Reuters: Boeing dicht bij miljardendeals op Britse luchtvaartshow
FARNBOROUGH (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Vliegtuigbouwer Boeing lijkt voorafgaand aan de luchtvaartbijeenkomst in het Britse Farnborough al voor meer dan 15 miljard dollar aan deals in de maak te hebben. Persbureau Reuters meldt op basis van ingewijden dat het luchtvaartconcern komende week waarschijnlijk de verkoop van honderd Boeing 737 MAX-toestellen aan Delta Air Lines naar buiten brengt. Ook zou er een overeenkomst ophanden zijn met het Duitse Lufthansa over de verkoop van tien vrachtvliegtuigen.
Het gaat om de eerste grote commerciële luchtvaartbijeenkomst sinds het begin van de coronacrisis. De show in Zuid-Engeland die komende week gehouden wordt, is vooral van belang voor Boeing, dat in een concurrentiestrijd is verwikkeld met Airbus. Gelet op het aantal orders, lopen de Amerikanen ver achter op hun Europese concurrent.
De laatste tien jaar heeft Airbus duidelijk de markt mee. Boeing worstelt ondertussen met een reeks problemen. Zo kampt het Amerikaanse concern met kwaliteitsproblemen bij de 787 Dreamliner. Daarnaast lukt het Boeing maar mondjesmaat de verkoop van de 737 MAX op stoom te krijgen na twee dodelijke ongevallen in een korte tijd met het toestel een paar jaar geleden.
Nieuwe prognose
Inmiddels lijkt het erop dat de leveringen van de 787 Dreamliner binnenkort weer hervat kunnen worden, heeft Reuters zondag begrepen van Boeing-bestuurder Stan Deal. Over de ophanden zijnde deals liet de fabrikant formeel nog niets los. Wel bracht het bedrijf een nieuwe prognose naar buiten voor de verkoop van vliegtuigen in de komende decennia.
De Amerikanen rekenen erop dat er tot 2041 vraag zal zijn naar ongeveer 41.000 nieuwe vliegtuigen. Daarmee is Boeing iets behoudender dan een jaar terug, toen er in een vergelijkbare voorspelling nog op bijna 44.000 leveringen werd gerekend in de periode tot 2040. In zijn prognose houdt het concern rekening met somberder vooruitzichten voor de wereldwijde economische groei. Wat ook meespeelt is de onzekerheid over leveringen aan Rusland, waaraan het Westen vanwege de oorlog in Oekraïne veel sancties heeft opgelegd.
Net als andere industrieën, heeft ook de luchtvaart de laatste tijd last van verstoring van leveringsketens. Door bijvoorbeeld coronalockdowns in Azië zijn bepaalde vliegtuigonderdelen amper te krijgen. De Braziliaanse vliegtuigfabrikant Embraer, die ook aanwezig is in Farnborough, liet zondag weten dat het nog een hele uitdaging zal worden om zijn commerciële leveringsdoelstellingen voor het einde van het jaar te halen. "We hebben last van deze beperkingen in de toeleveringsketen", verklaarde topman Francisco Gomes Neto in een interview met persbureau Bloomberg.
Meer uit Financieel
KOPENHAGEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Russische activiteiten van de Deense bierbrouwer Carlsberg worden niet meer beheerd door Moskou. Rusland nam in juli vorig jaar tijdelijk de controle over van Carlsbergs belang in Baltika Breweries, nadat het bierconcern dat probeerde te verkopen. De activiteiten van de grootste brouwerij van Rusland zijn nu weer in handen van Carlsberg.
8 minuten geledenCUPERTINO (ANP/RTR) - Apple wordt in de Verenigde Staten beschuldigd van het illegaal monitoren van persoonlijke apparaten en iCloud-accounts van werknemers. Ook zou het techconcern medewerkers verbieden om over hun salaris en arbeidsomstandigheden te praten, zo komt naar voren uit een nieuwe rechtszaak die is aangespannen in Californië.
30 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De Belgische uitgeverij DPG Media, het bedrijf dat in Nederland achter onder meer het AD, de Volkskrant en NU.nl zit, test in Nederland en België of onlinebezoekers van de nieuwswebsites van het bedrijf willen betalen om geen persoonlijke data te hoeven delen. Dit bevestigt een woordvoerster van DPG Media na berichtgeving door de Belgische krant De Tijd.
38 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De verkoop van nieuwe campers in Nederland is tot en met november met 11 procent gestegen tot 2413 stuks. Daarmee stevent 2024 af op het op een na beste jaar ooit voor de sector, zo meldt brancheorganisatie Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Naar verwachting worden er in december nog ongeveer zestig campers geregistreerd. Alleen in het coronajaar 2021 werden er met ruim 3000 exemplaren meer nieuwe campers verkocht.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven zijn maandag op het Damrak hersteld van de koersverliezen van eerder op de dag. Aanvankelijk stonden de koersen onder druk nadat nieuwe exportbeperkingen van de Verenigde Staten voor Chinese chipbedrijven bekend waren gemaakt. Besi en ASML sloten uiteindelijk beide 0,9 procent hoger. ASML, de chipmachinemaker uit Veldhoven, meldde te onderzoeken wat de beperkingen kunnen betekenen voor het bedrijf.
3 uur geledenBEIJING (ANP/RTR) - China zegt zich "hevig" te verzetten tegen de exportbeperkingen van de Verenigde Staten tegen de Chinese chipindustrie. Daarmee reageert China op de exportbeperkingen die ingewijden eerder maandag naar buiten brachten. Het Chinese ministerie van Handel meldt dat het land "de nodige stappen" zal zetten om "zijn rechten te beschermen".
4 uur geledenNUNSPEET (ANP) - De vestigingen van e-bikemerk Stella Fietsen gaan pas op 1 maart weer open, omdat de onderneming "aanzienlijk zal worden afgeschaald", maakte het bedrijf maandag bekend. Tot die tijd zal er geen verkoop en service plaatsvinden. Ook werd bekend dat de noodlijdende onderneming wordt overgenomen door investeringsmaatschappij Scheybeeck.
4 uur geleden