Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Republikeinen VS kunnen Obama-functionarissen ondervragen

Republikeinen VS kunnen Obama-functionarissen ondervragen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Republikeinen in de Amerikaanse Senaat kunnen een reeks hoge functionarissen uit het Obama-tijdperk officieel ondervragenover het FBI-onderzoek naar de presidentscampagne van Donald Trump in 2016. Dat onderzoek onder leiding van Robert Mueller was gericht op vermeende contacten met Rusland en werd door Trump gezien als ondermijning van zijn kandidatuur.

Een meerderheid in de justitiecommissie van de Senaat kende commissievoorzitter Lindsey Graham de bevoegdheid toe om functionarissen als vroegere FBI-chef James Comey en nationaal veiligheidsadviseur Susan Rice te dagvaarden en onder ede te ondervragen.

De Republikeinen wisten pogingen af te weren van de Democraten om juist adviseurs en vroegere helpers van Trump naar de Senaat te laten komen. "Dit is werkelijk ongekend", sprak de Democratische senator Dianne Feinstein. Volgens haar overtreedt Graham de regels omdat voor elk individu aparte toestemming voor een dagvaarding nodig is.

Russische bemoeienissen

Robert Mueller deed lang onderzoek naar vermeende Russische bemoeienissen met de presidentscampagne van 2016. Hij kwam tot de conclusie dat er geen bewijs was dat Trump heeft samengezworen of geprobeerd heeft uit Russische hoek hulp in de propagandastrijd te krijgen. Democraten twijfelen aan die conclusie.

Trump noemde het onderzoek altijd een "heksenjacht" die door de Democraten was opgezet. De initiatiefnemers waren echter voornamelijk Republikeinen.

De Democraten zien in het nieuwe onderzoek van de Republikeinen een poging om hun kandidaat in de komende presidentsverkiezingen, Joe Biden, te beschadigen.

Meer uit Buitenland

Water Canal Grande in Venetië kleurt groen

VENETIË (ANP/DPA/RTR) - Een glinsterende groene vloeistof in het beroemde Canal Grande in Venetië heeft voor consternatie gezorgd in de Italiaanse stad. Zondag kleurde het water bij de Rialtobrug ineens fluorescerend groen. Onduidelijk is waardoor dat is gebeurd.

5 minuten geleden
Staatsmedia: Erdogan koerst op winst in presidentsverkiezingen

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft een forse voorsprong in de Turkse presidentsverkiezingen, melden staatsmedia op basis van de eerste uitslagen. Na het tellen van meer dan 66 procent van de stemmen leidt Erdogan met bijna 55 procent, aldus persbureau Anadolu. Media gelieerd aan de oppositie melden juist dat Kemal Kilicdaroglu van de centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP) nipt voorstaat.

26 minuten geleden
Turkije in spanning na sluiting stembureaus

ANKARA (ANP) - De stembureaus in Turkije zijn om 16.00 uur Nederlandse tijd gesloten. Zo’n 61 miljoen Turken hadden zondag de gelegenheid hun stem uit te brengen voor de presidentsverkiezingen.

1 uur geleden
Turkse oppositie meldt enkele aanvallen op verkiezingswaarnemers

ISTANBUL (ANP/DPA) - Leden van de Turkse oppositie maken melding van enkele aanvallen op verkiezingswaarnemers in Istanbul en het zuidoosten van het land tijdens de presidentsverkiezingen. De voorzitter van de kiesraad stelde eerder dat de stembusgang vooralsnog probleemloos verloopt.

2 uur geleden
Belgische premier verdedigt gevangenenruil met Iran

BRUSSEL (ANP/BELGA/AFP) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft de ruil met Iran verdedigd waarbij Teheran hulpverlener Olivier Vandecasteele vrijliet en België de Iraanse diplomaat Assadollah Assadi. Op het besluit kwam in en buiten België kritiek. "De toestand van Olivier Vandecasteele was na 455 dagen onmenselijke opsluiting "echt moeilijk en we wisten dat er niet veel geduld meer was aan de andere kant", verklaarde De Croo zondag op televisie.

3 uur geleden
Turkse kiesraad verwacht sneller uitslagen dan op 14 mei

ANKARA (ANP/DPA) - De voorzitter van de Turkse kiesraad, Ahmet Yener, verwacht dat de uitslagen van de presidentsverkiezingen van zondag sneller bekend worden dan na de eerste ronde van 14 mei. Na die stembusgang kwam de kiesraad 15 mei tegen de middag met de uitslagen. Toen waren er veel meer kandidaten die meedongen, zei Yener, en nu zijn het er maar twee, president Erdogan en de oppositieleider Kilicdaroglu. Bovendien waren er destijds ook parlementsverkiezingen wat het tellen van de stemmen heeft vertraagd.

6 uur geleden
Dode en drie gewonden door luchtaanval op Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - Door een Russische luchtaanval op de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn ten minste een dode en drie gewonden gevallen, melden de Oekraïense autoriteiten. Er zouden zeker twintig drones zijn neergehaald door het afweergeschut.

8 uur geleden