Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reuters: Elon Musk wil ontmoeting met nieuwe Chinese premier

Reuters: Elon Musk wil ontmoeting met nieuwe Chinese premier

SHANGHAI (ANP) - Tesla-topman Elon Musk wil tijdens een bezoek aan China later deze maand ook een ontmoeting met de nieuwe Chinese premier Li Qiang. Persbureau Reuters meldt dat op basis van ingewijden. Wat Musk precies wil bespreken is niet duidelijk, maar China is na de Verenigde Staten de op een na grootste markt van Tesla en de Tesla-fabriek in Shanghai is 's werelds grootste productiecentrum van de fabrikant van elektrische auto's.

De exacte timing van het bezoek hangt volgens de bronnen nog af van de beschikbaarheid van Li. Reuters vroeg ook aan Tesla en de Chinese overheid commentaar, maar die hebben daar nog niet op gereageerd.

Als Musk naar het Aziatische land gaat zou dat zijn eerste bezoek zijn sinds de coronapandemie. Li en Musk hebben elkaar ook al eerder ontmoet, bij de opening van de fabriek in Shanghai in 2019. Voordat Li vorige maand premier werd, was hij namelijk partijsecretaris van Shanghai, waar hij toezicht hield op de bouw en opening van de Tesla-fabriek.

Grote markt

Voor zowel China als Musk kan een nieuwe ontmoeting tussen Li en Musk interessant zijn. China probeert momenteel juist meer buitenlandse investeringen binnen te halen om de economische groei in het land weer aan te jagen na alle coronalockdowns van de laatste jaren. Onlangs verwelkomende het land niet heel toevallig ook de topmannen van grote bedrijven als Apple en Maersk.

Tesla op zijn beurt worstelt met meerdere problemen, waaronder vertragingen bij zijn plannen om de productiecapaciteit in de fabriek in Shanghai meer dan te verdubbelen. De auto's van het Amerikaanse bedrijf zijn daarnaast de toegang ontzegd tot Chinese militaire complexen en politiek belangrijke locaties, vanwege Chinese bezorgdheid over camera's die op de voertuigen zijn geïnstalleerd. En Tesla wacht nog steeds op de goedkeuring van Beijing om zijn volledig zelfrijdende technologie in China aan te bieden.

China zou ook een grote markt zijn voor Twitter, dat Musk vorig jaar voor 44 miljard dollar overnam. De activiteiten van de berichtendienst in het Aziatische land hebben naar verluidt wel geleid tot verdeeldheid binnen het bedrijf tussen afdelingen en teams die graag meer zaken willen doen in China en andere die zich zorgen maken. Dat laatst komt door de toenemende spanningen tussen Beijing en Washington over mogelijke spionage door Chinese bedrijven die banden hebben met de Chinese overheid.

Meer uit Financieel

Opluchtingsrally op Wall Street na doorbraak in handelsoverleg

NEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.

7 uur geleden
Havenondernemers Rotterdam overwegen rechtszaak om stikstofbeleid

ROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.

7 uur geleden
Heinen kan bonussen KLM-top niet tegenhouden, maakt wel bezwaar

DEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.

8 uur geleden
Laadpalenmaker Alfen waarschuwt voor lagere omzet

ALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.

9 uur geleden
Opluchting op Amsterdamse beurs, chipbedrijven hard omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.

11 uur geleden
Economen vinden deal VS en China goed nieuws voor EU en Nederland

DEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.

13 uur geleden
Ook Wall Street flink hoger na deal over tarieven met China

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag flink omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op de de-escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen lieten na handelsgesprekken weten hun importheffingen flink te verlagen voor een periode van negentig dagen. De twee grootste economieën ter wereld krijgen daarmee extra tijd om hun geschillen op te lossen.

13 uur geleden