Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rentevrees slaat toe op aandelenbeurs in Amsterdam

Rentevrees slaat toe op aandelenbeurs in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met een fors verlies de handel uitgegaan. Net als op andere beurzen drukten de renteverhogingen van centrale banken op het gemoed. Zo stelde de Amerikaanse Federal Reserve na een renteverhoging van driekwart procentpunt nog een reeks forse stappen omhoog in het vooruitzicht.

In de AEX eindigden slechts enkele 'waardeaandelen' met winst. Gevestigde partijen als brouwer Heineken, supermarktconcern Ahold Delhaize of olie- en gasconcern Shell die met beleggers vooral met voorspelbare winstuitkeringen als relatief veilig worden gezien.

De hoofdindex sloot 1,9 procent lager op 657,40 punten, met chipbedrijven ASML en Besi als grootste verliezers. Zij eindigden tot 6,6 procent lager. Ook de investeerder in winkelvastgoed Unibail-Rodamco-Westfield was met een min van bijna 6 procent een harde daler. Het consumentenvertrouwen in de Europese Unie bereikte een nieuw dieptepunt, wat veel winkeliers mogelijk in hun verkoopcijfers gaan merken.

Hogere rentes

Naast de Fed verhoogden ook de centrale banken van Zwitserland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk de rentes. De vrees bestaat dat die hogere rentes een recessie veroorzaken. Daarnaast zijn hogere rentes in de regel nadelig voor de waardering van aandelen. Dat komt omdat de veiliger geachte obligaties met hogere rentes weer meer kunnen opleveren.

De MidKap eindigde 1,5 procent lager op 891,44 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 1,8 procent. Bij de middelgrote fondsen stond verzekeraar ASR aan kop met een plus van 0,7 procent. Koffie- en theeconcern JDE Peets volgde met een winst van 0,3. Sportscholenuitbater Basic-Fit eindigde onderaan met een min van 4,9 procent.

Credit Suisse

In Zürich daalde Credit Suisse 5,5 procent. Volgens zakenkrant Financial Times wil de door schandalen geplaagde Zwitserse bank de investeringstak in drie delen opsplitsen. De bank hoopt daarmee geld op te halen zonder nieuwe aandelen te hoeven uitgeven, maar persbureau Reuters meldde dat het concern investeerders heeft gepolst voor een kapitaalverhoging.

De Franse hotelgroep Accor zakte bijna 7 procent in Parijs na een verkoopadvies door analisten van de bank JPMorgan.

De euro was 0,9838 dollar waard, tegen 0,9884 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1 procent tot 83,79 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent meer, op 90,59 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Brussel onderwerpt besturingssysteem iPads aan strenge regels

BRUSSEL (ANP) - Ook het besturingssysteem voor tablets van Apple valt voortaan onder de strengste regels van de Europese Wet op de Digitale Markten (DMA). De Europese Commissie heeft beslist dat het systeem als een poortwachter beschouwd moet worden voor diensten van anderen. De EU mag door die typering strenger controleren, omdat er anders risico is dat grote en machtige bedrijven hun marktpositie misbruiken.

6 minuten geleden
Schiphol en ministerie wachten massaclaim af

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft "kennisgenomen van de berichtgeving, en wacht verdere ontwikkelingen af" over de massaclaim tegen de Staat over Schiphol, laat een woordvoerder weten. Een groep omwonenden en belangenorganisaties van de luchthaven bereidt een massaclaim van 3 miljard euro voor, werd maandag bekend.

31 minuten geleden
Te weinig laadpunten stekkerauto's in EU, zegt autobranche

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto's om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto's is de afgelopen jaren veel harder gegroeid dan de installatie van laadpalen. Daarom moeten er tot 2030 jaarlijks acht keer zoveel laadpunten bijkomen, volgens de brancheclub.

50 minuten geleden
Toezichthouder VS gaat handsfree techniek Ford onderzoeken

DEARBORN (ANP/RTR) - De Amerikaanse verkeerstoezichthouder National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) gaat onderzoek doen naar de handsfree rijtechnologie BlueCruise van Ford Motor. Twee incidenten waarbij auto's van het type Ford Mustang Mach-E botsten met stilstaande voertuigen, waren de aanleiding voor het onderzoek.

1 uur geleden
Advocaat: schikking Philips kan ook in Nederland betekenis hebben

AMERSFOORT (ANP) - De schikking van Philips van 1,1 miljard dollar voor Amerikanen die schade zeggen te hebben van apparaten van dit bedrijf tegen apneu, kan ook in Nederland van betekenis worden. Philips ziet immers "dat er iets goed mis is gegaan", zegt de Nederlandse advocaat Mark de Hek van SAP Letseladvocaten. De regeling kan daardoor eventueel in het voordeel werken van de meer dan duizend door De Hek vertegenwoordigde Nederlanders die ook klachten door deze apparatuur melden of bezorgd zijn over de mogelijke gevolgen van het gebruik.

1 uur geleden
Veel onzekerheid in bloemenbranche over nieuwe inspecties in VK

ZOETERMEER (ANP) - Bij Nederlandse bloemen- en plantenexporteurs is veel onzekerheid over de gevolgen van de fysieke inspecties die vanaf dinsdag worden uitgevoerd bij binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk. Zo is er in de havens onvoldoende capaciteit om de controles uit te voeren en leiden de inspecties tot flink meer kosten, zegt Matthijs Mesken, directeur van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). Hij pleit dan ook voor een nieuwe handelsovereenkomst.

2 uur geleden
Aandeel Philips koerst af op grootste dagwinst ooit na schikking

AMSTERDAM (ANP) - Het aandeel Philips koerst maandag af op de grootste dagwinst ooit van het zorgtechnologiebedrijf. Het aandeel werd bij de opening al een derde meer waard en in de middaghandel liep de koerswinst verder op tot bijna 47 procent. Philips zag daarmee de beurswaarde met miljarden euro's stijgen tot rond de 30 miljard euro.

2 uur geleden