Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Republikein McCarthy komt met voorstel om shutdown af te wenden

Republikein McCarthy komt met voorstel om shutdown af te wenden

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Slechts uren voordat in de Verenigde Staten een shutdown van de federale overheid dreigt in te gaan, zal het Huis van Afgevaardigden zaterdag stemmen over een noodfinancieringswet om dit te voorkomen. Met een overbruggingsfinanciering moeten de federale overheidsdiensten in ieder geval 45 dagen openblijven, zo kondigde de Republikeinse voorzitter Kevin McCarthy aan.

Ook de Democraten moeten het wetsvoorstel steunen, iets dat de positie van McCarthy mogelijk in gevaar kan brengen. Vanuit zijn eigen partij wordt hij gewaarschuwd dat hij zijn baan wel eens zou kunnen verliezen als hij samenwerkt met de tegenpartij. Op de vraag of hij zich zorgen maakt over deze dreigementen antwoordde McCarthy: "Als iemand mij wil ontslaan, omdat ik de volwassene in de kamer wil zijn, ga je gang en probeer het."

In het voorstel is ook hulp bij natuurrampen opgenomen, iets waar het Witte Huis om had gevraagd. Steun voor Oekraïne is niet meegenomen in het voorstel.

Zelfs als het Huis van Afgevaardigden met de wet instemt, is het de vraag of er tijd genoeg is om de wet erdoor te krijgen. Ook de Senaat, met een Democratische meerderheid, moet erover stemmen en president Biden dient de wet te ondertekenen. Dit alles moet voor middernacht plaatselijke tijd zijn gebeurd om een shutdown af te wenden.

Mocht het tot een shutdown komen dan betekent dit dat de Amerikaanse federale overheid alleen nog maar de meest noodzakelijke uitgaven kan doen. Als gevolg zullen veel ambtenaren van ministeries naar huis worden gestuurd en zullen sommige ambtenaren niet meer betaald kunnen worden. Verder zullen onder meer veel nationale parken gesloten blijven, kunnen werkzaamheden aan infrastructuur worden stopgezet en kan het vliegverkeer ontregeld raken.

Meer uit Buitenland

Recordaantal massaschietpartijen in VS in 2023

WASHINGTON (ANP) - Niet eerder telden de Verenigde Staten in één jaar tijd zoveel massaschietpartijen als in 2023, meldt de krant The Washington Post maandag. Het gaat daarbij om schietpartijen met vier of meer dodelijke slachtoffers. Zondag kreeg zowel de politie in de stad Dallas (Texas) als agenten in de plaats Vancouver (Washington) een melding binnen van zo'n schietpartij. Het ging om nummer 37 en 38 van het jaar.

29 minuten geleden
Kritische zus van Fidel en Raúl Castro overleden

MIAMI (ANP) - Juanita Castro, de jongere zus van de vroegere Cubaanse leiders Fidel en Raúl Castro, is maandag overleden in Miami. Zij woonde al tientallen jaren in ballingschap in de Amerikaanse staat Florida door haar verzet tegen haar communistische broers. De co-auteur van haar autobiografie maakte het nieuws bekend op Instagram. Juanita Castro is 90 jaar geworden.

50 minuten geleden
Israël: elke gedode Hamasstrijder kost twee burgers het leven

TEL AVIV (ANP/AFP) - Voor elke dode Hamasstrijder in de Gazastrook zijn ongeveer twee burgers gedood, erkennen Israëlische militaire topfunctionarissen. Ze zeggen dat het Israëlische leger hoogtechnologische software inzet om te proberen het aantal doden onder niet-strijders te verminderen.

2 uur geleden
Rode Kruis bezorgd over hulp Gaza na uitval telefoon en internet

GAZA-STAD (ANP) - Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de hulpverlening in de door Israël belegerde Gazastrook na de uitval van telefoon en internet. De collega's van de Palestijnse Rode Halve Maan melden opnieuw dat ze het contact met de collega's in Gaza compleet zijn verloren, aldus het Rode Kruis.

3 uur geleden
Experts: oorlog Oekraïne veroorzaakt 150 miljoen ton CO2-uitstoot

DUBAI (ANP/AFP) - De oorlog tussen Rusland en Oekraïne die sinds vorig jaar februari aan de gang is, heeft ongeveer 150 miljoen ton aan CO2-uitstoot veroorzaakt. Dat is meer dan de jaarlijkse uitstoot van een land als België, zei een Oekraïense onderminister maandag op de klimaattop in Dubai.

5 uur geleden
Passagiers al dagen vast op luchthaven München

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Door plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de op een na grootste luchthaven van Duitsland. Internationale passagiers klagen op X dat hun beloofde verdere vlucht al meerdere keren werd geannuleerd.

5 uur geleden
Media: Poetin deze week naar Saudi-Arabië en VAE

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin brengt volgens Russische media deze week nog een bezoek aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Poetin gaat weinig naar het buitenland sinds Russische strijdkrachten buurland Oekraïne binnenvielen begin 2022.

6 uur geleden