Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reuters: ING keurt Russische betaling voor oliedoorvoer goed

Reuters: ING keurt Russische betaling voor oliedoorvoer goed

PRAAG (ANP) - De Slowaakse olieraffinaderij Slovnaft meldt dat een Europese bank een betaling goedkeurt waardoor olietoevoer via de Droezjba-pijpleiding naar Tsjechië kan worden hervat. Een ingewijde laat aan persbureau Reuters weten dat het om ING zou gaan.

De doorvoer van olie uit Rusland via Oekraïne naar Tsjechië, Slowakije en Hongarije werd op 4 augustus opgeschort. Vanwege de sancties tegen Rusland, kon de Russische beheerder van de Droezjba-oliepijpleiding geen doorvoervergoeding naar het Oekraïense olietransportbedrijf Ukrtransnafta overmaken. In eerste instantie was betaald, maar Transneft kreeg het geld een week later teruggestort. Daarop besloot Ukrtransnafta de aanvoer van olie te stoppen.

Volgens een ingewijde die Reuters sprak, zou het ING zijn die de betaling blokkeerde. Daar lijkt de bank nu dus op terug te komen. Daarbij geeft de bron aan te verwachten dat de olietoevoer naar Tsjechië zaterdag wordt hervat. "Volgens onze informatie heeft de bank de oorspronkelijk geblokkeerde betaling tussen transitbedrijven voor de doorvoervergoeding heroverwogen en uiteindelijk geaccepteerd", laat een woordvoerder van Slovnaft weten. ING geeft in een reactie aan geen uitspraken te doen over betalingen tussen partijen.

Het contract tussen Transneft en Ukrtransnafta vereist 100 procent vooruitbetaling voor de doorvoer van olie. Slovnaft en Hongaarse raffinaderij Mol Nyrt hadden al aangeboden de betalingen rechtstreeks aan Ukrtransnafta te doen om het geschil op te lossen. Daardoor kon de olie-aanvoer naar die landen woensdag al worden hervat.

Meer uit Financieel

KLM mag oud-topman ontslagvergoeding meegeven

AMSTERDAM (ANP) - De oud-topman van luchtvaartmaatschappij KLM, Pieter Elbers, heeft volgens de rechtbank van Amsterdam recht op een ontslagvergoeding na zijn vertrek bij de luchtvaartmaatschappij. Bovendien heeft hij recht op uitgestelde bonussen uit de periode voordat KLM staatssteun ontving wegens de coronacrisis, staat in een vonnis waarover het Financieele Dagblad eerder berichtte. Het totale bedrag komt neer op zo'n 1,3 miljoen euro.

25 minuten geleden
Shell verliest op licht lagere aandelenbeurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met een klein verlies de handel uitgegaan. Olie- en gasconcern Shell was een van de grootste verliezers bij de hoofdfondsen na een tegenvallende vooruitblik op de kwartaalresultaten. Chipbedrijven behoorden tot de winnaars.

1 uur geleden
Schiphol denkt met pakket eindelijk meer beveiligers te trekken

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol denkt dat de combinatie tussen een hoger loon en andere verbeteringen van de arbeidsvoorwaarden eindelijk voor meer beveiligers op de luchthaven gaat zorgen. Ondanks een hogere toeslag tijdens de zomer, bleef het tekort aan beveiligers ongeveer even groot. Door ook in te zetten op "erg opgeknapte pauzeruimtes" en voorspelbaardere roosters, moeten de tekorten bij de security snel worden opgelost, zegt operationeel directeur Hanne Buis.

2 uur geleden
Hof in Parijs verlaagt megaboete Apple fors

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Rechters in Parijs hebben een kartelboete voor Apple fors verlaagd, tot een derde van het originele bedrag. Het techbedrijf achter de iPhone hoeft nu nog maar 371,6 miljoen euro te betalen, in plaats van de eerder opgelegde boete van 1,1 miljard euro.

3 uur geleden
Grote kweker groenteplantjes sluit de deuren om dure energie

BLEISWIJK (ANP) - De Zuid-Hollandse kweker van groenteplantjes Plantise beëindigt zijn activiteiten in Nederland omdat de energiekosten te hoog zijn geworden. Volgens algemeen directeur Marco Vermeulen verlaat eind maart de laatste medewerker het bedrijf, dat ruim tweehonderd vaste werknemers heeft en met zo'n vierhonderd uitzendkrachten werkt.

3 uur geleden
Wall Street licht hoger begonnen aan nieuwe handelsdag

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag licht hoger geopend, waarmee de verliezen van een dag eerder geen vervolg kregen. De sterke rally op Wall Street van begin deze week is voorlopig wel ten einde gekomen. Beleggers kijken nu vooral uit naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat vrijdag door de overheid wordt gepubliceerd.

4 uur geleden
Grootste batterij van Nederland in gebruik genomen

AMSTERDAM (ANP) - De grootste batterij van Nederland is donderdag in Lelystad in gebruik genomen. De GIGA Buffalo, zoals de batterij heet, moet helpen bij het tegengaan van verstoppingen op het elektriciteitsnet. Dat moet ook de verduurzaming van de stroomvoorziening versnellen.

4 uur geleden