Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Republikein Johnson verkozen tot voorzitter van Huis

Republikein Johnson verkozen tot voorzitter van Huis

WASHINGTON (ANP) - De Republikein Mike Johnson is verkozen tot de nieuwe voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Aan de verkiezing ging een drie weken lange, slepende politieke strijd vooraf, met name door onenigheid binnen de Republikeinse partij.

Op voorhand hadden zich geen Republikeinen uitgesproken tegen de kandidatuur van Johnson, een 51-jarige afgevaardigde uit de staat Louisiana. Toch was het niet helemaal zeker of hij voldoende steun zou krijgen binnen zijn eigen partij, omdat niet ieders standpunt bekend was. De Republikeinen hebben een kleine meerderheid in het Huis, dus Johnsons marge om te winnen was klein.

De voorzitter van het Huis heeft een machtige positie in de Amerikaanse politiek. Hij heeft grote invloed op het politieke proces en is bovendien na de vicepresident de tweede in de lijn van opvolging als de president iets overkomt.

Hakeem Jeffries

De Democraten hadden zich achter hun eigen kandidaat geschaard, Hakeem Jeffries. Hij kreeg de steun van 209 afgevaardigden, tegen 220 stemmen voor Johnson.

De Democraat Pete Aguilar hekelde bij aanvang van de stemming de moeizame voorzittersverkiezing. Hij verwees daarbij naar pogingen van Johnson om de uitslag van de presidentsverkiezingen in 2020 ongeldig te verklaren, waarmee die zich volgens de Democraten gediskwalificeerd zou hebben voor het voorzitterschap.

Donald Trump

Het standpunt over de verkiezing van Donald Trump was volgens Aguilar het belangrijkste punt geweest in deze "door de Republikeinen veroorzaakte chaos". "Dit ging maar over één ding. Dit ging over wie Donald Trump tevreden zou houden."

Meer uit Buitenland

Trump wil einde aan alle zaken tegen hem, na aanslag zaterdag

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump roept op snel alle rechtszaken tegen hem te stoppen. Hij reageert op het besluit van een rechter de verdere vervolging van Trump voor het bezit van geheime documenten te verwerpen. De ex-president wijst in een bericht op het sociaal medium Truth Social ook op de mislukte aanslag op zijn leven afgelopen weekeinde.

2 uur geleden
Rechter verwerpt zaak tegen Trump om geheime documenten

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft de rechtszaak tegen oud-president Donald Trump over het achterhouden van geheime documenten verworpen. Trump zou bij zijn vertrek uit het Witte Huis in 2021 allerlei documenten hebben meegenomen naar zijn landgoed in Mar-a-Lago. De zaak is nu verworpen omdat de speciale aanklager volgens de rechter onrechtmatig was benoemd.

3 uur geleden
Onrustig in Berlijn rond EK-finale: ruim 130 aanhoudingen

BERLIJN (ANP) - Rond de EK-finale zondagavond in Berlijn heeft de politie in de Duitse hoofdstad 133 aanhoudingen verricht. In totaal zijn 151 aanklachten ingediend, onder meer voor mishandeling, huisvredebreuk, valsheid in geschrifte en zakkenrollerij. Twee politieagenten liepen verwondingen op.

3 uur geleden
NBC: schietplek dader aanslag op Trump was veiligheidsrisico

BUTLER (ANP) - Het dak vanwaar een man zaterdag het vuur opende op de Amerikaanse oud-president Donald Trump is eerder al aangewezen als een veiligheidsrisico, meldt NBC News op basis van twee bronnen. De Secret Service zou zich ervan bewust zijn geweest dat het een kwetsbare plek was tijdens de campagnebijeenkomst van Trump in Butler.

3 uur geleden
Secret Service werkt mee aan onderzoeken na aanslag op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse Secret Service zal volledig meewerken aan onderzoeken naar de aanslag op Donald Trump, liet de directeur van de Secret Service Kimberly Cheatle in een verklaring weten. Agenten van de Secret Service wisten zaterdag tijdens een campagnebijeenkomst in Butler niet te voorkomen dat een schutter het vuur opende, waarna er veel kritiek kwam op de veiligheidsdienst. President Joe Biden en leden van het Congres hebben onderzoeken aangekondigd.

4 uur geleden
Oekraïne: alle Russische marineboten zijn vertrokken uit de Krim

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense marine zegt dat in de havens op het schiereiland de Krim geen Russische marineboten meer zijn. De laatste boot zou een fregat zijn geweest dat inmiddels is uitgevaren, aldus de melding. Oekraïne heeft met raketten en drones veel schade aangericht aan marinevaartuigen in havens op de Krim, met name de grote marinehaven Sebastopol. Dat is de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot. De stad werd in 1783 gesticht om als haven voor de marine van het Russische keizerrijk te dienen. Het is tot voor kort een van de belangrijkste Russische marinehavens geweest.

4 uur geleden
Zelensky mikt op tweede vredestop in november

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt in november navolging te kunnen geven aan een internationale top over vrede in zijn land. Hij verwacht dat Oekraïne dan op een tweede top met een volledig uitgewerkt vredesplan kan komen.

5 uur geleden