Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rentevrees houdt Damrak in de greep na koersdreun

Rentevrees houdt Damrak in de greep na koersdreun

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs lijkt dinsdag wat op te krabbelen na de forse verliezen in de afgelopen handelsdagen. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, dat woensdag op het programma staat. De markten vrezen dat de Federal Reserve mogelijk harder zal ingrijpen dan verwacht om de inflatie te bestrijden. Eerder werd voor deze week een renteverhoging van 0,5 procentpunt voorzien, maar nu wordt rekening gehouden met een rentestap van 0,75 procentpunt.

Hogere rentetarieven zijn over het algemeen ongunstig voor meer risicovolle beleggingen als aandelen. Ook wordt gevreesd dat de centrale banken in de strijd tegen de hoge inflatie de economische groei zullen afremmen of zelfs een recessie zullen veroorzaken. Naast de Fed komen deze week ook de Bank of England en de Japanse centrale bank met rentebesluiten.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren ruim 1 procent hoger te beginnen na de koersval van 3 procent een dag eerder. Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting hoger openen. De belangrijkste aandelenmarkten in Azië gingen dinsdag opnieuw omlaag. De Nikkei in Tokio eindigde 1,3 procent lager na de verliesbeurt van 3 procent een dag eerder.

Belangstelling

Op het Damrak staat Unibail-Rodamco-Westfield (URW) in de belangstelling. De vastgoedinvesteerder heeft een overeenkomst gesloten over de verkoop van winkelcentrum Almere Centrum voor 155 miljoen euro aan een groep investeerders onder leiding van UMB Group. De deal wordt naar verwachting voor eind juli afgerond.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM liet weten bijna 2,3 miljard euro te hebben opgehaald met de eerder aangekondigde uitgifte van nieuwe aandelen. De Nederlandse overheid en de Franse staat kochten ook aandelen om hun belangen op peil te houden. Daarnaast heeft het Franse logistieke concern CMA CGM nu een belang van 9 procent in de luchtvaartcombinatie.

Nieuwe doelstellingen

Fastned maakte voorafgaand aan zijn beleggersdag nieuwe doelstellingen bekend. Het snellaadbedrijf wil voor eind 2024 zijn netwerk hebben verdubbeld tot ten minste vierhonderd stations. Hiervoor is naar verwachting extra financiering van 50 miljoen tot 75 miljoen euro nodig. Vanaf 2024 wil Fastned per jaar gemiddeld honderd stations bouwen. Voor 2030 wil het bedrijf de ambitie van duizend snellaadstations op toplocaties hebben bereikt.

De euro was 1,0428 dollar waard, tegen 1,0431 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 121,44 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 122,88 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Gelekt voorstel: open AI-modellen vrijgesteld van EU-wetgeving

BRUSSEL (ANP) - De aanstaande wetgeving van de Europese Unie voor de regulering van kunstmatige intelligentie bevat mogelijk uitzonderingen voor AI-modellen die voor iedereen beschikbaar zijn. In een gelekt concept voor een compromisvoorstel staat een uitzonderingspositie voor zogeheten opensourcemodellen voor AI, meldt persbureau Reuters.

22 minuten geleden
Poetin en Saudische kroonprins roepen op tot steunen OPEC-deal

RIYADH (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman dringen erop aan dat alle landen van oliekartel OPEC en bondgenoten zich aansluiten bij het recente akkoord over productieverlagingen. Dat hebben de twee leiders donderdag in een gemeenschappelijke verklaring naar buiten gebracht. Daarin staat ook dat zowel Rusland als Saudi-Arabië het erover eens zijn dat het belangrijk is om de samenwerking op het gebied van olie en gas te stimuleren.

1 uur geleden
Pensioenfonds Detailhandel krijgt boete voor onjuiste informatie

AMSTERDAM (ANP) - Pensioenfonds Detailhandel moet een boete van 136.000 euro betalen omdat het fonds onjuiste informatie heeft gegeven aan mensen die pensioen opbouwen en te laat informatie heeft doorgegeven, meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarmee overtrad het fonds volgens de toezichthouder regels van de Pensioenwet.

1 uur geleden
Rapport: 100 miljard aan verzekerde schade door natuurrampen

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Natuurrampen hebben dit jaar naar schatting voor 100 miljard dollar (bijna 93 miljard euro) aan verzekerde schade veroorzaakt. Dat is minder dan vorig jaar, maar nog steeds een stuk meer dan gemiddeld. Dat meldt de herverzekeraar Swiss Re.

1 uur geleden
Minister vindt loonkloof onacceptabel en wil snel met wet komen

DEN HAAG (ANP) - Het is onacceptabel dat vrouwen in Nederland voor vergelijkbaar werk nog steeds minder verdienen dan mannen, zegt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken na onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de loonkloof. Om de loonkloof sneller te dichten werkt de bewindsvrouw aan wetgeving voor het snel invoeren van een Europese richtlijn voor meer loontransparantie, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

2 uur geleden
Facebookberichten voortaan standaard versleuteld

MENLO PARK (ANP) - Persoonlijke berichten op Facebook en de bijbehorende chatdienst Messenger zijn voortaan standaard versleuteld, waarmee ze alleen voor de verzender en ontvanger te lezen zijn. Moederbedrijf Meta zegt die stap te zetten om de berichtenfuncties op het socialemediaplatform veiliger te maken.

2 uur geleden
NS: vrijdag geen treinen naar Duitsland door spoorstaking

UTRECHT (ANP) - Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden vrijdag niet door een staking die donderdagavond begint op het Duitse spoor, zegt een woordvoerder van de NS. Ook de nachttreinen naar Wenen en Zürich op donderdagavond vertrekken niet. De laatste intercity's naar Berlijn en ritten van de ICE International vallen donderdagavond laat ook uit.

3 uur geleden