Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Republikeins senator: bewijs tegen Trump behoorlijk schadelijk

Republikeins senator: bewijs tegen Trump behoorlijk schadelijk

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Republikeinse senator Lisa Murkowski vindt dat de tot nu toe gepresenteerde bewijzen in de impeachmentzaak tegen haar partijgenoot en voormalig president Donald Trump "hem behoorlijk veel schade berokkent".

Ook haar partijgenoot Mitt Romney was onder de indruk van de presentatie van de Democratische aanklagers woensdag, op de tweede dag van het afzettingsproces. Er werden niet eerder getoonde beelden van de bestorming van het Capitool getoond.

"Emotioneel en zeer verontrustend," zei hij na het zien van de beelden waarop was te zien hoe hij, juist voordat de menigte binnenstormde, door een medewerker van het Capitool werd weggeleid. Romney zei geen idee te hebben gehad dat de menigte hem op de hielen zat.

Andere partijgenoten van Trump blijven onverminderd aan zijn kant staan. Senator Rick Scott uit Florida betitelde het impeachment tegen verslaggevers als "complete tijdverspilling".

Zestien uur

De aanklagers en de verdediging krijgen elk zestien uur de tijd om hun zaak te bepleiten. Democratisch Congreslid Jamie Raskin beet het spits af en beschuldigde Trump ervan dat hij zijn presidentiële taken heeft verzaakt. De oud-president kreeg veelvuldig het verwijt dat hij zijn aanhangers die het Capitool bestormden in eerste instantie niet en later halfslachtig tot tot de orde riep, met doden en gewonden tot gevolg.

Donderdag hebben de Democratische aanklagers in principe nog acht uur de tijd. Of ze al die tijd gaan gebruiken is nog onduidelijk. Daarna zijn de raadslieden van Trump aan de beurt voor de verdediging tegen de aanklachten.

Het impeachmentproces tegen Trump werd in gang gezet na de bestorming van het Capitool op 6 januari. De oud-president zou hebben aangezet tot een opstand. Om hem schuldig te bevinden moet een twee derde meerderheid in de Senaat hiermee instemmen. De verwachting is dat dit aantal niet gehaald zal worden.

De stemming over de veroordeling van Trump laat mogelijk nog maar enkele dagen op zich wachten. Sommige Republikeinen zeggen dat het proces komend weekend al wordt afgerond, bericht politieke nieuwssite The Hill. Voorwaarde is dan wel dat geen getuigen worden opgeroepen. Senator Kevin Cramer zei dat in een "optimistisch scenario" zaterdagavond de eindstreep wordt gehaald.

Meer uit Buitenland

Armenië vraagt om Europese hulp bij opvang van vluchtelingen

JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië heeft de Europese Unie om hulp gevraagd bij het opvangen van de inwoners die zijn gevlucht uit Nagorno-Karabach. Dat meldt de persdienst van de Italiaanse premier Giorgia Meloni. In enkele dagen tijd zijn meer dan 100.000 inwoners van Nagorno-Karabach, een enclave in Azerbeidzjan met overwegend etnische Armeniërs, naar het moederland gevlucht.

41 minuten geleden
Medvedev: in toekomst meer Oekraïense gebieden bij Rusland

MOSKOU (ANP/AFP) - De vicevoorzitter van de Russische veiligheidsraad en oud-president Dmitri Medvedev zegt dat Rusland in de toekomst mogelijk nog meer Oekraïense regio's gaat annexeren. Hij doet de uitspraken terwijl in Rusland gevierd wordt dat het land een jaar geleden vier Oekraïense gebieden claimde.

43 minuten geleden
Italiaanse kustwacht redt 177 mensen van brandende ferry

ROME (ANP/RTR) - De Italiaanse kustwacht heeft 177 mensen gered van een ferry waarop brand was uitgebroken. De ferry was onderweg van het eiland Lampedusa naar Porto Empedocle in Sicilië, en had onder meer 83 migranten aan boord.

2 uur geleden
Paus versterkt greep op kerk met 21 nieuwe kardinalen

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Paus Franciscus heeft 21 kardinalen aangesteld die in de toekomst kunnen deelnemen aan de verkiezing van een nieuwe paus. Van de 137 kardinalen die in het geval van het aftreden of overlijden van Franciscus kunnen stemmen over een opvolger, heeft hij er nu al 99 benoemd.

4 uur geleden
VN: meer dan 100.000 mensen vertrokken uit Nagorno-Karabach

JEREVAN (ANP/AFP/RTR) - Sinds de inval van Azerbeidzjan in Nagorno-Karabach zijn volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR al meer dan 100.000 mensen vertrokken uit de enclave. Daarmee is een groot deel van de oorspronkelijke bevolking weg uit het gebied. Tot voor kort woonden er zo'n 120.000 voornamelijk etnische Armeniërs in het betwiste stuk land.

5 uur geleden
Zelensky smeedt nieuwe alliantie om wapens in Oekraïne produceren

KYIV (ANP/AFP) - Op een conferentie van de defensie-industrie in Kyiv heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de oprichting aangekondigd van een nieuwe alliantie van landen en bedrijven met als gezamenlijk doel meer wapens in Oekraïne zelf te produceren. Dertien prominente bedrijven hebben zich volgens de president al bij de alliantie aangesloten.

5 uur geleden
Russische drones vlogen mogelijk door Roemeens luchtruim

BOEKAREST (ANP/AFP) - Roemenië meldt dat tijdens een Russische droneaanval op de Oekraïense graaninfrastructuur de projectielen mogelijk het luchtruim van het land hebben doorkruist. Het Roemeense radarsysteem ving in de nacht van vrijdag op zaterdag signalen op nabij de stad Galați, niet ver van het drielandenpunt met Moldavië en Oekraïne. Inwoners van de regio werden aangeraden om te schuilen.

6 uur geleden