Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rentevrees houdt Damrak in de greep na koersdreun

Rentevrees houdt Damrak in de greep na koersdreun

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs lijkt dinsdag wat op te krabbelen na de forse verliezen in de afgelopen handelsdagen. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, dat woensdag op het programma staat. De markten vrezen dat de Federal Reserve mogelijk harder zal ingrijpen dan verwacht om de inflatie te bestrijden. Eerder werd voor deze week een renteverhoging van 0,5 procentpunt voorzien, maar nu wordt rekening gehouden met een rentestap van 0,75 procentpunt.

Hogere rentetarieven zijn over het algemeen ongunstig voor meer risicovolle beleggingen als aandelen. Ook wordt gevreesd dat de centrale banken in de strijd tegen de hoge inflatie de economische groei zullen afremmen of zelfs een recessie zullen veroorzaken. Naast de Fed komen deze week ook de Bank of England en de Japanse centrale bank met rentebesluiten.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren ruim 1 procent hoger te beginnen na de koersval van 3 procent een dag eerder. Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting hoger openen. De belangrijkste aandelenmarkten in Azië gingen dinsdag opnieuw omlaag. De Nikkei in Tokio eindigde 1,3 procent lager na de verliesbeurt van 3 procent een dag eerder.

Belangstelling

Op het Damrak staat Unibail-Rodamco-Westfield (URW) in de belangstelling. De vastgoedinvesteerder heeft een overeenkomst gesloten over de verkoop van winkelcentrum Almere Centrum voor 155 miljoen euro aan een groep investeerders onder leiding van UMB Group. De deal wordt naar verwachting voor eind juli afgerond.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM liet weten bijna 2,3 miljard euro te hebben opgehaald met de eerder aangekondigde uitgifte van nieuwe aandelen. De Nederlandse overheid en de Franse staat kochten ook aandelen om hun belangen op peil te houden. Daarnaast heeft het Franse logistieke concern CMA CGM nu een belang van 9 procent in de luchtvaartcombinatie.

Nieuwe doelstellingen

Fastned maakte voorafgaand aan zijn beleggersdag nieuwe doelstellingen bekend. Het snellaadbedrijf wil voor eind 2024 zijn netwerk hebben verdubbeld tot ten minste vierhonderd stations. Hiervoor is naar verwachting extra financiering van 50 miljoen tot 75 miljoen euro nodig. Vanaf 2024 wil Fastned per jaar gemiddeld honderd stations bouwen. Voor 2030 wil het bedrijf de ambitie van duizend snellaadstations op toplocaties hebben bereikt.

De euro was 1,0428 dollar waard, tegen 1,0431 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 121,44 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 122,88 dollar per vat.

Meer uit Financieel

NVRD: Recyclers niet gered met vrijwillige afspraken

DEN HAAG (ANP) - Recyclingbedrijven zijn niet gered met vrijwillige afspraken, vindt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). Een woordvoerder noemt de afspraak van een reeks bedrijven om jaarlijks 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen "een mooie geste" die de recyclers niet genoeg zekerheid geeft om investeringen te doen.

24 minuten geleden
Reeks grote bedrijven spreekt af gerecycled plastic in te kopen

DEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.

28 minuten geleden
Vleesverwerker Vion lijdt opnieuw jaarverlies

BOXTEL (ANP) - Vleesverwerker Vion heeft vorig jaar opnieuw afgesloten met een verlies. Het bedrijf uit Boxtel maakte veel kosten voor een reorganisatie waarbij het zich voor een groot deel terugtrekt uit Duitsland. Daarnaast kampten de slachthuizen van Vion met hogere inkoopprijzen voor dieren, terwijl de concurrentie toenam vanuit landen waar goedkoper gewerkt kan worden.

29 minuten geleden
Schijnbedrijven en katvangers gebruikt voor financiële fraude

DEN HAAG (ANP) - Criminelen maken op grote schaal gebruik van schijnbedrijven en katvangers om het financiële stelsel te misbruiken, concludeert de Financial Intelligence Unit (FIU) na onderzoek. "Achter ogenschijnlijk legale bedrijfsstructuren gaan complexe witwaspraktijken, belastingfraude en zelfs financiering van terrorisme schuil."

38 minuten geleden
Vaker negatieve stroomprijzen door zonnig en winderig voorjaar

DEN HAAG (ANP) - Energieproducenten hadden het afgelopen halfjaar vaker te maken met negatieve stroomprijzen, meldt Energieopwek.nl. Daarbij moeten ze zelf betalen om stroom kwijt te kunnen. Het aantal zonnepanelen en windmolens in Nederland is gegroeid en ze leverden door de felle zon en harde wind vaak meer elektriciteit op dan op dat moment nodig was.

1 uur geleden
Tata Steel Nederland krimpt raad van bestuur in

VELSEN-NOORD (ANP) - Tata Steel Nederland heeft zijn raad van bestuur ingekrompen van vijf naar vier functies. De stap maakt deel uit van een bredere reorganisatie. De staalfabrikant kondigde dat "transformatieprogramma" in april aan en zei daarbij ook veel banen te schrappen om winstgevender te worden.

3 uur geleden
Amsterdamse AEX-index opent met lichte winst

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is woensdag licht hoger geopend, na de kleine min een dag eerder. Beleggers blijven de ontwikkelingen rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump volgen. Hij zei dinsdagavond niet na te denken over een mogelijke verlenging van de pauze die hij heeft ingesteld op hogere importheffingen voor tientallen handelspartners.

4 uur geleden