Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Resultaten Ahold Delhaize en inflatie VS centraal op Damrak

Resultaten Ahold Delhaize en inflatie VS centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van Ahold Delhaize. Het supermarktconcern zag de omzet stijgen in het eerste kwartaal mede dankzij hogere prijzen. Topman Frans Muller sprak van een sterke start van het jaar waarin consumenten relatief veel bleven uitgeven in de supermarkt. Ook is het concern wat positiever geworden over de winstontwikkeling voor het hele jaar.

Daarnaast wordt uitgekeken naar het Amerikaanse inflatiecijfer, dat later op de dag naar buiten komt. De Federal Reserve is al begonnen met renteverhogingen om de hoge inflatie te bestrijden. De Amerikanen kampen met de grootste prijsstijgingen in meer dan veertig jaar en veel huishoudens zien hun koopkracht dalen door hoge brandstof- en voedselprijzen.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst op basis van de openingsindicatoren af op een positief begin. Ook elders in Europa lijken de beurzen hoger te openen. De belangrijkste Aziatische aandelenmarkten lieten woensdag overwegend winsten zien. De Nikkei in Tokio sloot 0,2 procent in de plus.

Alfen

De beurzen in Shanghai en Hongkong stegen rond de 1,6 procent. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de producentenprijzen in het land afgelopen maand iets minder hard zijn gestegen dan een maand eerder. De consumentenprijzen liepen met 2,1 procent sterker op dan een maand eerder, maar de inflatie blijft daarmee op een relatief laag niveau. De Chinese centrale bank heeft daardoor ruimte om de economie, die wordt geraakt door de lockdowns in het land, te ondersteunen.

Ook Alfen opende de boeken. De energiespecialist blijft profiteren van de grote vraag naar laadinfrastructuur voor elektrische auto's. De onderneming zette in het eerste kwartaal flink meer omzet in de boeken en verwacht over het hele jaar sterker te groeien dan eerder gemeld.

InPost

InPost kwam eveneens met resultaten. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes zag de kwartaalomzet bijna verdubbelen mede dankzij een overname. Het bedrijf kampt echter met hogere kosten en zag de nettowinst dalen. InPost waarschuwde daarbij voor de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, de hoge energieprijzen en inflatie en verhoogde zijn prijzen.

Swedish Match liet weten akkoord te zijn met een miljardenovername door Philip Morris. De Zweedse producent van onder meer rookvrije tabak, sigaren, lucifers en aanstekers maakte dinsdag al een koerssprong van 25 procent nadat het bedrijf bevestigde gesprekken te voeren met de Amerikaanse sigarettenfabrikant.

De euro was 1,0543 dollar waard, tegen 1,0541 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,2 procent meer op 101,93 dollar. Brentolie werd 2,3 procent duurder op 104,77 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Frankrijk opent gigafabriek voor productie van autobatterijen

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk opent dinsdag de eerste fabriek voor autobatterijen binnen de landsgrenzen. Het opbouwen van een batterij-industrie is een belangrijk onderdeel van het plan van de Franse president Emmanuel Macron om Frankrijk te herindustrialiseren. In het kader daarvan moet er de komende drie jaar een aantal fabrieken in het noorden van Frankrijk worden gebouwd.

29 minuten geleden
FNV: weer staking bij verffabriek PPG in Tiel, dit keer 4 dagen

TIEL (ANP) - Personeel van verffabrikant PPG in Tiel legt vanaf dinsdag vier dagen het werk neer. Het is daarmee voor de tweede keer dat in die fabriek gestaakt wordt, na ook al eerdere stakingen in onder meer Amsterdam en Uithoorn. De staking wordt aangekondigd door FNV, waarmee de vakbond de cao-eis voor een hoger salaris extra kracht bij wil zetten.

45 minuten geleden
Werknemers autofabriek VDL Nedcar gaan opnieuw staken

BORN (ANP) - Werknemers van de Limburgse autofabriek VDL Nedcar leggen dinsdag opnieuw het werk neer. De vakbonden hebben aangekondigd dat de fabriek voor 24 uur plat gaat. Ze vinden het bod voor een sociaal plan dat VDL heeft gedaan te laag. Binnenkort willen ze nogmaals een staking opzetten, heeft FNV-bestuurder Peter Reniers al laten weten.

3 uur geleden
Borussia Dortmund flink onderuit op Duitse beurs na missen titel

FRANKFURT (ANP) - Borussia Dortmund heeft maandag meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren, nadat de voetbalclub de Duitse landstitel afgelopen weekend op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Rivaal Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en slaagde erin om voor de elfde maal op rij de Bundesliga te winnen.

12 uur geleden
Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

14 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

17 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

18 uur geleden