Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Republikeinen stemmen woensdag over positie dochter Cheney

Republikeinen stemmen woensdag over positie dochter Cheney

WASHINGTON (ANP) - Republikeinen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemmen woensdag over de positie van Liz Cheney binnen de Republikeinse Partij. De dochter van oud-vicepresident Dick Cheney dreigt haar toppositie binnen de partij kwijt te raken nadat ze kritiek uitte op de voormalig Amerikaanse president Donald Trump.

Cheney is een van de weinigen binnen de Republikeinse Partij die vindt dat "Trump zijn verlies in de eerlijk verlopen Amerikaanse verkiezingen moet erkennen". Ook heeft ze gezegd dat Trump verantwoordelijk is voor de bestorming van het Congres door zijn aanhangers.

De Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, zei maandag in een brief dat de partij zich moet focussen op de tussentijdse verkiezingen van volgend jaar, in plaats van een debat te voeren over loyaliteit aan Trump. "Elke dag waarop het verleden wordt bekrachtigd, is een dag minder waarop we de toekomst kunnen pakken", schreef hij. "Het is duidelijk dat er iets moet veranderen", aldus McCarthy, die aangaf dat woensdag een stemming zal plaatsvinden over de plek van Cheney.

Trump, McCarthy en de nummer twee in het Huis, Steve Scalise, steunen alle drie openlijk afgevaardigde Elise Stefanik voor Cheney's baan, de nummer 3-positie van de Republikeinen in het Huis. Stefanik is een 36-jarige Republikein uit de staat New York. Haar status in de partij steeg nadat ze Trump agressief verdedigde tijdens hoorzittingen in het Congres in de aanloop naar zijn afzettingsprocedure in 2019.

"De Republikeinen in het Huis hebben een enorme mogelijkheid om stoker Liz Cheney in te ruilen voor de begaafde spreker Elise Stefanik", zei Trump maandag in een verklaring.

Meer uit Buitenland

Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

SANTA FE (ANP) - Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

1 uur geleden
Wagner-huurlingen vrijwel weg uit veroverd Bachmoet

BACHMOET (ANP/DPA) - Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zijn aangekondigde terugtrekking uit de veroverde Oost-Oekraïense stad Bachmoet praktisch voltooid, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Van de Wagner-eenheden heeft 99 procent de stad verlaten. Alle posities zijn overgedragen aan het Russische ministerie van Defensie. Bachmoet was maandenlang het brandpunt van de Russische strijd om Oekraïens gebied.

2 uur geleden
Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - Bij een ongeval tussen twee sneltreinen in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Het gaat voor zover bekend om vijftig tot tachtig doden, hoewel sommige Indiase media melden dat er inmiddels ruim 120 lichamen zouden zijn geborgen. Verder zouden er meer dan 850 gewonden zijn.

4 uur geleden
Pence niet vervolgd om geheime documenten in zijn huis

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence wordt niet vervolgd voor de geheime documenten die bij hem thuis werden gevonden. Het onderzoek naar de politicus is afgesloten, bevestigt het ministerie van Justitie na berichtgeving van onder meer CNN.

6 uur geleden
Ex-premier Johnson omzeilt regering en overhandigt appjes

LONDEN (ANP/DPA) - De Britse ex-premier Boris Johnson heeft besloten zijn appjes over de aanpak van de coronapandemie te overhandigen aan de commissie die het omstreden coronabeleid van zijn voormalige regering onderzoekt. Johnson gaat op die manier de confrontatie aan met de huidige regering van Conservatieven van partijgenoot Rishi Sunak.

6 uur geleden
Iran laat nog eens drie gevangen Europeanen vrij

BRUSSEL (ANP/RTR/BELGA) - Iran heeft nog eens drie gevangen Europeanen vrijgelaten. Het gaat om twee Oostenrijkers en een Deen. Zij reizen via Oman naar België, zo heeft de Belgische premier Alexander De Croo bekendgemaakt.

8 uur geleden
Ophef in België na bekendmaking namen Reuzegommers

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België is opnieuw ophef ontstaan rond de fatale ontgroening van Sanda Dia door de studentenvereniging Reuzegom. Namen van meerdere leden gaan rond. Die worden gedeeld door mensen die het niet eens zijn met de straffen in de zaak. Onder andere een populaire youtuber met ruim een half miljoen abonnees deelde persoonlijke gegevens.

9 uur geleden