
Rentevrees houdt Damrak in de greep na koersdreun
AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs lijkt dinsdag wat op te krabbelen na de forse verliezen in de afgelopen handelsdagen. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, dat woensdag op het programma staat. De markten vrezen dat de Federal Reserve mogelijk harder zal ingrijpen dan verwacht om de inflatie te bestrijden. Eerder werd voor deze week een renteverhoging van 0,5 procentpunt voorzien, maar nu wordt rekening gehouden met een rentestap van 0,75 procentpunt.
Hogere rentetarieven zijn over het algemeen ongunstig voor meer risicovolle beleggingen als aandelen. Ook wordt gevreesd dat de centrale banken in de strijd tegen de hoge inflatie de economische groei zullen afremmen of zelfs een recessie zullen veroorzaken. Naast de Fed komen deze week ook de Bank of England en de Japanse centrale bank met rentebesluiten.
De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren ruim 1 procent hoger te beginnen na de koersval van 3 procent een dag eerder. Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting hoger openen. De belangrijkste aandelenmarkten in Aziƫ gingen dinsdag opnieuw omlaag. De Nikkei in Tokio eindigde 1,3 procent lager na de verliesbeurt van 3 procent een dag eerder.
Belangstelling
Op het Damrak staat Unibail-Rodamco-Westfield (URW) in de belangstelling. De vastgoedinvesteerder heeft een overeenkomst gesloten over de verkoop van winkelcentrum Almere Centrum voor 155 miljoen euro aan een groep investeerders onder leiding van UMB Group. De deal wordt naar verwachting voor eind juli afgerond.
Luchtvaartcombinatie Air France-KLM liet weten bijna 2,3 miljard euro te hebben opgehaald met de eerder aangekondigde uitgifte van nieuwe aandelen. De Nederlandse overheid en de Franse staat kochten ook aandelen om hun belangen op peil te houden. Daarnaast heeft het Franse logistieke concern CMA CGM nu een belang van 9 procent in de luchtvaartcombinatie.
Nieuwe doelstellingen
Fastned maakte voorafgaand aan zijn beleggersdag nieuwe doelstellingen bekend. Het snellaadbedrijf wil voor eind 2024 zijn netwerk hebben verdubbeld tot ten minste vierhonderd stations. Hiervoor is naar verwachting extra financiering van 50 miljoen tot 75 miljoen euro nodig. Vanaf 2024 wil Fastned per jaar gemiddeld honderd stations bouwen. Voor 2030 wil het bedrijf de ambitie van duizend snellaadstations op toplocaties hebben bereikt.
De euro was 1,0428 dollar waard, tegen 1,0431 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 121,44 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 122,88 dollar per vat.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De koperprijs is donderdag gestegen naar iets meer dan 10.000 dollar per ton, het hoogste niveau sinds oktober. De prijs van het veelgebruikte metaal wordt mede aangejaagd door de verwachting dat de Amerikaanse president Donald Trump importheffingen op koper gaat invoeren. Handelaren slaan al veel koper in om naar de Verenigde Staten te verzenden voordat de tarieven ingaan.
24 minuten geledenWASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump roept de Federal Reserve op de rentetarieven in de Verenigde Staten te verlagen om de effecten van zijn importheffingen te compenseren. "Doe het juiste", eiste Trump woensdagavond in een bericht op zijn socialemediaplatform Truth Social. De oproep volgde op het besluit van de Amerikaanse centrale bank om de rente opnieuw onveranderd te laten.
48 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal werklozen in Nederland is in februari gestegen naar 392.000, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral onder 25-plussers nam de werkloosheid toe. Sinds 2020 bestaat een steeds groter deel van de beroepsbevolking uit 25- tot 45-jarigen. In de afgelopen drie maanden kwamen er gemiddeld 7000 werklozen per maand bij. Hiermee kwam het werkloosheidspercentage in februari uit op 3,8, even hoog als in januari toen het voor het eerst in vijf maanden toenam.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De koopkracht van veel Nederlandse huishoudens herstelt dit jaar, verwacht ING Research. Maar volgens het onderzoek van de bank zijn er wel duidelijke verschillen tussen groepen huishoudens. Mensen in de laagste inkomensgroepen zien hun koopkracht, de hoeveelheid goederen en diensten die ze met hun inkomen kunnen kopen, veelal herstellen. Bij de hoogste inkomens en gepensioneerden is dit nog niet het geval.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De verkoop van tweedehands auto's in Nederland neemt de komende jaren steeds meer toe, verwacht het economische bureau van ABN AMRO. Dit komt onder meer door het groeiende autobezit in ons land en de bevolkingsgroei. Ook richten autodealers zich steeds meer op de verkoop van gebruikte auto's, omdat ze aan nieuwe modellen minder verdienen.
7 uur geledenUTRECHT (ANP) - De kloof op de kantorenmarkt tussen de vijf grootste steden en de rest van Nederland wordt steeds groter, meldt makelaarsorganisatie NVM Business. In de Randstad zijn de vraag naar en het aanbod van duurzame panden op goed bereikbare locaties vorig jaar gestegen. Maar in de rest van het land stonden steeds meer kantoorruimtes leeg en raken ze verouderd.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De koopkracht van veel Nederlandse huishoudens herstelt dit jaar, verwacht ING Research. Maar volgens het onderzoek van de bank zijn er wel duidelijke verschillen tussen groepen huishoudens. Mensen in de laagste inkomensgroepen zien hun koopkracht, de hoeveelheid goederen en diensten die ze met hun inkomen kunnen kopen, veelal herstellen. Bij de hoogste inkomens en gepensioneerden is dit nog niet het geval.
8 uur geleden