Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Republikeinen hopen vrijdag afzettingsprocedure af te ronden

Republikeinen hopen vrijdag afzettingsprocedure af te ronden

WASHINGTON (ANP/RTR) - Republikeinse senatoren hopen vrijdag tot een definitieve stemming te komen over de afzettingsprocedure tegen president Donald Trump. Volgens de Republikeinse senator John Barrasso is de kans groot dat het afzettingsproces zonder het oproepen van getuigen vrijdagmiddag of later op de dag een definitieve stemming krijgt.

De Democraten in de Senaat zagen hun verzoek om getuigen te mogen horen in het afzettingsproces nog niet gehonoreerd op de eerste dag van de twee dagen durende vragensessie. De verwachting is dat de Senaat, waar de Republikeinen een meerderheid hebben, Trump vrijspreekt van de beschuldigingen waardoor hij aanblijft als president.

Mocht de Senaat ervoor kiezen om getuigen op te roepen in het afzettingsproces, zou dat de president wel politieke schade kunnen berokkenen. "Zelfs als alles wat voormalig veiligheidsadviseur John Bolton zegt waar is, dan nog hebben de Democraten geen goede argumenten om de president af te zetten", zei senator Lindsey Graham na de vragensessie.

Boek Bolton

Bolton werkt aan een boek waarin hij precies uit de doeken doet hoe volgens hem het verzoek aan Oekraïne om een onderzoek in te stellen naar Joe Biden tot stand is gekomen. Dat verzoek is de reden voor het afzettingsproces. De Democraten willen hem als getuige horen.

De senatoren kregen tijdens de vragensessie de tijd om vragen te stellen aan de Democratische aanklagers van het Huis van Afgevaardigden en aan Trumps advocaat Alan Dershowitz. Donderdag volgt de tweede dag van de vragensessie.

Meer uit Buitenland

Politico: Netanyahu wil Trump zien in VS

WASHINGTON (ANP) - De Israëlische president Benjamin Netanyahu wil tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten deze week ook de Amerikaanse oud-president Donald Trump spreken. Dat meldt Politico op basis van bronnen, die zeggen dat medewerkers van Netanyahu hierover contact hebben met het team van Trump.

26 minuten geleden
Hoofd Secret Service biedt Trump excuses aan om aanslag

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service, Kimberly Cheatle, heeft haar excuses aangeboden aan oud-president Donald Trump na de mislukte moordaanslag op hem tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Pennsylvania. Dit zei Cheatle tijdens haar ondervraging in het Huis van Afgevaardigden door de commissie die toezicht houdt op de geheime dienst.

1 uur geleden
Macron vindt dat Biden moed toont met terugtrekking

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden "moed en plichtsbesef" heeft getoond door uit de verkiezingsrace te stappen. Dat heeft hij geschreven in een brief aan zijn Amerikaanse ambtgenoot. Het Élysée heeft delen van de brief gepubliceerd.

2 uur geleden
Pelosi steunt Harris als nieuwe presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - De prominente Democraat Nancy Pelosi steunt vicepresident Kamala Harris in haar poging de nieuwe presidentskandidaat te worden. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat zij ons in november naar de overwinning zal leiden", aldus de oud-voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

2 uur geleden
Volgende EU-buitenlandvergadering in Brussel, niet in Boedapest

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell plant de volgende vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in augustus in Brussel. Daarmee haalt hij een streep door een geplande vergadering van Hongarije in Boedapest. Dat heeft Borrell aangekondigd na afloop van de EU-buitenlandvergadering van maandag.

2 uur geleden
Harris prijst Biden in eerste optreden na verkiezingsexit

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft president Joe Biden geroemd om zijn nalatenschap, in haar eerste publieke optreden sinds Biden zondag bekendmaakte niet langer mee te doen aan de verkiezingen. "Zijn nalatenschap van prestaties is ongeëvenaard in de moderne geschiedenis", zei ze.

4 uur geleden
Pence over terugtrekking Biden: juiste beslissing

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence zegt dat Joe Biden "de juiste beslissing" voor de Verenigde Staten heeft genomen door zich terug te trekken uit de verkiezingsrace. Daarmee heeft hij de belangen van het land boven die van zichzelf gesteld, aldus de Republikein op X.

4 uur geleden