft kreeg het geld een week later teruggestort. Daarop besloot Ukrtransnafta de aanvoer van olie te stoppen.

Volgens een ingewijde die Reuters sprak, zou het ING zijn die de betaling blokkeerde. Daar lijkt de bank nu dus op terug te komen. Daarbij geeft de bron aan te verwachten dat de olietoevoer naar Tsjechië zaterdag wordt hervat. "Volgens onze informatie heeft de bank de oorspronkelijk geblokkeerde betaling tussen transitbedrijven voor de doorvoervergoeding heroverwogen en uiteindelijk geaccepteerd", laat een woordvoerder van Slovnaft weten. ING geeft in een reactie aan geen uitspraken te doen over betalingen tussen partijen.

Het contract tussen Transneft en Ukrtransnafta vereist 100 procent vooruitbetaling voor de doorvoer van olie. Slovnaft en Hongaarse raffinaderij Mol Nyrt hadden al aangeboden de betalingen rechtstreeks aan Ukrtransnafta te doen om het geschil op te lossen. Daardoor kon de olie-aanvoer naar die landen woensdag al worden hervat.

Meer uit Financieel

OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

1 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

1 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

2 uur geleden
Adyen opnieuw winnaar op positief gestemd Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen is vrijdag opnieuw hoger geëindigd op de aandelenbeurs in Amsterdam. Net zoals eerder deze week gingen beleggers mee in een optimistisch oordeel van analisten over het fintechbedrijf. De algehele stemming was positief, net zoals op andere beurzen in Europa.

2 uur geleden
Media: grondstoffenhandelaar Gunvor vreest hogere corruptieboete

GENÈVE (ANP) - Grondstoffenhandelaar Gunvor heeft fors meer geld opzij gezet voor een boete die het bedrijf verwacht te krijgen voor vermeende omkoping. Volgens persbureaus Bloomberg en Reuters, die zich baseren op ingewijden, gaat het om 650 miljoen dollar (604 miljoen euro) die Gunvor denkt te moeten betalen aan justitie in de Verenigde Staten. Eerder ging het nog om 450 miljoen dollar.

3 uur geleden
Opnieuw storing bij Rabobank, problemen met afronden transacties

UTRECHT (ANP) - Klanten van de Rabobank kunnen vrijdagmiddag last hebben van een storing. Op de website van de bank staat vermeld dat er problemen kunnen ontstaan bij het afronden van overboekingen. Het is de tweede storing in een week tijd.

4 uur geleden
Wall Street opent licht lager na belangrijk banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine verliezen begonnen aan de laatste handelsdag van de week. Beleggers op Wall Street verwerkten het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Dat wees op een sterkere aanwas van banen dan verwacht.

5 uur geleden