Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Republikeinen stemmen woensdag over positie dochter Cheney

Republikeinen stemmen woensdag over positie dochter Cheney

WASHINGTON (ANP) - Republikeinen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemmen woensdag over de positie van Liz Cheney binnen de Republikeinse Partij. De dochter van oud-vicepresident Dick Cheney dreigt haar toppositie binnen de partij kwijt te raken nadat ze kritiek uitte op de voormalig Amerikaanse president Donald Trump.

Cheney is een van de weinigen binnen de Republikeinse Partij die vindt dat "Trump zijn verlies in de eerlijk verlopen Amerikaanse verkiezingen moet erkennen". Ook heeft ze gezegd dat Trump verantwoordelijk is voor de bestorming van het Congres door zijn aanhangers.

De Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, zei maandag in een brief dat de partij zich moet focussen op de tussentijdse verkiezingen van volgend jaar, in plaats van een debat te voeren over loyaliteit aan Trump. "Elke dag waarop het verleden wordt bekrachtigd, is een dag minder waarop we de toekomst kunnen pakken", schreef hij. "Het is duidelijk dat er iets moet veranderen", aldus McCarthy, die aangaf dat woensdag een stemming zal plaatsvinden over de plek van Cheney.

Trump, McCarthy en de nummer twee in het Huis, Steve Scalise, steunen alle drie openlijk afgevaardigde Elise Stefanik voor Cheney's baan, de nummer 3-positie van de Republikeinen in het Huis. Stefanik is een 36-jarige Republikein uit de staat New York. Haar status in de partij steeg nadat ze Trump agressief verdedigde tijdens hoorzittingen in het Congres in de aanloop naar zijn afzettingsprocedure in 2019.

"De Republikeinen in het Huis hebben een enorme mogelijkheid om stoker Liz Cheney in te ruilen voor de begaafde spreker Elise Stefanik", zei Trump maandag in een verklaring.

Meer uit Buitenland

Media: schutter Trump half uur voor aanslag gespot op dak gebouw

BUTLER (ANP) - Thomas Crooks, de man die zaterdag in de Amerikaanse staat Pennsylvania een aanslag pleegde op oud-president Donald Trump, werd ongeveer een half uur voor hij schoten loste door agenten gespot op een dak. Dat meldt de lokale nieuwszender Channel 11 op basis van politiebronnen. Trump raakte bij de aanslag lichtgewond, maar een omstander en later ook de schutter zelf werden gedood.

1 uur geleden
Biden: niemand heeft meer voor de Palestijnen gedaan dan ik

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat hij "de Palestijnen zeer steunt" en "meer voor de Palestijnse gemeenschap heeft gedaan dan wie dan ook". Dat zei Biden in een interview waarin hij zichzelf ook een "zionist" noemde.

3 uur geleden
Trump arriveert op Republikeins partijcongres met oor in verband

MILWAUKEE (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is maandagavond lokale tijd gearriveerd op het Republikeinse partijcongres in Milwaukee, in de staat Wisconsin. De oud-president had een verband over zijn oor, waaraan hij zaterdag gewond was geraakt toen hij tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania werd beschoten.

3 uur geleden
Biden bereid in september opnieuw in debat te gaan met Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft bevestigd dat hij in september opnieuw in debat wil gaan met de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. In het eerste debat van de huidige campagne voor de verkiezingen, vorige maand, oogde Biden regelmatig verward en fragiel.

4 uur geleden
Nieuw, rechtser Europarlement buigt zich meteen over de posten

STRAATSBURG (ANP) - Een nieuw, rechtser Europees Parlement treedt dinsdag aan. Nog maar nauwelijks geïnstalleerd moeten de nieuwe Europarlementariërs deze week meteen belangrijke beslissingen nemen over posten en taakverdeling. Ze kiezen bijvoorbeeld een nieuwe voorzitter voor henzelf, én een voor de Europese Commissie.

4 uur geleden
WSJ: Musk wil 45 miljoen dollar per maand uitgeven voor Trump

WASHINGTON (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft gezegd dat hij van plan is ongeveer 45 miljoen dollar per maand te geven aan een nieuwe pro-Trump super PAC, meldt The Wall Street Journal. Een 'super PAC' is een politiek actiecomité dat onbeperkt geld mag spenderen ten gunste van politieke kandidaten, in dit geval de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

4 uur geleden
Aanklagers in beroep tegen verwerping zaak om documenten Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat in beroep tegen het verwerpen van de strafzaak tegen oud-president Donald Trump over het achterhouden van geheime documenten. Dat meldt een woordvoerder van speciaal aanklager Jack Smith in een verklaring, naar aanleiding van de uitspraak eerder op maandag.

6 uur geleden