Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Restaurants vaker dicht en kleiner menu door personeelsgebrek

Restaurants vaker dicht en kleiner menu door personeelsgebrek

AMSTERDAM (ANP) - Horecabezoekers moeten ook dit jaar nog rekening houden met de flinke personeelstekorten in de sector. Zij zullen vaker dichte restaurants, gesloten terrassen en minder keuze op de menukaart tegenkomen. Ook bieden cafés en restaurants volgens branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) steeds vaker kant-en-klaarmaaltijden aan klanten aan vanwege het personeelsgebrek.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen ziet de al eerder voorbereide gerechten als een goede oplossing, die niet ten koste hoeft te gaan van de tevredenheid vanuit klanten. "De kwaliteit van kant-en-klaarmaaltijden is de afgelopen jaren toegenomen. Je ziet dat ondernemers nu investeren in betere ovens om de maaltijden te verwarmen en meer aandacht in de voorbereiding steken om met het personeelstekort om te gaan", zei Willemsen op vakbeurs Horecava tegen het ANP.

Vooral de behoefte aan koks is groot volgens de branchevereniging. "Van de ongeveer 60.000 structurele vacatures zijn er 40.000 in de keuken", aldus Willemsen. Op een schaal van 1 tot 10 is de krapte onder koks het grootst, met een score van 8. Onder bedieningspersoneel ligt die krapte op het horecagemiddelde van 4, maar ook dat betekent al "zeer krap".

Jonge generatie

KHN verwacht dat het personeelstekort dit jaar iets minder wordt, maar nog altijd groot blijft. Het "binden, boeien en opleiden" van werknemers is de grootste van alle uitdagingen voor ondernemers in de horeca. Personeel wil perspectief hebben, bijvoorbeeld op het gebied van doorgroeien, leren en het verkrijgen van aandelen in de onderneming. "En de huidige jonge generatie wil graag meedenken in wat in het bedrijf beter kan", meent Willemsen.

Ook aan het aantrekkelijker maken van horeca-opleidingen moet de sector aandacht blijven besteden, vindt de voorzitter. Het aantal opgeleide krachten neemt in de horeca al jaren af. "Maar dat komt ook door de lage belangstelling voor het mbo, wat een landelijk probleem is. Dat kost jaren om te verbeteren." En dat terwijl geschoold personeel volgens Willemsen cruciaal is voor het leveren van de gewenste kwaliteit in de horeca.

Meer uit Financieel

AEX sluit flink hoger door hoop op renteverlaging Fed in VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is woensdag met een flinke koerswinst gesloten. Beleggers trokken zich op aan het optimisme op Wall Street, waar nu rekening wordt gehouden met een mogelijke renteverlaging door de Federal Reserve volgende maand.

57 minuten geleden
Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelt terminal voor offshore-wind

ROTTERDAM (ANP) - Het Havenbedrijf Rotterdam gaat een nieuwe terminal op de Maasvlakte ontwikkelen voor activiteiten voor offshore-wind. De komende jaren worden veel windparken op de Noordzee gebouwd, maar de haven heeft hier momenteel niet genoeg capaciteit met de juiste specificaties voor, aldus het Havenbedrijf.

1 uur geleden
Geen taarten en tompoucen bij HEMA door storing bij leverancier

AMSTERDAM (ANP) - In alle HEMA-winkels liggen momenteel geen taarten en tompoucen door een technische storing bij een leverancier. Dit bevestigt een woordvoerster van de winkelketen na berichtgeving in verschillende media.

2 uur geleden
Meeste werknemers Leen Bakker België dreigen baan te verliezen

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Negen op de tien werknemers van Leen Bakker in België dreigen hun baan te verliezen als de noodlijdende meubelwinkelketen in dat land failliet gaat. De Nederlandse keten zette in augustus zijn 44 Belgische winkels te koop. Vakbond ACV meldde woensdag dat ongeveer dertig van de driehonderd werknemers wellicht voor andere ketens kunnen werken die winkels overnemen.

3 uur geleden
Tractorfabrikant Deere omlaag op beurs na tegenvallende prognose

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse tractorfabrikant Deere was woensdag een van de verliezers op Wall Street. Beleggers zetten het aandeel zo'n 5 procent lager nadat de onderneming bij haar kwartaalresultaten met een tegenvallende winstverwachting was gekomen.

3 uur geleden
Unilever praat met Katjes over verkoop Brits snackmerk, meldt Sky

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Katjes Group, een Duits snoepbedrijf, is in vergevorderde onderhandelingen voor de overname van het Britse snackmerk Graze. Dat meldt de Britse zender Sky News op basis van ingewijden. Daarmee lijkt Unilever opnieuw een merk te gaan afstoten.

4 uur geleden
Belastingverhogingen helpen Britse regering aan begrotingsbuffer

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse regering verhoogt haar begrotingsbuffer naar 22 miljard pond (25 miljard euro), zo werd bekend uit een te vroeg gepubliceerde raming van een rekenkamer van de overheid. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van de speelruimte die het Office for Budget Responsibility (OBR) in maart zag.

4 uur geleden