Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reuters: banken willen kolencentrales in Azië versneld sluiten

Reuters: banken willen kolencentrales in Azië versneld sluiten

LONDEN/MELBOURNE (ANP/RTR) - Financiële instellingen gaan gezamenlijk investeren om Aziatische kolencentrales versneld te sluiten. Dit zou gebeuren onder druk van grote investeerders van de organisaties die duurzaamheid belangrijk vinden, meldt persbureau Reuters. De eerste te sluiten centrale zou volgend jaar al aangekocht kunnen worden.

Het initiatief van onder meer de banken Citi en HSBC, verzekeraar Prudential en investeringsmaatschappij BlackRock wordt aangevoerd door de ontwikkelingsbank Asian Development Bank. Er wordt gezocht naar een samenwerking tussen overheden en bedrijven om de kolencentrales op te kopen. Die centrales kunnen dan binnen vijftien jaar worden gesloten, tijd waarin werknemers een nieuwe baan kunnen vinden en alternatieve hernieuwbare energiebronnen kunnen worden ontwikkeld.

De eerste gesprekken met Aziatische overheden en banken zouden positief zijn verlopen. Voor de komende internationale klimaattop (COP26) in Glasgow in november moet meer duidelijk zijn. De partijen hopen daar financieringen en andere toezeggingen binnen te halen. Het is nog onduidelijk hoe eigenaren van centrales worden verleid om hun eigendom te verkopen en wat er met de centrale gebeurt zodra deze niet meer gebruikt wordt.

Wereldwijde uitstoot

Kolencentrales zorgen voor een vijfde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en worden gezien als grootste vervuiler. De vraag naar kolen neemt volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) nog altijd toe. Dit jaar over de hele linie met 4,5 procent, meer dan driekwart van die toename komt uit Azië.

Eerst wordt gekeken naar centrales in Indonesië, Vietnam en de Filipijnen. Om in die drie landen de uitstoot van kolencentrales met de helft te verlagen zou volgens Prudential 30 tot 55 miljard dollar aan investeringen nodig zijn. Het plan is om een deel te storten in het verminderen van de koolstofuitstoot van de centrales, een ander deel in hernieuwbare energiebronnen.

Meer uit Financieel

SonntagsZeitung: UBS schrapt wereldwijd 36.000 banen

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse bankconcern UBS gaat zijn personeelsbestand met 20 tot 30 procent verminderen nadat de overname van zijn geplaagde branchegenoot Credit Suisse is afgerond. Dat betekent dat er wereldwijd 36.000 banen worden geschrapt, meldt de Zwitserse krant SonntagsZeitung.

1 uur geleden
LTO-voorzitter: compensatie PAS-melders breekpunt landbouwakkoord

DEN HAAG (ANP) - De zogeheten PAS-melders moeten in het landbouwakkoord gecompenseerd worden, anders maakt Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) daar een breekpunt van. Dat zei Sjaak van der Tak, LTO-voorzitter, in het tv-programma Buitenhof.

1 uur geleden
SER-voorzitter Putters: mensen moeten meer uren werken

HILVERSUM (ANP) - Om de arbeidsmarkt weer in beweging te krijgen, moet het aantrekkelijker worden gemaakt voor mensen om meer uren te draaien, zegt Kim Putters, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, in tv-programma WNL Op Zondag.

2 uur geleden
ECB-directielid: te weinig oog voor bedrijfswinsten bij inflatie

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De winststijgingen van bedrijven en de prijsverhogingen die daaraan ten grondslag liggen, hebben mogelijk een grotere impact op de inflatie dan algemeen wordt aangenomen, zegt directielid Fabio Panetta van de Europese Centrale Bank (ECB).

5 uur geleden
Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

UTRECHT (ANP) - De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober. Volgens de makelaars wijst dat erop dat er nog steeds grote interesse is in verhuizen, ondanks of misschien wel dankzij de afkoelende woningmarkt.

20 uur geleden
Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten. Het gaat om een kwestie die ook in Nederland speelt.

22 uur geleden
Kwaliteit gegevens die toezichthouder DNB ontvangt is ondermaats

AMSTERDAM (ANP) - De kwaliteit van gegevens die De Nederlandsche Bank (DNB) krijgt aangeleverd voor het toezicht op de financiële sector, laat te wensen over. Zo komt het voor dat bepaalde zaken niet zijn ingevuld, soms worden cijfers onjuist berekend en bepaalde gegevens zijn soms niet up-to-date, staat in een zaterdag verschenen nieuwsbrief van de toezichthouder.

1 dag geleden