Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reuters: banken willen kolencentrales in Azië versneld sluiten

Reuters: banken willen kolencentrales in Azië versneld sluiten

LONDEN/MELBOURNE (ANP/RTR) - Financiële instellingen gaan gezamenlijk investeren om Aziatische kolencentrales versneld te sluiten. Dit zou gebeuren onder druk van grote investeerders van de organisaties die duurzaamheid belangrijk vinden, meldt persbureau Reuters. De eerste te sluiten centrale zou volgend jaar al aangekocht kunnen worden.

Het initiatief van onder meer de banken Citi en HSBC, verzekeraar Prudential en investeringsmaatschappij BlackRock wordt aangevoerd door de ontwikkelingsbank Asian Development Bank. Er wordt gezocht naar een samenwerking tussen overheden en bedrijven om de kolencentrales op te kopen. Die centrales kunnen dan binnen vijftien jaar worden gesloten, tijd waarin werknemers een nieuwe baan kunnen vinden en alternatieve hernieuwbare energiebronnen kunnen worden ontwikkeld.

De eerste gesprekken met Aziatische overheden en banken zouden positief zijn verlopen. Voor de komende internationale klimaattop (COP26) in Glasgow in november moet meer duidelijk zijn. De partijen hopen daar financieringen en andere toezeggingen binnen te halen. Het is nog onduidelijk hoe eigenaren van centrales worden verleid om hun eigendom te verkopen en wat er met de centrale gebeurt zodra deze niet meer gebruikt wordt.

Wereldwijde uitstoot

Kolencentrales zorgen voor een vijfde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en worden gezien als grootste vervuiler. De vraag naar kolen neemt volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) nog altijd toe. Dit jaar over de hele linie met 4,5 procent, meer dan driekwart van die toename komt uit Azië.

Eerst wordt gekeken naar centrales in Indonesië, Vietnam en de Filipijnen. Om in die drie landen de uitstoot van kolencentrales met de helft te verlagen zou volgens Prudential 30 tot 55 miljard dollar aan investeringen nodig zijn. Het plan is om een deel te storten in het verminderen van de koolstofuitstoot van de centrales, een ander deel in hernieuwbare energiebronnen.

Meer uit Financieel

VAE steken tientallen miljarden in Egyptische toeristenhotspot

RAS AL-HIKMA (ANP/BELGA/BLOOMBERG/RTR) - De Verenigde Arabische Emiraten steken 35 miljard dollar in Egypte, de grootste buitenlandse investering ooit in het land volgens de Egyptische premier Mostafa Madbouly. Omgerekend gaat het om ruim 32 miljard euro. Het geld wordt gestoken in de ontwikkeling van een nieuwe toeristische trekpleister aan de Middellandse Zee.

45 minuten geleden
Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

12 uur geleden
FNV'ers stemmen voor actie bij Arriva in Twente om pauzeconflict

UTRECHT (ANP) - FNV-leden die bij streekvervoerder Arriva in Twente werken, hebben gestemd voor actievoeren. Ze vinden dat het vervoersbedrijf eerdere afspraken over rust- en pauzetijden niet goed nakomt, waardoor buschauffeurs in de regio onder grote druk zouden werken. Door te dreigen met stakingen hopen ze Arriva tot concessies te dwingen.

12 uur geleden
Jeff Bezos investeert in bedrijf achter mensachtige AI-robot

SUNNYVALE (ANP) - Amazon-oprichter Jeff Bezos investeert tientallen miljoenen in een bedrijf dat mensachtige robots ontwikkelt die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) taken van ons moeten overnemen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich op ingewijden baseert, doet ook chipbedrijf Nvidia mee aan een nieuwe kapitaalinjectie in de start-up Figure AI.

13 uur geleden
Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

16 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

16 uur geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

17 uur geleden