Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reuters: China zet Russische projecten voorlopig niet door

Reuters: China zet Russische projecten voorlopig niet door

BEIJING (ANP) - Het Chinese staatsoliebedrijf Sinopec heeft gesprekken over een grote investering in Rusland voorlopig afgebroken. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Hoewel China officieel weigert Rusland te veroordelen voor de inval in Oekraïne en zich ook tegen westerse sancties heeft uitgesproken, zou Beijing zich nu toch zorgen maken dat Chinese bedrijven gestraft worden als ze die sancties overtreden.

Sinopec sprak over een investering van omgerekend ruim 450 miljoen euro in een chemische fabriek samen met het Russische Sibur. Ook zou het bedrijf Russisch gas in China gaan promoten. Sinopec zou een pauze in de gesprekken hebben ingelast toen het bedrijf besefte dat minderheidsaandeelhouder en bestuurslid van Sibur Gennadi Timtsjenko op de sanctielijst van het Westen staat.

Naast Sinopec kijken ook China National Petroleum Corp (CNPC) en China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) sinds de oorlog in Oekraïne hoe de situatie met de sancties tegen Rusland zich ontwikkelt. De drie grote olie- en gasbedrijven werden ook ontboden op het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken om hun banden met Russische partners en operaties in het land te bespreken. Het ministerie zou de bedrijven ook hebben verteld geen overhaaste beslissingen te nemen bij het kopen van Russische bezittingen.

Joe Biden

Die komen op de markt omdat veel Europese en Amerikaanse bedrijven, waaronder Shell, hebben besloten zich terug te trekken uit Rusland. Die ondernemingen willen hun deelnemingen in olie- en gasprojecten van de hand doen.

Eerder deze week zei de Amerikaanse president Joe Biden nog dat China weet dat zijn economische toekomst aan het Westen verbonden is. Biden had ook zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping al gewaarschuwd dat Beijing spijt zou krijgen als het aan de kant van Rusland blijft staan.

Meer uit Financieel

Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

3 minuten geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

56 minuten geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

1 uur geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

1 uur geleden
Bella Hadid na ophef niet langer gezicht van Adidas-campagne

HERZOGENAURACH (ANP) - Bella Hadid is na commotie niet langer het gezicht van een campagne van Adidas na kritiek van pro-Israëlische organisaties. Een woordvoerder van het bedrijf laat aan persbureau AFP weten dat het model "met onmiddellijke ingang" uit de campagne is gehaald. Adidas heeft ook beelden ervan van sociale media verwijderd.

2 uur geleden
Vattenfall voert winst op, ondanks moeilijke situatie warmtenetten

SOLNA (ANP) - Energieleverancier Vattenfall is er in de eerste helft van dit jaar in geslaagd de winst op te voeren. De energieprijzen zijn weliswaar flink gedaald, maar het bedrijf heeft zijn tarieven met name in Scandinavische landen voor langere tijd vastgezet. "Dit compenseerde een moeilijkere situatie voor het Nederlandse warmtebedrijf", zegt topvrouw Anna Borg.

3 uur geleden
CrowdStrike onderuit op Wall Street na wereldwijde computerstoring

NEW YORK (ANP) - CrowdStrike ging vrijdag ruim 12 procent onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, banken en televisiezenders kampten wereldwijd met computerstoringen, die werden veroorzaakt door problemen bij het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf. Een cyberbeveiligingsupdate leidde tot storingen in verschillende apps en clouddiensten van Microsoft. CrowdStrike liet daarop weten de update terug te draaien.

3 uur geleden