Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rentevrees duwt Amsterdamse beurs hard omlaag

Rentevrees duwt Amsterdamse beurs hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag fors lager gesloten. Bijna alle bedrijven in de hoofdgraadmeter AEX eindigden met verlies, nu beleggers het nieuws verwerken dat de Amerikaanse centrale bank de rentes sneller dan verwacht zou kunnen verhogen. Dat maakt aandelen relatief minder aantrekkelijke beleggingen.

Uit de aantekeningen van de laatste vergadering van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve blijkt nu dat de rente al eerder in het jaar zou kunnen worden verhoogd als de inflatie hoog blijft en de economie blijft groeien. Ook zou de Fed schatkistpapier en gebundelde hypotheekleningen, die eerder juist werden opgekocht om de economie te steunen, weer willen verkopen om de balans te verlichten.

De AEX eindigde uiteindelijk 1,9 procent lager op 785,90 punten. Chemicaliëndistributeur IMCD en speciaalchemieconcern DSM stonden onderaan met verliezen van respectievelijk 7,5 en 5,8 procent. Ook chipbedrijven ASMI en Besi en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway incasseerden aanzienlijke verliezen. Alleen de bank ING, verzekeraar NN en winkelvastgoedinvesteerder Unibail-Rodamco-Westfield eindigden hoger, met winsten tot 1 procent.

Air France-KLM

De MidKap verloor 0,9 procent tot 1.089,15 punten. Air France-KLM verloor 2,2 procent. De Franse zakenkrant Les Echos schrijft op basis van ingewijden dat het luchtvaartconcern dit jaar 1 miljard tot 2 miljard euro nodig heeft om het kapitaal te verhogen en in totaal tot wel 6 miljard euro nodig heeft om de balans te versterken. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt zakten tot 1,6 procent.

Biotechnoloog Pharming was bij de kleinere fondsen een opvallende stijger. Het Leidse bedrijf heeft van Europese toezichthouders akkoord gekregen om onderzoek te doen naar een van zijn medicijnen in ontwikkeling bij kinderen. Beleggers reageerden verheugd en zetten het aandeel 6,7 procent hoger.

Carrefour

In Parijs steeg Carrefour bijna 6 procent. Het Franse supermarktconcern Auchan zou volgens mediaberichten opnieuw een poging willen doen om zijn concurrent Carrefour over te nemen. In oktober vorig jaar zag Auchan een eerste poging nog mislukken. Leasebedrijf ALD werd bijna 8 procent meer waard. Het Franse bedrijf wil zijn Nederlandse branchegenoot LeasePlan kopen voor 4,9 miljard euro.

De euro was 1,1303 dollar waard, tegen 1,1331 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,5 procent meer op 79,86 dollar. Brentolie werd 2 procent duurder op 82,42 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Topman: wapenfabrikant Rheinmetall kan 17 miljard waard worden

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte. Volgens topman Armin Papperger zou de beurswaarde van Rheinmetall kunnen stijgen van 10,5 miljard euro naar 17 miljard euro.

11 uur geleden
Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

1 dag geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

1 dag geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

1 dag geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

1 dag geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

1 dag geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

1 dag geleden