Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rentevrees houdt Damrak in de greep, ING aan kop in AEX

Rentevrees houdt Damrak in de greep, ING aan kop in AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak leverde dinsdag een eerdere stevige winst weer in. Beleggers blijven bezorgd over de renteverhogingen door de centrale banken, die daarmee een recessie dreigen te veroorzaken. Zo schroefde de Zweedse centrale bank de rente met een vol procentpunt op in de strijd tegen de hoge inflatie. Tegelijkertijd werd de groeiprognose voor de Zweedse economie verlaagd en wordt nu een krimp voorzien in 2023. Banken als ING profiteren daarentegen van de hogere rentes.

In Amsterdam wordt ook gelet op de begrotingsplannen die het kabinet op Prinsjesdag zal presenteren. Die bevatten naar verwachting een 'historisch' koopkrachtpakket van ruim 17 miljard euro. Verder zijn de aandelenmarkten vooral in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank begint later op de dag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. Op woensdag volgt het rentebesluit en wordt de rente naar verwachting opnieuw met 0,75 procentpunt verhoogd, om de hoge inflatie te bestrijden.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent lager op 662,35 punten. De MidKap zakte 1,4 procent tot 899,57 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,9 procent. In Londen, waar de beurshandel werd hervat na de uitvaart van koningin Elizabeth, daalde de FTSE-index 0,2 procent.

ING dikte 1,9 procent aan en verzekeraar Aegon volgde met een plus van 1 procent. Adyen was de grootste daler in de AEX met een min van ruim 3 procent. Het betaalbedrijf werd door analisten van de Britse bank HSBC van de kooplijst afgehaald. Staalfabrikant ArcelorMittal volgde met een verlies van bijna 3 procent en de chipbedrijven Besi en ASMI verloren meer dan 2 procent.

Euronext, de eigenaar van de beurzen in onder meer Amsterdam, Parijs en Brussel, raakte dik 5 procent kwijt na een adviesverlaging door de Zwitserse bank Credit Suisse. TUI zakte 4,5 procent in Frankfurt na een handelsupdate. Volgens de Duitse reisorganisatie heeft de zomerperiode aan de verwachtingen voldaan en ligt het aantal boekingen weer bijna op het niveau van de zomer van 2019. In Oslo won Telenor 1,8 procent ondanks een winstwaarschuwing. Het Noorse telecomconcern verwacht dat het moeilijk zal zijn om de winstdoelstelling voor dit jaar te halen vanwege de sterk gestegen energieprijzen.

De euro was 1,0002 dollar waard, tegen 1,0003 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 85,85 dollar. Ook Brentolie werd 0,3 procent duurder op 92,28 dollar per vat.

Meer uit Financieel

KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

2 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

5 uur geleden
Dow op Wall Street sluit voor het eerst boven de 40.000 punten

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex op Wall Street is vrijdag voor het eerst ooit boven de 40.000 punten gesloten. De graadmeter brak donderdag al voor het eerst in de geschiedenis door de 40.000 punten, maar sloot die dag nog onder dat niveau. Vrijdag ging de index vervolgens licht omhoog, waardoor aan het eind van de sessie een score van 40.003,59 punten op de borden stond.

5 uur geleden
Economen ING: nog te bezien of akkoord economie vooruit helpt

AMSTERDAM (ANP) - Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een vrijdag verschenen rapport spreken experts van de bank van een "een duidelijke verandering in de richting van het economisch beleid". Maar "al met al valt het nog te bezien of de economische groei hierdoor hoger of lager zal uitvallen".

6 uur geleden
Aandeelhouders Boeing akkoord met megabeloning vertrekkend topman

ARLINGTON (ANP/AFP) - De aandeelhouders van de geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing hebben ingestemd met een beloningspakket van circa 33 miljoen dollar (ruim 30 miljoen euro) voor topman David Calhoun. Daardoor strijkt de vertrekkende Boeing-baas 45 procent meer op dan een jaar terug. Het gaat om de hoogste jaarbeloning ooit voor een Boeing-topman.

8 uur geleden
Brussel dreigt Microsoft te beboeten om niet leveren informatie

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Commissie dreigt Microsoft te beboeten als het techconcern niet snel bepaalde documenten overhandigt voor een onderzoek naar de AI-gerelateerde risico's van zoekmachine Bing. In aanloop naar de Europese verkiezingen van juni is Brussel extra scherp op mogelijke beïnvloeding door kunstmatige intelligentie (AI).

9 uur geleden
Vakbond dreigt met nieuwe staking grenspolitie op Heathrow

LONDEN (ANP) - Medewerkers van de Britse grenspolitie dreigen opnieuw te staken op de Londense luchthaven Heathrow. Vakbond PCS kondigt een werkonderbreking van drie dagen aan vanaf 31 mei. De medewerkers zijn niet blij met veranderingen in hun roosters, waardoor veel werknemers bij de paspoortcontrole een andere functie krijgen.

10 uur geleden