Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Restaurants vaker dicht en kleiner menu door personeelsgebrek

Restaurants vaker dicht en kleiner menu door personeelsgebrek

AMSTERDAM (ANP) - Horecabezoekers moeten ook dit jaar nog rekening houden met de flinke personeelstekorten in de sector. Zij zullen vaker dichte restaurants, gesloten terrassen en minder keuze op de menukaart tegenkomen. Ook bieden cafés en restaurants volgens branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) steeds vaker kant-en-klaarmaaltijden aan klanten aan vanwege het personeelsgebrek.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen ziet de al eerder voorbereide gerechten als een goede oplossing, die niet ten koste hoeft te gaan van de tevredenheid vanuit klanten. "De kwaliteit van kant-en-klaarmaaltijden is de afgelopen jaren toegenomen. Je ziet dat ondernemers nu investeren in betere ovens om de maaltijden te verwarmen en meer aandacht in de voorbereiding steken om met het personeelstekort om te gaan", zei Willemsen op vakbeurs Horecava tegen het ANP.

Vooral de behoefte aan koks is groot volgens de branchevereniging. "Van de ongeveer 60.000 structurele vacatures zijn er 40.000 in de keuken", aldus Willemsen. Op een schaal van 1 tot 10 is de krapte onder koks het grootst, met een score van 8. Onder bedieningspersoneel ligt die krapte op het horecagemiddelde van 4, maar ook dat betekent al "zeer krap".

Jonge generatie

KHN verwacht dat het personeelstekort dit jaar iets minder wordt, maar nog altijd groot blijft. Het "binden, boeien en opleiden" van werknemers is de grootste van alle uitdagingen voor ondernemers in de horeca. Personeel wil perspectief hebben, bijvoorbeeld op het gebied van doorgroeien, leren en het verkrijgen van aandelen in de onderneming. "En de huidige jonge generatie wil graag meedenken in wat in het bedrijf beter kan", meent Willemsen.

Ook aan het aantrekkelijker maken van horeca-opleidingen moet de sector aandacht blijven besteden, vindt de voorzitter. Het aantal opgeleide krachten neemt in de horeca al jaren af. "Maar dat komt ook door de lage belangstelling voor het mbo, wat een landelijk probleem is. Dat kost jaren om te verbeteren." En dat terwijl geschoold personeel volgens Willemsen cruciaal is voor het leveren van de gewenste kwaliteit in de horeca.

Meer uit Financieel

ACM: energietarieven gedaald door flink lagere energieprijzen

DEN HAAG (ANP) - De energietarieven voor huishoudens zijn dit jaar gedaald door de flink lagere energieprijzen. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in zijn Energiemonitor. Volgens de toezichthouder komt dat voor huishoudens met een gemiddeld gebruik neer op een kostendaling van ongeveer 130 euro per jaar.

56 minuten geleden
Chinees Nexperia vindt andere wafers voor maken belangrijke chip

BEIJING (ANP) - De Chinese tak van Nexperia heeft voldoende alternatieven gevonden voor de eerder uit Nederland afkomstige wafers om volgend jaar een belangrijk product te blijven maken. Het bedrijf vangt het gemis van het basisproduct uit Nederland op met lokale alternatieven, meldt persbureau Reuters op basis van een brief aan distributeurs.

1 uur geleden
Omwonenden Tata Steel claimen minimaal 1,4 miljard in massaclaim

IJMUIDEN (ANP) - Omwonenden van Tata Steel bij IJmuiden claimen minimaal 1,4 miljard euro schadevergoeding in een massaclaim. Ze willen compensatie voor jarenlange blootstelling aan schadelijke uitstoot, overlast en onzekerheid. Claimstichting Frisse Wind.nu heeft Tata Steel nu ook gedagvaard, waarmee een belangrijke vervolgstap wordt gezet in de juridische strijd van de omwonenden.

1 uur geleden
Duitse centrale bank ziet economische groei versnellen in 2026

FRANKFURT (ANP/DPA) - De Duitse economie groeit volgend jaar naar verwachting met 0,6 procent, meldt de Duitse centrale bank. Daarmee zou de grootste economie van Europa en de belangrijkste handelspartner van Nederland sterker groeien dan dit jaar, want voor 2025 wordt op een minieme plus van 0,2 procent gerekend door de Bundesbank.

1 uur geleden
Storing bagagesysteem Schiphol, niet alle koffers kunnen mee

SCHIPHOL (ANP) - Een deel van de ruimbagage van reizigers via Schiphol blijft vrijdag achter op de luchthaven door een storing. Die raakt het systeem in vertrekhal 2, waardoor daar koffers handmatig moeten worden ingecheckt. Dit duurt langer, waardoor niet alle bagage mee kan.

2 uur geleden
Huizenprijzen minder hard omhoog, maar betaalbaarheid huizen zakt

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse huizenprijzen blijven de komende jaren stijgen, maar minder hard dan voorheen. Dat voorziet De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn nieuwe voorspellingen voor de economie. De betaalbaarheid van de woningen neemt echter af. In 2027 heeft waarschijnlijk maar één op de drie huishoudens genoeg inkomen voor de hypotheek van een gemiddelde woning. Dat was in 2019 nog bijna de helft.

3 uur geleden
Rederij Maersk vaart voor het eerst in twee jaar door Rode Zee

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - Het Deense scheepvaartconcern Maersk heeft voor het eerst in bijna twee jaar door de Rode Zee gevaren. Het schip Sebarok legde de route richting het belangrijke Suezkanaal donderdag en vrijdag succesvol af. Door aanvallen van de Houthi-rebellen uit Jemen vermeed Maersk de doorgang sinds januari 2024.

3 uur geleden