Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Republikeinen blokkeren herziening kiesstelsel VS

Republikeinen blokkeren herziening kiesstelsel VS

WASHINGTON (ANP/RTR/DPA) - De Republikeinen in de Senaat hebben een door de Amerikaanse president Joe Biden vurig gewenste herziening van het kiesstelsel tegengehouden. Ook een voorstel om de zogeheten filibusterregel aan te passen om deze herziening er alsnog doorheen te krijgen, is afgeschoten. Die regel stelt dat voor veel wetsvoorstellen 60 van de 100 senatoren moeten instemmen met een einde aan het debat voordat er überhaupt kan worden gestemd.

Zoals verwacht blokkeerden de Republikeinen via de filibusterregel stemming over wetgeving die de rechten van kiezers zou moeten verbeteren. Daarna brachten de Democraten een voorstel in om uitzondering te krijgen op deze regel voor de kiesstelselherziening. Daarvoor zou een normale meerderheid voldoende zijn. Maar twee Democraten stemden tegen, waardoor de stemming op 48-52 uitkwam.

De Democraten hebben een flinterdunne meerderheid in de Senaat. Ze hebben vijftig zetels (ze kunnen rekenen op de steun van twee onafhankelijke kandidaten) in handen, dus precies de helft. In het geval van een patstelling heeft vicepresident Kamala Harris, die ook ambtshalve voorzitter van de Senaat is, de beslissende stem. Maar aangezien Democraten Joe Manchin en Kyrsten Sinema tegenstemden, kwam het niet zover.

Teleurgesteld

Een van de doelstellingen van de hervorming was het stemmen bij verkiezingen makkelijker te maken. Het is een van de speerpunten van Biden die donderdag een jaar lang aan de macht is in het Witte Huis. De Democraten beschuldigen de Republikeinen van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump ervan het stemmen moeilijker te willen maken, in het nadeel van met name minderheden.

Biden laat via Twitter weten teleurgesteld te zijn. "Ik ben diep teleurgesteld dat de Senaat er niet in is geslaagd op te komen voor onze democratie. Ik ben teleurgesteld - maar ik laat me niet afschrikken."

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 88 4 maanden geleden
tja--de trump aanhang zal altijd elk idee van biden torpederen. dat noemen ze "landsbelang"

Meer uit Buitenland

Goodfellas-acteur Ray Liotta (67) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Goodfellas-acteur Ray Liotta is op 67-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan stierf in zijn slaap, zo maakte entertainmentwebsite TMZ bekend.

36 minuten geleden
Doden door nieuwe bombardementen op Oekraïense stad Charkov

CHARKOV (ANP/AFP) - Zeker zeven burgers zijn gedood door nieuwe Russische bombardementen op Charkov, de tweede stad van Oekraïne. Onlangs was in de metropool juist begonnen met een terugkeer naar het normale leven na het einde van een Russisch offensief.

1 uur geleden
Rusland ontslaat gardisten die weigerden in Oekraïne te vechten

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft leden van de nationale garde ontslagen die weigerden deel te nemen aan de oorlog in Oekraïne. Een Russische rechtbank heeft het ontslag bevestigd van 115 gardisten die hun ontslag aanvochten. De nationale garde is een binnenlandse veiligheidsdienst die losstaat van het Russische leger.

1 uur geleden
Boris Johnson brengt hulde aan koningin Elizabeth 'de Grote'

LONDEN (ANP/DPA) - De Britse premier Boris Johnson heeft in het parlement hulde betoond aan koningin Elizabeth II ter gelegenheid van haar aanstaande 70e jubileum als vorstin. Zij viert dat jubileum begin juni. Johnson betitelde haar in zijn speech als Elizabeth de Grote.

2 uur geleden
Acteur Kevin Spacey aangeklaagd voor aanranding drie mannen

LONDEN (ANP) - De Amerikaanse acteur Kevin Spacey is in Groot-Brittannië aangeklaagd voor vier gevallen van aanranding bij drie mannen. In een van die gevallen gaat het om het "zonder toestemming aanzetten" tot penetratie. Maar justitie maakt niet duidelijk bij wie of door wie. Het gaat om incidenten tussen maart 2005 en april 2013, die zich deels zouden hebben afgespeeld in de wijk in Londen waar het Old Vic-theater is gevestigd. Daar was Spacey destijds artistiek directeur.

2 uur geleden
Popgroep BTS bij president Biden over anti-Aziatisch racisme

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse popgroep BTS brengt dinsdag een bezoek aan het Witte Huis, de ambtswoning van de Amerikaanse president, om iets te doen aan anti-Aziatisch racisme. President Biden en de K-pop-supersterren van BTS zullen "het belang van diversiteit en inclusie" bespreken, meldt het Witte Huis. Het is de bedoeling dat de BTS-leden als jeugdambassadeurs de boodschap van hoop en positiviteit over de wereld verspreiden.

2 uur geleden
Oekraïne: Russen hebben overhand in regio Loehansk

KIEV (ANP/RTR) - De Russen hebben momenteel de overhand bij de strijd in de fel omstreden Oost-Oekraïense regio Loehansk. Een Oekraïense generaal erkende dat, maar hij zei ook dat Oekraïne alles op alles zet en doet wat het kan.

4 uur geleden