Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Reuters: ACM eist aanpassingen App Store Apple in Nederland

Reuters: ACM eist aanpassingen App Store Apple in Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Techbedrijf Apple lijkt in Nederland aanpassingen te moeten doen in zijn App Store. Het Amerikaanse bedrijf zou softwareontwikkelaars verplichten om het betalingssysteem van Apple te gebruiken, waarmee het de concurrentieregels zou overtreden. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) zou Apple daarop hebben gesommeerd wijzigingen aan te brengen, meldden bronnen aan persbureau Reuters. Een woordvoerder van de ACM kan geen uitspraken doen over de kwestie. Een rechter moet namelijk nog een beslissing nemen over de vraag of het onderzoek gepubliceerd mag worden.

Apple ligt al langer onder vuur vanwege zijn betalingsbeleid in de App Store. Met name de eis dat app-ontwikkelaars uitsluitend gebruik mogen maken van het betaalsysteem van Apple, waarbij de commissies variëren tussen 15 en 30 procent, leidt tot klachten van ontwikkelaars.

Het Nederlandse onderzoek naar de vraag of Apple zich schuldig maakt aan misbruik van zijn dominante marktpositie werd in 2019 gestart. De omvang van het onderzoek werd later teruggebracht. Daarbij richtte de toezichthouder zich voornamelijk op apps voor de datingmarkt. Match Group, het moederbedrijf van de populaire app Tinder is een van de klagers. De regels van Apple zouden het bedrijf belemmeren om rechtstreeks met zijn klanten te communiceren over betalingen.

Misbruik van marktpositie

De ACM heeft het Amerikaanse technologieconcern volgens Reuters vorige maand op de hoogte gebracht van haar besluit. Daarmee is de ACM de eerste toezichthouder die vaststelt dat het bedrijf misbruik heeft gemaakt van zijn marktpositie met zijn App Store, al is Apple in verschillende landen wel aangeklaagd. De ACM zou geen boete opgelegd hebben aan Apple, maar eist wel aanpassingen aan het in-app betalingssysteem, aldus de bronnen.

Een woordvoerder van Apple was niet direct bereikbaar voor commentaar. Het bedrijf zou de rechtbank in Rotterdam gevraagd hebben de publicatie van de uitspraak te blokkeren. Niet bekend is wanneer de uitspraak volgt. De procedure is niet toegankelijk voor pers of publiek.

Meer uit Financieel

Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

14 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

17 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

18 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

19 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

20 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

21 uur geleden
Minister Yellen: shutdown ondermijnt groei economie VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een shutdown van de Amerikaanse overheid zal de groei van de economie van de Verenigde Staten ondermijnen omdat belangrijke overheidsprogramma's voor bedrijven geraakt worden en grote infrastructuurprojecten vertraging oplopen. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen.

22 uur geleden