Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rentevrees ebt weg op Beursplein 5, KPN opvallende stijger

Rentevrees ebt weg op Beursplein 5, KPN opvallende stijger

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De angst voor een hogere rente, die de markten deze week in de greep hield, nam af. Daarnaast is er optimisme over het economische herstel wat met name voor winsten in de reissector zorgde. KPN was een opvallende stijger in de AEX, nadat geruchten over een overname opnieuw de kop opstaken.

KPN sloot met een winst van 1,4 procent. Het aandeel schoot in de middagsessie ineens hard omhoog na nieuwe geruchten over een overname van het telecomconcern. De Zweedse investeerder EQT, die eerder poogde KPN in te lijven, zou zich naar verluidt nog niet hebben neergelegd bij de afwijzing van het telecomconcern. Na de piek rond 16.00 uur zakte de winst wel weer wat terug.

Verder ging de aandacht uit naar de reissector, nu er steeds meer geloof is dat landen hun grenzen weer voor toeristen zullen openen. Zo kondigde Portugal aan Britse toeristen per maandag weer te verwelkomen. Dat zorgde onder andere voor koerswinsten voor luchtvaartmaatschappijen als easyJet, Ryanair en British Airways-moeder IAG. In Amsterdam steeg Air France-KLM 3,6 procent. Reisorganisatie TUI won bijna 4 procent in Frankfurt.

ASML

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 3,7 procent. Chipmachinemaker ASML, olie- en gasbedrijf Shell en financieel fonds ING volgden met winsten tot 3 procent.

De AEX-index sloot met een plus van 1,3 procent op 703,33 punten. De MidKap won ook 1,3 procent tot 1049,39 punten. Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 1,5 procent.

In de MidKap toonde Pharming iets van herstel met een winst van 1,7 procent. De biotechnoloog zag een dag eerder nog bijna 10 procent aan beurswaarde verdampen na tegenvallende kwartaalresultaten.

Autobouwers

Ook ging de aandacht uit naar de autobouwers. Volgens onderzoeks- en adviesbureau AlixPartners loopt de wereldwijde autosector dit jaar naar schatting 110 miljard dollar aan omzet mis door het chiptekort waar fabrikanten mee worstelen. De Duitse automakers BMW, Daimler en Volkswagen stegen desondanks dik 2 procent. In Parijs wonnen concurrenten Renault en Stellantis tot ruim 3 procent.

De euro stond op 1,2132 dollar, tegen 1,2068 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,9 procent duurder op 65,02 dollar. Brentolie klom bijna 2 procent in prijs tot 68,36 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Beurzen New York lager in afwachting Fed-besluit, olie wint

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve licht lager geëindigd. Beleggers zijn gespitst op de toelichting die de centralebankpreses Jerome Powell zal geven na de tweedaagse beleidsvergadering. Olieprijzen liepen op tot de hoogste niveaus sinds 2018, wat olieconcerns als Chevron en ExxonMobil ook een zet omhoog gaf.

1 uur geleden
Fox Corporation stopt miljoenen in fonds voor digitale kunst

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Fox Corporation, het moederbedrijf van nieuwszender Fox News, stopt 100 miljoen dollar in een fonds gericht op zogeheten non-fungible tokens (NFT's). Dat zijn niet-inwisselbare digitale bestanden, die als uniek bewijs gelden voor bijvoorbeeld digitale kunst, muziek of video's. Fox speelt hiermee in op een trend van digitale marktplaatsen. De markt voor NFT's is dit jaar plotseling geëxplodeerd.

2 uur geleden
Game Cyberpunk 2077 na debacle toch weer in PlayStation-winkel

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Sony biedt het computerspel Cyberpunk 2077 binnenkort weer aan in de onlineshop voor zijn spelcomputer PlayStation. Het Japanse elektronicaconcern haalde het spel van de Poolse gamestudio CD Projekt in december nog van de markt. Die zeer uitzonderlijke maatregel volgde op massale klachten van gamers over het spel.

2 uur geleden
'Eerste Duitse kwantumcomputer mijlpaal en sleutelrol'

EHNINGEN (ANP/AFP) - De eerste Duitse kwantumcomputer is volgens de bondskanselier Angela Merkel een mijlpaal in een tijd waarin er "intense concurrentie" is met buitenlandse rivalen vanwege de revolutionaire technologie. De supercomputer is gemaakt door de Amerikaanse computerfabrikant IBM. Volgens Merkel is de computer een "technologisch wonder" die een "sleutelrol kan spelen" in de Duitse technologische en digitale onafhankelijkheid, maar ook goed is voor economische groei.

3 uur geleden
Horeca start campagne voor meer personeel

AMSTERDAM (ANP) - Horecaondernemers zijn na maanden van gedwongen sluitingen weer hard op zoek naar personeel. Dat is door de coronacrisis massaal uitgestroomd. Nu de heropende terrassen weer vollopen en er meer versoepelingen in het verschiet liggen, werken belangenorganisaties uit de branche daarom samen aan een wervingscampagne.

4 uur geleden
Brussel haalt eerste 20 miljard euro op voor coronaherstelfonds

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft de eerste 20 miljard euro op de kapitaalmarkt opgehaald voor het herstelfonds waarmee de EU-landen miljarden in hun economieën kunnen investeren om te herstellen van de coronacrisis. Het gaat om obligaties met een looptijd van tien jaar. De lidstaten staan garant voor de leningen.

5 uur geleden
Just Eat Takeaway wint op Damrak, AEX scherpt record aan

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam heeft dinsdag de recordstand van een dag eerder verder aangescherpt. De AEX-index eindigde licht hoger. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de grootste winnaar bij de hoofdfondsen. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl heeft een grote overname op de Amerikaanse markt succesvol afgerond.

6 uur geleden