
Rentevrees en Oekraïne zetten Wall Street overwegend lager
NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York zijn maandag gemengd aan de week begonnen. Voor de breed samengestelde S&P 500 en techbeurs Nasdaq waren er opnieuw stevige verliezen, terwijl handelaren de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne in de gaten hielden. Ook wachtten ze het rentebesluit van de Federal Reserve af, waarbij alom rekening wordt gehouden met een verhoging met 0,25 procentpunt.
De beurzen in New York begonnen nog hoopvol aan de dag. De voortzetting van de gesprekken tussen Rusland en Oekraïne over een staakt-het-vuren zorgde voor enig optimisme over een diplomatieke oplossing van de oorlog in Oekraïne.
Naast de ontwikkelingen rond Oekraïne kijken beleggers uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve later deze week. De Amerikaanse centrale bank zal naar verwachting woensdag voor het eerst in jaren de rente gaan verhogen om de hard oplopende inflatie af te remmen. Handelaren houden inmiddels rekening met tot zeven renteverhogingen dit jaar voor een totaal van 1,75 procentpunt.
Verlies
Die hoge verwachtingen zorgden voor verliezen bij techaandelen en andere groeiaandelen. Bij dat soort bedrijven houden beleggers rekening met hogere winsten in de toekomst, maar die bedragen worden relatief minder waard als de rente hoger is en geld dus op een risicoloze manier meer waard wordt. Techconcern Apple verloor 2,7 procent. Amazon daalde 2,5 procent en Facebook-moeder Meta Platforms werd 0,5 procent minder waard.
De Dow-Jonesindex sloot een fractie hoger op 32.945,24 punten. De brede S&P 500 ging 0,7 procent omlaag tot 4173,11 punten en techgraadmeter Nasdaq leverde 2 procent in tot 12.581,22 punten. Vanwege de ingang van de zomertijd in de Verenigde Staten sluiten de Amerikaanse beurzen de komende twee weken om 21.00 uur Nederlandse tijd. In Nederland gaat de zomertijd op zondag 27 maart in.
Aziatische beurshandel
Chinese techbedrijven met noteringen op Wall Street leverden ook in na de koersdruk in de sector tijdens de Aziatische beurshandel. De dreiging dat enkele Chinese bedrijven hun beursnotering in New York mogelijk verliezen en de lockdown in de Chinese miljoenenstad Shenzhen, het techcentrum van China, zorgden eerder al voor een verkoopgolf op de beurs in Hongkong. Webwinkelconcerns als Alibaba en JD.com zakten tot bijna 15 procent.
Een vat Amerikaanse olie kostte 6,9 procent minder op 101,85 dollar. Brentolie werd 6,1 procent goedkoper op 105,82 dollar per vat. De euro was 1,0950 dollar waard, tegen 1,0981 dollar bij het slot van de Europese beurzen.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Zonnepanelen zijn vaak makkelijk te hacken, meldt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Veel omvormers voor de panelen, die nodig zijn om zonne-energie om te zetten in te gebruiken elektriciteit, voldoen volgens de toezichthouder niet aan gestelde eisen. Daardoor kunnen ze storingen veroorzaken en toegang verlenen tot andere met het internet verbonden apparaten.
58 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De regeldruk in Nederland door nieuwe wetgeving kostte bedrijven vorig jaar structureel 194 miljoen euro meer. Ook zelfstandigen gingen er op achteruit en waren 2 miljoen euro meer kwijt. Voor burgers werden wel barrières weggenomen. Zij zijn structureel 45 miljoen euro minder kwijt als gevolg van regelgeving. Die cijfers komen naar voren uit het jaarverslag van het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR).
59 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs wachten dinsdag vooral op de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal. Afgelopen weekeinde bereikten de Democraten en Republikeinen al een principeakkoord over het verhogen van het schuldenplafond van de overheid. Maar die deal moet nog worden goedgekeurd. Het Amerikaanse Congres zal waarschijnlijk woensdag stemmen over het akkoord. Zonder een verhoging van het schuldenplafond zullen de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De prijzen voor basisboodschappen als rijst, groenten en brood zijn in een half jaar met 15 procent gestegen. Dat meldt de Consumentenbond op basis van een inventarisatie bij veertien supermarktketens. Daaruit komt verder naar voren dat Spar de duurste supermarkt was voor deze boodschappen, Dirk de goedkoopste. Wel merkt de Consumentenbond dat de prijsstijging afvlakt.
1 uur geledenTOKIO (ANP) - SoftBank behoorde dinsdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurs in Tokio, die weinig beweging liet zien. Beleggers namen wat winst na de sterke opmars van de Japanse techinvesteerder een dag eerder. Ook werd gewacht op de goedkeuring van het principeakkoord over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid door het Congres. De Amerikaanse president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, bereikten afgelopen weekeinde een deal over het schuldenplafond en het Congres zal daar naar verwachting woensdag over gaan stemmen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in april 2,3 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is daarmee voor het eerst in ruim twee jaar dat de prijzen zijn gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In maart waren de prijzen nog 1,9 procent hoger dan een jaar eerder en in februari lagen de prijzen dik 8 procent hoger. Sinds juli 2022 liet de stijging van de afzetprijzen al een onafgebroken afvlakking zien.
2 uur geleden