Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Republikeinen vragen Hooggerechtshof om ingrijpen in Pennsylvania

Republikeinen vragen Hooggerechtshof om ingrijpen in Pennsylvania

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een aantal Republikeinse hoofdaanklagers van afzonderlijke Amerikaanse staten heeft het Hooggerechtshof gevraagd om een streep te zetten door een oordeel van een lagere rechtbank waardoor de deadline voor het tellen van later binnengekomen poststemmen in de staat Pennsylvania werd verlengd. De Democratische presidentskandidaat Joe Biden werd zaterdag door de vooraanstaande Amerikaanse media tot winnaar uitgeroepen toen was gebleken dat de overwinning in de cruciale swing state hem niet meer kan ontgaan.

In afzonderlijke ingediende stukken, stellen de hoofdaanklagers van onder meer Missouri, Texas, Louisiana en Ohio dat het landelijke Hooggerechtshof met terugwerkende kracht moet verbieden dat Pennsylvania stemmen meetelt die waren verzonden op verkiezingsdag maar tot drie dagen daarna werden bezorgd door de overbelaste US Postal Service.

President Donald Trump en zijn Republikeinse bondgenoten voeren een juridische strijd om de verkiezingsuitslag aan te vechten. Deskundigen hebben gesteld dat de zaken die de Trump-campagne aanvoert een beperkte reikwijdte hebben en de uiteindelijke uitslag waarschijnlijk niet zullen veranderen.

"Het Hooggerechtshof van Pennsylvania is zijn grondwettelijke bevoegdheden te buiten gegaan en heeft de bevoegdheden van de wetgevende macht in Pennsylvania niet gerespecteerd", schrijft de hoofdaanklager van Missouri. Hoewel beweringen dat stemmen per post fraude in de hand zou werken op geen enkel bewijs gestoeld zijn, en er geen bewijs is dat er bij de verkiezingen fraude is gepleegd, stelde de hoofdaanklager dat de kans op fraude groter is geworden als gevolg van de verlengde deadline voor het binnenkomen van briefstemmen.

De autoriteiten in Pennsylvania hadden de lokale verkiezingsfunctionarissen al opgedragen om de briefstemmen die na verkiezingsdag nog bezorgd werden apart te leggen, in het geval dat de verlengde deadline succesvol zou worden aangevochten. Samuel Alito, een van de rechters van het Hooggerechtshof in Washington, beval vrijdag hetzelfde.

Zelfs als de Republikeinse hoofdaanklagers bij het Hooggerechtshof hun zin krijgen, brengt dat waarschijnlijk geen verandering in de uiteindelijke verkiezingsuitslag. De autoriteiten in Pennsylvania hebben aangegeven dat de briefstemmen die na 3 november bij de stemmentellers zijn bezorgd, slechts een fractie uitmaken van het totale aantal briefstemmen.

Meer uit Buitenland

Azerbeidzjan wil honderden Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Azerbeidzjan wil "enkele honderden" Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken vanwege gepleegde misdaden. Elin Suleymanov, de Azerbeidzjaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, zegt dat zij zullen worden berecht volgens de wetten van Azerbeidzjan.

3 uur geleden
Grote explosie Oezbekistan zorgt voor 1 dode en ruim 160 gewonden

TASJKENT (ANP/DPA) - Bij een grote ontploffing in Oezbekistan zijn 162 mensen gewond geraakt. De explosie in een magazijn in de hoofdstad Tasjkent was tot op kilometers te horen en zorgde ervoor dat vele ramen sprongen in woonwijken van de stad. Een tiener overleefde het niet doordat een raamkozijn op hem terecht kwam.

5 uur geleden
Britse politie onderzoekt kappen van 'iconische' boom

HENSHAW (ANP) - De Britse politie heeft een onderzoek geopend naar een beroemde boom in Noord-Engeland die in de nacht van woensdag op donderdag opzettelijk lijkt te zijn gekapt. Een 16-jarige jongen is opgepakt in verband met het incident, maar het is nog niet bekend wat hij heeft gedaan. Het is volgens Britse media "een van de meest gefotografeerde bomen van het land". Veel mensen uit de regio zeggen kapot te zijn van het nieuws.

5 uur geleden
Media: Poetin ontmoet bondgenoot Kadyrov na rel om mishandelvideo

MOSKOU (ANP/RTR) - President Vladimir Poetin heeft volgens een Russische journalist een ontmoeting gehad met een van zijn belangrijkste bondgenoten, de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. De bijeenkomst volgt op aanhoudende speculatie over de gezondheid van Kadyrov en een recente rel over een filmpje waarin zijn jonge zoon een gevangene mishandelt. Het Kremlin wilde daar eerder niet op reageren.

5 uur geleden
Honderden mensen geëvacueerd in Griekenland wegens storm Elias

VOLOS (ANP/AFP/DPA) - Zes weken na de dodelijke overstromingen in Griekenland hebben de hulpdiensten opnieuw vele tientallen mensen moeten evacueren. Rond de centrale stad Volos zijn 250 mensen naar een veilige plek geholpen. Nabij het eiland Evia stortte een helikopter neer.

6 uur geleden
Berlijn gaat voor miljarden raketafweersystemen van Israël kopen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse en Israëlische ministers van Defensie, Boris Pistorius en Yoav Galant, hebben in Berlijn een verklaring getekend voor de koop van Israëlisch-Amerikaanse Arrow 3 raketafweersystemen. Het gaat volgens de Israëlische defensie-industrie om ruim 4 miljard euro en is voor Israël de grootste wapendeal ooit.

6 uur geleden
Britse acteur Michael Gambon (82) overleden

LONDEN (ANP) - De Iers-Britse acteur Michael Gambon is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de BBC. De acteur was bij het grote publiek het meest bekend van zijn rol als Albus Dumbledore in zes Harry Potter-films. Gambon nam de rol na twee films over van acteur Richard Harris, toen deze onverwacht overleed.

6 uur geleden