Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Republikeinen blokkeren herziening kiesstelsel VS

Republikeinen blokkeren herziening kiesstelsel VS

WASHINGTON (ANP/RTR/DPA) - De Republikeinen in de Senaat hebben een door de Amerikaanse president Joe Biden vurig gewenste herziening van het kiesstelsel tegengehouden. Ook een voorstel om de zogeheten filibusterregel aan te passen om deze herziening er alsnog doorheen te krijgen, is afgeschoten. Die regel stelt dat voor veel wetsvoorstellen 60 van de 100 senatoren moeten instemmen met een einde aan het debat voordat er überhaupt kan worden gestemd.

Zoals verwacht blokkeerden de Republikeinen via de filibusterregel stemming over wetgeving die de rechten van kiezers zou moeten verbeteren. Daarna brachten de Democraten een voorstel in om uitzondering te krijgen op deze regel voor de kiesstelselherziening. Daarvoor zou een normale meerderheid voldoende zijn. Maar twee Democraten stemden tegen, waardoor de stemming op 48-52 uitkwam.

De Democraten hebben een flinterdunne meerderheid in de Senaat. Ze hebben vijftig zetels (ze kunnen rekenen op de steun van twee onafhankelijke kandidaten) in handen, dus precies de helft. In het geval van een patstelling heeft vicepresident Kamala Harris, die ook ambtshalve voorzitter van de Senaat is, de beslissende stem. Maar aangezien Democraten Joe Manchin en Kyrsten Sinema tegenstemden, kwam het niet zover.

Teleurgesteld

Een van de doelstellingen van de hervorming was het stemmen bij verkiezingen makkelijker te maken. Het is een van de speerpunten van Biden die donderdag een jaar lang aan de macht is in het Witte Huis. De Democraten beschuldigen de Republikeinen van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump ervan het stemmen moeilijker te willen maken, in het nadeel van met name minderheden.

Biden laat via Twitter weten teleurgesteld te zijn. "Ik ben diep teleurgesteld dat de Senaat er niet in is geslaagd op te komen voor onze democratie. Ik ben teleurgesteld - maar ik laat me niet afschrikken."

Meer uit Buitenland

Biden vindt dat Trump zichzelf ontmaskert met dictator-uitspraken

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden vindt dat zijn voorganger Donald Trump zijn ware gezicht heeft laten zien toen hij afgelopen week zei dat hij een dictator voor een dag wil zijn als hij de verkiezingen wint. "Hij zegt het nu hardop", aldus Biden.

38 minuten geleden
Frans parlement stemt tegen omstreden migratiewet van Macron

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse parlement heeft een omstreden migratiewet van de regering weggestemd. Dat is een grote tegenslag voor president Emmanuel Macron. Zijn binnenlandminister Gérald Darmanin heeft na de stemming zijn ontslag aangeboden, maar dat heeft Macron niet geaccepteerd.

1 uur geleden
EU werkt aan sancties tegen extremistische Israëlische kolonisten

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan sancties tegen Joodse kolonisten die zich gewelddadig gedragen op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Een "brede meerderheid" van de EU-landen heeft daarom gevraagd, zegt demissionair buitenlandminister Hanke Bruins Slot.

1 uur geleden
Pools parlement wijst Tusk aan als toekomstige premier

WARSCHAU (ANP/RTR) - Het Poolse parlement heeft oppositieleider en oud-premier Donald Tusk aangewezen als toekomstige premier. Hij zal zijn pro-Europese regering en plannen dinsdag in het parlement presenteren, waarna een vertrouwensstemming volgt waarmee Tusk naar verwachting weer premier wordt.

2 uur geleden
Witte Huis bezorgd over meldingen dat Israël witte fosfor inzet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis heeft zijn bezorgdheid geuit over meldingen dat de Israëlische strijdkrachten zelfontbrandende witte fosfor hebben ingezet bij een aanval op Libanon. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zegt dat Washington op zoek gaat naar meer informatie. De Verenigde Staten zouden de munitie hebben geleverd.

2 uur geleden
Zelensky: uitstel Amerikaanse hulp droom die uitkomt voor Poetin

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky noemt een eventueel uitstel van Amerikaanse militaire hulp in de oorlog tegen de Russen een droom die uitkomt voor de Russische leider Vladimir Poetin. "Poetin moet verliezen", zei Zelensky in een toespraak op de National Defense University in Washington. "Jullie kunnen rekenen op Oekraïne, en wij hopen net zo goed op jullie te kunnen rekenen."

3 uur geleden
Britse premier Sunak verdedigt ook eigen aanpak corona-uitbraak

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Rishi Sunak heeft de Britse aanpak van de corona-uitbraak verdedigd. Hij vertelde een officieel onderzoeksteam dat hij zich niet herkent in de verklaringen over een "disfunctionerende" regering. Ook zijn eigen beleid als toenmalig minister van Financiën genoot steun, benadrukte hij.

4 uur geleden