Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reuters: Boeing dicht bij miljardendeals op Britse luchtvaartshow

Reuters: Boeing dicht bij miljardendeals op Britse luchtvaartshow

FARNBOROUGH (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Vliegtuigbouwer Boeing lijkt voorafgaand aan de luchtvaartbijeenkomst in het Britse Farnborough al voor meer dan 15 miljard dollar aan deals in de maak te hebben. Persbureau Reuters meldt op basis van ingewijden dat het luchtvaartconcern komende week waarschijnlijk de verkoop van honderd Boeing 737 MAX-toestellen aan Delta Air Lines naar buiten brengt. Ook zou er een overeenkomst ophanden zijn met het Duitse Lufthansa over de verkoop van tien vrachtvliegtuigen.

Het gaat om de eerste grote commerciële luchtvaartbijeenkomst sinds het begin van de coronacrisis. De show in Zuid-Engeland die komende week gehouden wordt, is vooral van belang voor Boeing, dat in een concurrentiestrijd is verwikkeld met Airbus. Gelet op het aantal orders, lopen de Amerikanen ver achter op hun Europese concurrent.

De laatste tien jaar heeft Airbus duidelijk de markt mee. Boeing worstelt ondertussen met een reeks problemen. Zo kampt het Amerikaanse concern met kwaliteitsproblemen bij de 787 Dreamliner. Daarnaast lukt het Boeing maar mondjesmaat de verkoop van de 737 MAX op stoom te krijgen na twee dodelijke ongevallen in een korte tijd met het toestel een paar jaar geleden.

Nieuwe prognose

Inmiddels lijkt het erop dat de leveringen van de 787 Dreamliner binnenkort weer hervat kunnen worden, heeft Reuters zondag begrepen van Boeing-bestuurder Stan Deal. Over de ophanden zijnde deals liet de fabrikant formeel nog niets los. Wel bracht het bedrijf een nieuwe prognose naar buiten voor de verkoop van vliegtuigen in de komende decennia.

De Amerikanen rekenen erop dat er tot 2041 vraag zal zijn naar ongeveer 41.000 nieuwe vliegtuigen. Daarmee is Boeing iets behoudender dan een jaar terug, toen er in een vergelijkbare voorspelling nog op bijna 44.000 leveringen werd gerekend in de periode tot 2040. In zijn prognose houdt het concern rekening met somberder vooruitzichten voor de wereldwijde economische groei. Wat ook meespeelt is de onzekerheid over leveringen aan Rusland, waaraan het Westen vanwege de oorlog in Oekraïne veel sancties heeft opgelegd.

Net als andere industrieën, heeft ook de luchtvaart de laatste tijd last van verstoring van leveringsketens. Door bijvoorbeeld coronalockdowns in Azië zijn bepaalde vliegtuigonderdelen amper te krijgen. De Braziliaanse vliegtuigfabrikant Embraer, die ook aanwezig is in Farnborough, liet zondag weten dat het nog een hele uitdaging zal worden om zijn commerciële leveringsdoelstellingen voor het einde van het jaar te halen. "We hebben last van deze beperkingen in de toeleveringsketen", verklaarde topman Francisco Gomes Neto in een interview met persbureau Bloomberg.

Meer uit Financieel

Cisco eindigt hoger na wisselvallige sessie op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn na een wisselvallige sessie met kleine winsten geëindigd. Beleggers verwerkten weer een keur aan kwartaalberichten van grote bedrijven, waarbij de resultaten van Cisco in de smaak vielen. Ook lieten verschillende kopstukken van de Federal Reserve hun licht schijnen over het rentebeleid.

5 uur geleden
Autoshow Genève gaat voor vierde jaar op rij niet door

GENÈVE (ANP/DPA/AFP) - De internationale autoshow van Genève gaat volgend jaar februari voor de vierde keer op rij niet door. De organisatie annuleerde de vorige drie edities vanwege de coronapandemie. Nu zouden autofabrikanten door veel onzekerheid op het vlak van "economie en geopolitiek" niet durven te beloven naar de Zwitserse stad af te reizen. Ook blijft het risico van een opleving van het coronavirus groot.

6 uur geleden
Tesla wil huishoudens elektriciteit verkopen

AUSTIN (ANP) - Tesla is van plan elektriciteit aan huishoudens te verkopen. De eerste stappen op die markt zet de autofabrikant in de Amerikaanse staat Texas, blijkt uit een nieuwe vacature op de site van het bedrijf. Daarin schrijft Tesla op zoek te zijn naar een leidinggevende voor dit nieuwe onderdeel.

6 uur geleden
Prijs voor gas in Europa breekt weer record

AMSTERDAM (ANP) - De prijs voor aardgas in Europa is verder gestegen, nu Rusland de export van de brandstof nog altijd beperkt en er door het warme weer veel energie nodig is voor koeling. Een megawattuur gas kostte bij het slot van de handel op de toonaangevende beurs in Amsterdam 241 euro. Dat is de hoogste slotprijs ooit en bijna elf keer zoveel als het normale niveau in deze tijd van het jaar.

9 uur geleden
Shell verlaagt productie Duitse raffinaderij om lage waterstand

FRANKFURT (ANP/RTR) - Olie- en gasconcern Shell heeft de productie van zijn Rheinland-raffinaderij bij Keulen moeten terugschroeven vanwege de lage waterstand van de Rijn. De Duitse raffinaderij maakt brandstoffen, stookolie en petrochemicaliën.

9 uur geleden
OPEC houdt vast aan oliebondgenoot Rusland

WENEN (ANP) - Het verbond van olieproducerende landen OPEC is niet van plan de samenwerking met Rusland op te zeggen, ondanks de inval in Oekraïne. De onlangs aangetreden secretaris-generaal Haitham Al Ghais noemt het "moeilijk voor te stellen" dat de deal van OPEC-landen met Rusland en andere niet-leden na dit jaar eindigt.

10 uur geleden
Rabobank: gesprek met Remkes was 'superconstructief'

UTRECHT (ANP) - De Rabobank heeft "een superconstructief gesprek" gevoerd met stikstofbemiddelaar Johan Remkes, zegt een woordvoerster van de bank na afloop van de bijeenkomst. "Over en weer is er goed gepraat over het verdienmodel van de boer. Er is ook wel gesproken over het perspectief van de boer, omdat veel klanten van ons nu in onzekerheid zitten", aldus de zegsvrouw.

11 uur geleden