Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rentevrees zet techbedrijven onder druk op rood Damrak

Rentevrees zet techbedrijven onder druk op rood Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De rentevrees keerde dinsdag weer terug op de Amsterdamse beurs. Beleggers hielden de oplopende rentes op de obligatiemarkten nauwlettend in de gaten. Hogere rentetarieven zijn doorgaans slecht nieuws voor aandelen, vooral voor de sterk groeiende techbedrijven. Olie- en gasconcern Shell steeg wel dankzij hogere olieprijzen, die werden aangewakkerd door geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten.

Shell won 1,1 procent en behoorde daarmee tot de schaarse stijgers bij de hoofdfondsen. De prijzen voor ruwe aardolie bereikten het hoogste niveau sinds 2014 door de verwachting dat de vraag naar olie hard zal toenemen door het economisch herstel van de coronacrisis. Daarnaast hebben Jemenitische Houthi-rebellen vermoedelijk een drone-aanval uitgevoerd op olietankers in Abu Dhabi, waarbij drie doden vielen.

Een vat Brentolie werd 1,3 procent duurder op 87,61 dollar en Amerikaanse olie steeg 1,7 procent in prijs tot 85,32 dollar per vat. In Parijs steeg olieproducent TotalEnergies 1 procent en in Londen won BP ruim 1 procent.

UMG

De AEX-index op Beursplein 5 raakte rond het middaguur 1,4 procent kwijt op 770,38 punten. De MidKap daalde 1,1 procent tot 1073,94 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen zakten tot 1,2 procent.

Platenlabel Universal Music Group was de sterkste daler in de AEX, met een min van 4 procent. Ook de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML stonden onderaan met verliezen tot 2,8 procent. Fintechbedrijf Adyen en techinvesteerder Prosus verloren eveneens meer dan 2 procent. Telecomconcern KPN was een positieve uitschieter met een winst van 1,6 procent.

Unilever

Unilever (min 2,9 procent) zette de daling voort. Het levensmiddelenconcern zakte een dag eerder al bijna 7 procent doordat beleggers een mogelijke miljardenovername van de consumententak van GlaxoSmithKline (GSK) door Unilever niet zagen zitten.

In de MidKap daalde Arcadis 0,7 procent, ondanks een nieuwe opdracht. Gedurende vijf jaar gaat het ingenieurs- en adviesbureau twee Schotse elektriciteitsbedrijven helpen bij het geschikt maken van hun stroomnet voor hernieuwbare energie. Met de klus is omgerekend bijna 30 miljoen euro gemoeid.

Ebusco

Ook de Brabantse fabrikant van elektrische bussen Ebusco kreeg een nieuwe opdracht. Het bedrijf levert tien bussen die in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg zullen rondrijden. Financiële details van de deal zijn niet bekend. Het aandeel verloor 0,8 procent.

De euro was 1,1390 dollar waard, tegenover 1,1420 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

12 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

15 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

18 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

19 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden