Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reuters: enkele houders Russische leningen hebben rente ontvangen

Reuters: enkele houders Russische leningen hebben rente ontvangen

MOSKOU (ANP/RTR) - Enkele buitenlandse houders van Russische obligaties hebben rentebetalingen in dollars ontvangen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van bronnen. De deadline van de rentebetalingen liep deze week af en het was onduidelijk of Rusland het verschuldigde bedrag daadwerkelijk in dollars zou gaan betalen vanwege de westerse sancties tegen het land.

Het Russische ministerie van Financiën zei donderdag al dat de betalingsopdracht van in totaal 117 miljoen dollar aan rentebetalingen was verstuurd, maar de Europese schuldeisers verklaarden nog geen geld te hebben ontvangen. De Russische regering dreigde daarbij de betalingen in roebels te zullen voldoen in plaats van dollars vanwege de sancties tegen het land.

Inmiddels hebben enkele bezitters hun geld ontvangen. "De coupon is betaald. En tegen mijn verwachtingen in, in dollars", zei een van deze personen. Een andere persoon zei dat een klant die obligatiehouder is ook geld heeft ontvangen. Andere schuldeisers die hun geld nog niet hebben ontvangen, verklaarden optimistisch te zijn dat de betalingen onderweg zijn en merkten op dat ze de afgelopen dagen ook betalingen hebben ontvangen op obligaties in buitenlandse valuta van een reeks staats- en particuliere bedrijven uit Rusland.

Buitenlandse schulden

Met het overmaken van de verschuldigde rentebetalingen in dollars heeft Rusland wanbetaling op zijn buitenlandse schulden weten te voorkomen. De rentebetalingen, die op 16 maart moesten worden voldaan, waren de eerste test of Moskou nog aan zijn internationale schuldverplichtingen zou voldoen na de invoering van westerse sancties tegen het land.

Rusland heeft in totaal zo'n 150 miljard dollar aan buitenlandse schulden. Later deze maand zal het land nog zo'n 615 miljoen dollar aan rentebetalingen moeten doen. Op 4 april loopt de termijn van een obligatielening van 2 miljard dollar af. Deze lening dient dan in zijn geheel te worden afgelost.

Meer uit Financieel

Studie: uitgaven aan reclame in media vorig jaar verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De uitgaven aan reclames in Nederlandse media zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, heeft onderzoeksbureau Nielsen uitgerekend. Vooral het einde van alle coronamaatregelen hielp mee. Daardoor durfden bedrijven meer geld te steken in advertenties. Ook was sprake van een aanhoudende groei van het budget voor digitale reclames.

36 minuten geleden
ASML, ASMI en Besi bij grotere verliezers op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hoorden dinsdag bij de grotere verliezers op de Amsterdamse beurs. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, namelijk voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.

3 uur geleden
IEA: energietoegang voor hele wereldbevolking lukt niet per 2030

PARIJS (ANP) - De wereld gaat er niet in slagen om iedere wereldburger tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Dat oordeel velt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat keek naar de voortgang van dat ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. Het tempo waarmee meer mensen toegang tot energie krijgen is de laatste jaren afgenomen.

3 uur geleden
Wereldbank verhoogt groeiverwachting wereldeconomie voor dit jaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Wereldbank verhoogt zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2023, vooral dankzij een beter dan verwachte groei in grote economieën zoals de Verenigde Staten, de eurozone en China. Voor volgend jaar werd de prognose echter verlaagd.

4 uur geleden
Ondernemingsraad Nedcar naar rechter om inzage in stukken VDL

BORN (ANP) - De ondernemingsraad (or) van autofabriek Nedcar in Born spant een kort geding aan tegen VDL. Op die manier wil de or inzage afdwingen in financiële stukken van Nedcar-eigenaar VDL. De or wil onder meer inzage in het afkoopbedrag dat BMW aan VDL heeft overgemaakt vanwege voortijdige beëindiging van het contract. Geld dat mede bedoeld zou zijn voor een sociaal plan, nu duizenden medewerkers van Nedcar hun baan dreigen te verliezen.

4 uur geleden
Cryptobeurs Coinbase verliest bijna vijfde van beurswaarde

NEW YORK (ANP) - Cryptobeurs Coinbase heeft dinsdag bij de opening van de beurzen in New York bijna een vijfde van zijn beurswaarde verloren. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.

5 uur geleden
Amerikaanse beurswaakhond klaagt ook cryptobeurs Coinbase aan

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) heeft cryptoplatform Coinbase aangeklaagd. Dat bedrijf zou de regels voor beurshandel hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie. Ook werd bekend dat diverse Amerikaanse staten juridische stappen nemen tegen het platform vanwege het schenden van de regels. Het nieuws komt een dag nadat de SEC al cryptodienstverlener Binance had aangeklaagd.

6 uur geleden