Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reuters: Boeing dicht bij miljardendeals op Britse luchtvaartshow

Reuters: Boeing dicht bij miljardendeals op Britse luchtvaartshow

FARNBOROUGH (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Vliegtuigbouwer Boeing lijkt voorafgaand aan de luchtvaartbijeenkomst in het Britse Farnborough al voor meer dan 15 miljard dollar aan deals in de maak te hebben. Persbureau Reuters meldt op basis van ingewijden dat het luchtvaartconcern komende week waarschijnlijk de verkoop van honderd Boeing 737 MAX-toestellen aan Delta Air Lines naar buiten brengt. Ook zou er een overeenkomst ophanden zijn met het Duitse Lufthansa over de verkoop van tien vrachtvliegtuigen.

Het gaat om de eerste grote commerciële luchtvaartbijeenkomst sinds het begin van de coronacrisis. De show in Zuid-Engeland die komende week gehouden wordt, is vooral van belang voor Boeing, dat in een concurrentiestrijd is verwikkeld met Airbus. Gelet op het aantal orders, lopen de Amerikanen ver achter op hun Europese concurrent.

De laatste tien jaar heeft Airbus duidelijk de markt mee. Boeing worstelt ondertussen met een reeks problemen. Zo kampt het Amerikaanse concern met kwaliteitsproblemen bij de 787 Dreamliner. Daarnaast lukt het Boeing maar mondjesmaat de verkoop van de 737 MAX op stoom te krijgen na twee dodelijke ongevallen in een korte tijd met het toestel een paar jaar geleden.

Nieuwe prognose

Inmiddels lijkt het erop dat de leveringen van de 787 Dreamliner binnenkort weer hervat kunnen worden, heeft Reuters zondag begrepen van Boeing-bestuurder Stan Deal. Over de ophanden zijnde deals liet de fabrikant formeel nog niets los. Wel bracht het bedrijf een nieuwe prognose naar buiten voor de verkoop van vliegtuigen in de komende decennia.

De Amerikanen rekenen erop dat er tot 2041 vraag zal zijn naar ongeveer 41.000 nieuwe vliegtuigen. Daarmee is Boeing iets behoudender dan een jaar terug, toen er in een vergelijkbare voorspelling nog op bijna 44.000 leveringen werd gerekend in de periode tot 2040. In zijn prognose houdt het concern rekening met somberder vooruitzichten voor de wereldwijde economische groei. Wat ook meespeelt is de onzekerheid over leveringen aan Rusland, waaraan het Westen vanwege de oorlog in Oekraïne veel sancties heeft opgelegd.

Net als andere industrieën, heeft ook de luchtvaart de laatste tijd last van verstoring van leveringsketens. Door bijvoorbeeld coronalockdowns in Azië zijn bepaalde vliegtuigonderdelen amper te krijgen. De Braziliaanse vliegtuigfabrikant Embraer, die ook aanwezig is in Farnborough, liet zondag weten dat het nog een hele uitdaging zal worden om zijn commerciële leveringsdoelstellingen voor het einde van het jaar te halen. "We hebben last van deze beperkingen in de toeleveringsketen", verklaarde topman Francisco Gomes Neto in een interview met persbureau Bloomberg.

Meer uit Financieel

Moeder Booking.com verwacht forse boete van Spaanse toezichthouder

AMSTERDAM (ANP) - De Spaanse concurrentiewaakhond CNMC wil het moederbedrijf van Booking.com een boete geven van 490 miljoen euro voor misbruik van zijn grote dominantie in de markt. Dat bevestigt een woordvoerder van het internetbedrijf voor hotelboekingen na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

6 uur geleden
Socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit gaat naar de beurs in New York. De onderneming heeft daarvoor een aanvraag ingediend bij beurstoezichthouder SEC. Dit wordt de eerste beursgang van een groot socialemediabedrijf sinds de notering van Pinterest in 2019.

6 uur geleden
AI-enthousiasme beleggers stuwt Wall Street naar nieuwe records

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme bij beleggers voor alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, zorgde donderdag voor nieuwe records op Wall Street. De belangrijkste beursgraadmeters in New York zijn met de hoogste slotstanden ooit de handel uit gegaan, nadat maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia na sterke resultaten de grootste koerssprong ooit neerzette.

6 uur geleden
Europese witwaswaakhond naar ECB-thuisstad Frankfurt

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Europese witwaswaakhond wordt ondergebracht in Frankfurt. De Duitse stad, die ook al de Europese Centrale Bank (ECB) herbergt, is verkozen boven onder meer Parijs, Brussel en Madrid.

7 uur geleden
Recordresultaten Kinepolis na succes met Barbie en Super Mario

GENT (ANP/BELGA) - De Belgische bioscoopketen Kinepolis, met negentien vestigingen ook een grote speler in Nederland, heeft vorig jaar recordresultaten geboekt. In het eerste volledige jaar zonder coronamaatregelen zag de keten de bezoekersaantallen weer flink aantrekken, vooral geholpen door een sterke filmzomer met films als Barbie en Oppenheimer. Ook The Super Mario Bros. Movie was vorig jaar een grote publiekstrekker.

7 uur geleden
Topman Nvidia hoort bijna bij 20 rijkste mensen ter wereld

SANTA CLARA (ANP/BLOOMBERG) - Topman Jensen Huang van chipconcern Nvidia hoort bijna bij de rijkste twintig mensen ter wereld. Door de enorme koerswinst van zijn bedrijf op Wall Street werd hij donderdag in een klap zo'n 8,5 miljard dollar rijker.

10 uur geleden
Flinke koerssprong Nvidia helpt beurswaarde ASML verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinemaker ASML was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen aan de Amsterdamse beurs. Het aandeel profiteerde van de enorme koerssprong van chipconcern Nvidia op Wall Street. Ook branchegenoten ASMI en Besi gingen met flinke winsten de handel uit.

10 uur geleden