Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Resultaten DSM in focus op Amsterdamse beurs

Resultaten DSM in focus op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse aandelenbeurs verwerken beleggers dinsdag de resultaten van AEX-bedrijf DSM. Het speciaalchemieconcern heeft in het vierde kwartaal een stuk minder last gehad van de coronacrisis dan in voorgaande kwartalen en ziet ruimte voor groei in het nieuwe jaar. De AEX-index lijkt op basis van de openingsindicatoren de opmars richting de 700 punten voort te zetten. Ook de andere Europese markten zullen naar verwachting met winsten beginnen.

DSM zag zijn materialentak weer groeien in het afgelopen kwartaal doordat de vraag uit de auto-industrie een sterk herstel liet zien. In het tweede en derde kwartaal liepen de verkopen bij het onderdeel nog flink terug. Bij de verkopen van voedingsingrediënten was in de afgelopen periode sprake van tegenwind door negatieve wisselkoerseffecten. Over heel 2020 boekte DSM een winst van 508 miljoen euro. Dat is 34 procent minder dan in 2019. Voor 2021 rekent het bedrijf op winstgroei, mede door het herstel van de materialentak.

Het aandeel Air France-KLM zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. Analisten van Bernstein schroefden hun aanbeveling voor de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie terug en verlaagden het koersdoel naar 1 euro. Bernstein voorziet daarmee een koersdaling van 80 procent ten opzichte van de huidige aandelenprijs van 4,93 euro.

Maaltijdbezorgers

Ook de maaltijdbezorgers staan in de belangstelling. Volgens nieuwszender Sky kondigt de Britse maaltijdbezorger Deliveroo waarschijnlijk volgende maand aan een gang naar de beurs in Londen te willen maken. Deliveroo is in meerdere landen actief, waaronder in Nederland. De mogelijke marktwaarde van het bedrijf bedraagt omgerekend zo'n 8,6 miljard euro.

In het Verenigd Koninkrijk heeft de Britse premier Boris Johnson zijn landgenoten "onomkeerbare" stappen in het vooruitzicht gesteld om de lockdown te beëindigen. Johnson en zijn ministers overleggen deze week nog over de versoepelingsplannen. "We willen op een voorzichtige, maar onomkeerbare manier vooruitgang boeken", aldus de premier. Johnson zal de plannen volgende week maandag bekendmaken.

Slot maandag

De Europese beurzen sloten maandag met stevige winsten. De AEX-index klom 1,2 procent tot 685,18 punten en de MidKap won 0,2 procent tot 1013,34 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen tot 1,5 procent. De Londense FTSE-index kreeg er 2,5 procent bij. Wall Street bleef de hele dag dicht vanwege President's Day.

De euro was 1,2140 dollar waard, tegenover 1,2137 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,3 procent tot 60,22 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 63,57 dollar.

Meer uit Financieel

Chiptoeleverancier ASMI wil nieuwe hoofdkantoor in VS

SCOTTSDALE (ANP/BLOOMBERG) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) is van plan 324 miljoen dollar (300 miljoen euro) te investeren in een nieuw hoofdkantoor in de Amerikaanse staat Arizona. Het bedrijf wil vijfhonderd nieuwe mensen aannemen voor de nieuwe fabriek in Scottsdale, meldt Bloomberg. Het huidige hoofdkantoor is gevestigd in Phoenix, de hoofdstad van de Amerikaanse staat.

2 uur geleden
Wall Street terughoudend, cryptoplatformen verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De belangrijkste beursgraadmeters in New York lieten dinsdag geen grote uitslagen zien, na de verliezen een dag eerder. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt. Dat rapport is van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

3 uur geleden
Beurs Tel Aviv zag geen ongebruikelijke handel voor aanval Hamas

ISRAËL (ANP/RTR) - Een rapport van Amerikaanse onderzoekers dat suggereert dat er beleggers in Israël waren, die mogelijk hebben geprofiteerd van voorkennis van de aanval van Hamas op 7 oktober, is onjuist, stelt de Tel Aviv Stock Exchange. De Israëlische effectenbeurs noemt de publicatie onverantwoord.

4 uur geleden
Concurrentiewaakhond onderzoekt deal tussen ExxonMobil en Pioneer

HOUSTON (ANP/AFP) - De Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse concurrentiewaakhond, wil aanvullende informatie over de overname van olieconcern Pioneer Natural Resources door branchegenoot ExxonMobil. De overnamedeal ter waarde van ongeveer 60 miljard dollar werd afgelopen oktober aangekondigd en is de grootste dit jaar.

4 uur geleden
WHO wil meer belastingen op alcohol en suikerhoudende dranken

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat landen hun belasting op alcohol en suikerhoudende dranken moeten verhogen om gezonder gedrag te stimuleren. Volgens de organisatie maken te weinig landen gebruik van de mogelijkheden hiervoor.

7 uur geleden
Bloomberg: EU stelt heffing handel stekkerauto's met VK 3 jaar uit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat voorstellen om de invoering van tarieven op elektrische voertuigen in de handel met het Verenigd Koninkrijk met drie jaar uit te stellen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

7 uur geleden
AEX buigt verlies om in winst, Duitse DAX naar recordhoogte

AMSTERDAM (ANP) - Het Damrak wist de openingsverliezen dinsdag tijdens de middaghandel om te buigen in winst, geholpen door hogere standen op Wall Street. In Duitsland klom de toonaangevende DAX-index gedurende de handel tot recordhoogte, mede door speculaties over een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) volgend jaar.

7 uur geleden