
Republikeinen in Senaat VS verzetten zich tegen belastingdeal G7
WASHINGTON (ANP/RTR) - Verschillende hooggeplaatste Republikeinen in de Amerikaanse Senaat hebben het G7-akkoord over een wereldwijd minimumtarief voor de vennootschapsbelasting verworpen. De deal staat meer landen toe om belastingen te heffen op grote multinationals, maar roept ook vragen op over het vermogen van de Verenigde Staten om de overeenkomst uit te voeren.
De Republikeinse senator John Barrasso sprak van concurrentievervalsing en een deal die schadelijk zal uitpakken voor de Amerikaanse economie. Zijn collega-senator Pat Toomey zei dat het akkoord belastinginkomsten zou wegsluizen van de Amerikaanse schatkist naar andere landen.
De tegenstand van de Republikeinen kan president Joe Biden ertoe aanzetten om begrotingsprocedures te gebruiken om het initiatief door het Congres te loodsen. Daarvoor heeft hij alleen de steun van de Democraten nodig. Maar juristen en belastingdeskundigen vragen zich af of een dergelijk internationaal verdrag wel door de Senaat kan komen zonder een tweederdemeerderheid die daarvoor nodig zou zijn. De verdeling in de Senaat tussen de Republikeinen en Democraten is nu 50 om 50 en daarmee is de steun van de Republikeinen noodzakelijk.
Minimumbelastingtarief
In het historische akkoord zijn de ministers van Financiën van de G7 overeengekomen om te streven naar een wereldwijd minimumbelastingtarief van ten minste 15 procent. Verder mogen winsten van grote bedrijven in landen waar deze behaald worden extra worden belast. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zei dat de "belangrijke, nooit eerder gedane toezegging" een einde zou maken aan wat zij een race naar de bodem van de wereldwijde belastingheffing noemde.
Ook hebben de G7-landen ermee ingestemd een einde te maken aan belastingen op digitale diensten, maar het tijdschema daarvoor hangt af van de uitvoering van de nieuwe regels. Het akkoord is een opmaat naar een breder akkoord in de G20 en 140 landen die deelnemen aan internationale onderhandelingen over de belastingen die grote bedrijven als Google-moeder Alphabet, Amazon, Apple en Facebook moeten afdragen.
De Amerikaanse grondwet geeft de president het recht om internationale verdragen te sluiten mits twee derde van de aanwezige senatoren daarmee instemt. Als de deal kan worden verpakt als een begrotingskwestie dan is steun van een absolute meerderheid voldoende. Bij het staken van de stemmen in de Senaat geeft de stem van vicepresident Kamala Harris de doorslag.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Wall Street heeft voor het eerst weer twee dagen op rij afgesloten met brede koerswinsten sinds de handelsoorlog van Donald Trump recent is geëscaleerd. Beleggers leken woensdag enigszins gekalmeerd door geruststellende woorden van de Amerikaanse president.
8 minuten geledenHERZOGENAURACH (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Adidas heeft zijn winst in de eerste maanden van dit jaar flink opgevoerd. Sportschoenen in retrostijl als de Samba en Gazelle waren wederom populair. Het was het eerste kwartaal voor Adidas waarin er helemaal geen bijdrage meer was van de Yeezy-sneakers uit de eerdere samenwerking met de Amerikaanse rapper Ye.
31 minuten geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De verkoop van het luxe Italiaanse modemerk Gucci is in het eerste kwartaal gekelderd. Pogingen van moederbedrijf Kering om het roemruchte merk weer populairder te maken zijn tot dusverre op niets uitgelopen.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Een wijdverbreider gebruik van de euro zou goed zijn voor Europa. Dat heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) gezegd in een speech bij het Peterson Institute in Washington.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Staalconcern ArcelorMittal schrapt ongeveer 600 banen op zeven vestigingen in Noord-Frankrijk. Daarmee is er opnieuw een staalbedrijf in Europa dat zich genoodzaakt ziet om in te grijpen vanwege de verslechterde marktomstandigheden.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Randstad was woensdag met een plus van ruim 8 procent de grote winnaar op de beurs in Amsterdam, ondanks dat het uitzendconcern over het eerste kwartaal opnieuw lagere resultaten in de boeken heeft gezet. Het aandeel profiteerde van een algehele opleving van de aandelenbeurzen, gesteund door geruststellende uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump. Daarnaast vonden analisten de cijfers van Randstad beter dan ze hadden verwacht.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump is niet van plan om eenzijdig de importtarieven op Chinese goederen te verlagen. Dat verklaarde zijn minister van Financiën Scott Bessent woensdag aan journalisten na veel speculatie over een mogelijke tariefsverlaging na geruststellende opmerkingen van Trump.
4 uur geleden