
Republikeinen hoopvol over schuldenplafond, Democraten wantrouwig
WASHINGTON (ANP/RTR) - Toprepublikein Kevin McCarthy zegt "een pad voor zich te zien op weg naar een akkoord" over het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond.
"We zijn er nog niet, en we hebben nog niks afgesproken", zegt de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, maar hij rekent wel op een doorbraak. "We hebben de structuur voor ogen en iedereen is nu hard aan het werk." McCarthy verwacht dat begin volgende week al een stemming kan plaatsvinden over de verhoging.
Zonder politiek akkoord zouden de VS rond 1 juni zonder geld komen te zitten. Dan heeft het land het maximale bedrag geleend dat het Congres toestaat, waarop die instelling de lat weer wat moet verhogen. Dat is doorgaans een routineklus in de VS, maar door de spanningen tussen de Republikeinen en Democraten wordt het steeds moeilijker.
Vierde amendement
Verschillende Democratische senatoren hebben minder vertrouwen in een akkoord. Zij drongen er donderdag bij president Joe Biden op aan te overwegen een beroep te doen op het vierde amendement van de grondwet.
Dat amendement stelt dat de VS "in ieder geval aan zijn schuld moet voldoen". Het betekent volgens de senatoren dat Biden zonder tussenkomst van het Congres het schuldenplafond zou kunnen verhogen, om aan de schuld te voldoen en zo trouw te blijven aan de grondwet. Een dergelijke ingreep is nooit eerder in de Amerikaanse geschiedenis gedaan.
Sanders en Warren
Onder anderen Bernie Sanders en Elizabeth Warren, beiden presidentskandidaat voor de Democraten voor de verkiezingen van 2020, sloten zich bij de oproep aan.
Als het schuldenplafond niet wordt verhoogd, zouden de gevolgen enorm zijn. Een groot deel van de Amerikaanse overheid komt dan stil te liggen en het land kan dan niet aan zijn schuldbetalingen voldoen. Volgens vicepresident Kamala Harris belandt de Amerikaanse economie bij het uitblijven van een akkoord in een recessie.
Meer uit Buitenland
TRIPOLI (ANP/AFP) - De Israëlische luchtmacht zegt een luchtaanval te hebben uitgevoerd op Tripoli, een stad in het noorden van Libanon. Daar zou een "belangrijk" lid van de Palestijnse beweging Hamas hebben gezeten, maar Israël zegt niet om wie het gaat.
5 minuten geledenMARSEILLE (ANP/RTR) - De internationale luchthaven van het Zuid-Franse Marseille is tijdelijk dicht vanwege een natuurbrand. Volgens Franse media zijn in de buurt ook delen van snelwegen gesloten.
2 uur geledenTEHERAN (ANP/AFP) - Iran heeft niet om gesprekken met de Verenigde Staten gevraagd, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd volgens persbureau Tasnim. De Amerikaanse president Donald Trump zei dat er gesprekken gepland zijn en dat de houding van Iran is veranderd na de Amerikaanse aanvallen op nucleaire installaties in het land.
2 uur geledenDOHA (ANP/AFP) - Bemiddelaar Qatar stelt dat "tijd nodig" is voor de onderhandelingen voor een staakt-het-vuren in de Gazastrook. "Ik denk niet dat ik op dit moment een tijdlijn kan geven, maar ik kan nu wel zeggen dat we hier tijd voor nodig zullen hebben", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
3 uur geledenXERTA (ANP/RTR) - De Spaanse autoriteiten hebben meer dan 18.000 inwoners van de provincie Tarragona opdracht gegeven binnen te blijven. In het gebied grijpt een natuurbrand om zich heen en worden evacuaties uitgevoerd.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen Oekraïne onmiddellijk alsnog een deel van de teruggeroepen lading luchtverdedigingswapens sturen, melden bronnen aan nieuwsplatform Axios. Het zou gaan om tien Patriot-raketten.
3 uur geledenLONDEN (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron is begonnen aan een staatsbezoek van drie dagen aan het Verenigd Koninkrijk. Dit is het eerste staatsbezoek van een EU-leider aan het VK sinds de Brexit en het eerste van een Franse president sinds 2008.
4 uur geleden