Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reuters: EU-landen in gesprek over hard oplopende energieprijzen

Reuters: EU-landen in gesprek over hard oplopende energieprijzen

LUXEMBURG (ANP) - De leiders van de lidstaten van de Europese Unie zullen tijdens hun top volgende maand onder andere de sterk oplopende energieprijzen bespreken. Dat gebeurt op het moment dat regeringen er alles aan doen om huishoudens te beschermen tegen de sterk gestegen prijzen van gas en stroom.

De Europese referentieprijzen voor gas zijn dit jaar met meer dan 300 procent gestegen. De prijsstijging is een gevolg van mindere voorraden, stroomstoringen en een grote vraag naar gas doordat markten herstellen van de coronapandemie. Dat zorgde ook voor een stijging van de groothandelsprijzen voor elektriciteit.

De leiders van de 27 EU-lidstaten komen op 21 en 22 oktober bijeen, waarbij de prijsstijgingen besproken zullen worden, staat in een ontwerpagenda voor de top die in handen is van persbureau Reuters.

Energiebeleid

EU-lidstaten zijn afzonderlijk verantwoordelijk voor hun nationale energiebeleid. Sommige regeringen hebben al ingegrepen. Frankrijk betaalt aan armere huishoudens een eenmalige vergoeding. Griekenland is bezig subsidies te regelen om huishoudens te helpen de hogere rekeningen te betalen.

Sommige landen roepen op tot een meer gecoördineerde reactie van de EU. Zo wil Spanje hervormingen van de elektriciteitsmarkt van het landenblok en waarschuwt het land dat hoge energierekeningen de publieke steun voor het beleid ter bestrijding van de klimaatverandering kunnen schaden. Luxemburg riep de Europese Commissie dinsdag op de interne energiemarkt van de EU te beschermen en te behoeden voor mogelijke manipulatie door bedrijven.

Marktmanipulatie

Een aantal Europarlementariërs heeft Brussel eerder deze maand gevraagd een onderzoek in te stellen naar de rol van Gazprom bij de stijging van de Europese gasprijzen. Het vermoeden bestaat de de Russische leverancier de markt manipuleert.

Brussel werkt op zijn beurt aan maatregelen die landen kunnen gebruiken om op prijsstijgingen te reageren, bijvoorbeeld door de btw op energie aan te passen. Ook meent Brussel dat de prijspiek landen ertoe moet aanzetten meer vaart te maken met het realiseren van betaalbare hernieuwbare energie.

Meer uit Financieel

Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

7 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

10 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

12 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

12 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

13 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

14 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

15 uur geleden