Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rentezorgen houden AEX in toom, Shell grootste daler

Rentezorgen houden AEX in toom, Shell grootste daler

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak liet dinsdag weinig beweging zien. De beurshandel bleef in de ban van de rentezorgen. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank de rente steviger en langer zal blijven verhogen laaide afgelopen vrijdag al op door het sterker dan verwachte banenrapport. Maandag bleek daarnaast dat de Amerikaanse dienstensector beter blijft draaien dan verwacht.

De Federal Reserve probeert de economie juist af te remmen om de inflatie te beteugelen en de sterkte van de arbeidsmarkt en de dienstensector geven de centrale bank meer ruimte om de rente stevig te verhogen. De afgelopen tijd was er juist nog een rally op Wall Street door de hoop dat de Fed het kalmer aan zou kunnen gaan doen met het verhogen van de rente. Volgende week vergadert de Amerikaanse centrale opnieuw over de rente. Ook de Europese Centrale Bank komt dan met het laatste rentebesluit van het jaar.

Op het Damrak ging de aandacht ook uit naar de raming van het Centraal Planbureau (CPB) voor de koopkracht, die onder druk staat vanwege de hoge inflatie en sterk gestegen energiekosten. Het CPB verwacht dat de koopkracht van huishouden dit en volgend jaar met in totaal zo'n 4 procent daalt, ondanks het prijsplafond voor energie dat in januari gaat gelden.

Shell

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 727,64 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 950,75 punten. De beurzen in Londen en Parijs zakten tot 0,2 procent. De DAX in Frankfurt verloor 0,1 procent, ondanks een sterker dan verwachte stijging van de Duitse fabrieksorders in oktober. De hoop dat de grootste economie van Europa slechts in een milde recessie zal belanden nam daarmee toe.

Olie- en gasconcern Shell was de grootste daler in de AEX met een min van 0,9 procent. Verlichtingsbedrijf Signify stond bovenaan met een winst van 0,9 procent. Prosus daalde 0,2 procent. De techinvesteerder houdt dinsdag een beleggersdag. Maandag was Prosus nog de sterkste stijger in de AEX met een plus van dik 2 procent, dankzij een forse koerswinst van Tencent.

Puma

In Frankfurt won Puma 0,6 procent. Het Duitse sportmerk moet zijn plaats in de DAX op 19 december afstaan aan de luxe sportwagenfabrikant Porsche (plus 1,1 procent), die eind september apart naar de beurs werd gebracht.

De euro was 1,0505 dollar waard, tegen 1,0507 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 77,50 dollar. Brentolie werd 0, procent duurder op 83,37 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Muzieklabel achter Taylor Swift winnaar in AEX na deal met Spotify

AMSTERDAM (ANP) - Muzieklabel Universal Music Group (UMG) was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op de beurs in Amsterdam. Het platenconcern achter artiesten als Taylor Swift en Drake heeft zijn banden met muziekstreamingdienst Spotify uitgebreid. Op dat nieuws is door beleggers enthousiast gereageerd.

1 uur geleden
Provincie ziet ontwikkelingen rond Tata als steun in de rug

HAARLEM (ANP) - Noord-Holland ziet het adviesrapport over de verduurzaming van Tata Steel in IJmuiden als een bevestiging dat de provincie op de juiste weg zit. Oud-minister Hans Wijers en consultant Frans Blom schrijven in het advies aan het kabinet dat het vergroeningsplan van de staalfabriek de meest logische optie lijkt en de overheid hoe dan ook een financiële bijdrage moet leveren.

1 uur geleden
ASML positief over miljardeninvestering voor microchipsector

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML reageert positief op het nieuws dat het kabinet samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro steekt in de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. De onderneming uit Veldhoven waarschuwde eerder nog via de media dat het bedrijf wil groeien en uitbreiden, maar dat Nederland mogelijk voor ASML te klein wordt.

1 uur geleden
Milieuorganisaties willen strenge voorwaarden aan steun voor Tata

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties blijven kritisch over het subsidiëren van de verduurzamingsplannen van Tata Steel. Ze vinden dat daar in elk geval strikte voorwaarden aan verbonden moeten worden. "De overheid moet Tata Steel geen miljardensteun geven zolang het klimaatplan van het bedrijf niet in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs - en dus leidt tot halvering van de uitstoot in 2030", vindt Milieudefensie.

1 uur geleden
Vakbonden: voer vergroeningsplan Tata zo snel mogelijk uit

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hopen dat Tata Steel zijn vergroeningsplan in Nederland zo snel mogelijk kan uitvoeren nu het plan volgens onderzoekers de meest logische optie lijkt en het kabinet door wil met het plan. "We gaan ervan uit dat er nu ook echt wat gaat gebeuren. Daar hebben de werknemers, omwonenden en andere betrokkenen inmiddels wel recht op", reageert FNV-bestuurder Cihan Lacin.

2 uur geleden
Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen in de zaak over de grote fraude rond het omgevallen cryptoplatform. De 32-jarige werd verdacht van het wegsluizen van 8 miljard dollar van klanten, wat het een van de grootste financiële fraudes ooit maakt.

2 uur geleden
Tata Steel sluit eerdere sluiting Kooksgasfabriek 2 niet uit

DEN HAAG (ANP) - Hans van den Berg, topman van de Nederlandse tak van Tata Steel, is "heel blij" dat het kabinet steun heeft uitgesproken voor het verduurzamingsplan dat de staalfabrikant heeft ingediend. Hij sluit ook niet uit dat de vervuilende en verouderde Kooksgasfabriek 2 eerder dicht kan dan 2029. Maar dat is onderdeel van maatwerk, waarover Van den Berg nog in gesprek gaat met de overheid.

3 uur geleden