Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rentestappen centrale banken centraal op Damrak

Rentestappen centrale banken centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel in Amsterdam wordt donderdag vooral gedomineerd door de rentebesluiten van de centrale banken. Zo verwerken beleggers nog de renteverhoging van een half procentpunt die de Amerikaanse Federal Reserve woensdag bekendmaakte. Daarnaast komen de Europese Centrale Bank en de Bank of England later op de dag met hun rentebesluiten. Ook in de eurozone en het Verenigd Koninkrijk zullen de rentetarieven waarschijnlijk met 0,5 procentpunt worden opgeschroefd in de strijd tegen de hoge inflatie.

De renteverhoging in de Verenigde Staten was minder sterk dan de stappen van 0,75 procentpunt bij de vorige vier vergaderingen. De Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell gaf echter aan dat de rente ook in het nieuwe jaar verder zal worden verhoogd. De beleidsmakers van de Fed denken dat ze de rente tot een niveau van 5,1 procent moeten opschroeven om de inflatie onder controle te krijgen. Dat is meer dan op de financiële markten werd verwacht. Ook heeft de Fed meer bewijs nodig dat de inflatie echt aan het afkoelen is. Dat zorgde woensdag al voor koersdruk op Wall Street.

De AEX-index op het Damrak lijkt dan ook lager te beginnen aan de nieuwe handelsdag. De andere Europese beurzen zullen naar verwachting eveneens met verliezen openen. De Aziatische aandelenmarkten gingen donderdag ook omlaag na teleurstellende macro-economische cijfers uit China. De industriële productie van China groeide in november veel minder sterk dan verwacht. Ook daalden de winkelverkopen vorige maand veel harder dan verwacht. De Hang Seng-index in Hongkong zakte tussentijds 1,4 procent en de Nikkei in Tokio sloot 0,4 procent lager.

Fastned

Op het Damrak staat Pharming in de belangstelling. De biotechnoloog heeft positieve onderzoeksresultaten gepresenteerd van zijn kandidaatmedicijn leniolisib voor de behandeling van APDS, een zeldzame aandoening aan het immuunsysteem.

Snellaadbedrijf Fastned liet weten zijn 250ste laadstation in de eerste weken van 2023 te openen. Eerder had het bedrijf gehoopt deze mijlpaal voor eind dit jaar te bereiken. Fastned heeft momenteel meer dan 30 stations in aanbouw die bijna klaar zijn en verwacht nu in totaal tussen de 55 en 60 nieuwe stations te openen in 2022.

AEX

De Europese beurzen sloten woensdag lager. De AEX daalde 0,3 procent tot 730,87 punten. Ook Wall Street deed een stap terug. De Dow-Jonesindex eindigde 0,4 procent lager op 33.966,35 punten. De S&P 500 verloor 0,6 procent en techbeurs Nasdaq zakte 0,8 procent.

De euro was 1,0652 dollar waard, tegen 1,0659 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent minder op 76,67 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 82,19 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Vakbond CNV wil meer aandacht voor nieuwe technologie als ChatGPT

UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV wil dat werkgevers in Nederland, samen met werknemers, een visie ontwikkelen over het gebruik van nieuwe technologie in de dagelijkse werkzaamheden. "Nieuwe technologie, zoals ChatGPT, verovert nu razendsnel de werkvloer. Denk aan feilloze vertalingen, strakke teksten en fiscaal en juridisch advies van robots", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Maar de meeste werkgevers leunen vooralsnog achterover en ondernemen geen actie."

8 minuten geleden
Wall Street sluit flink lager na renteverhoging Federal Reserve

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag flink lager gesloten nadat de Federal Reserve de rente opnieuw had opgevoerd om de hoge inflatie te bestrijden. Vanwege de recente onrust in de bankensector had Wall Street voorzichtige hoop op een pauze van de Fed bij het verder opkrikken van de rente. Maar dat gebeurde niet. Sterker nog, Fed-baas Jerome Powell stelde in een persconferentie na afloop van het rentebesluit dat er mogelijk later nog meer renteverhogingen komen.

8 uur geleden
Banensite Indeed schrapt 2200 banen, impact Nederland onduidelijk

AUSTIN (ANP) - De zoekmachine voor vacatures Indeed gaat 2200 banen schrappen, heeft topman Chris Hyams in een bericht aan het personeel meegedeeld. Dat staat gelijk aan ongeveer 15 procent van alle werknemers. Volgens Indeed koelt de arbeidsmarkt in onder andere de Verenigde Staten sterk af na de sterke stijging van het aantal vacatures van vlak na de coronacrisis, toen de economie zich krachtig herstelde. Het Amerikaanse bedrijf moet daarom zelf nu ook stevig inkrimpen.

10 uur geleden
Topman TikTok: nog nooit Amerikaanse gegevens gedeeld met Peking

WASHINGTON (ANP) - Filmpjesapp TikTok heeft nog nooit Amerikaanse gebruikersgegevens gedeeld met de Chinese overheid, of een verzoek ontvangen om deze te delen. Het dochterbedrijf van het Chinese ByteDance zou een dergelijk verzoek ook niet honoreren als dat ooit zou gebeuren, zal TikTok-topman Shou Zi Chew donderdag verklaren voor een commissie van het Amerikaanse Congres.

10 uur geleden
Microsoft-dochterbedrijf verklapt met AI manieren om te coderen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Het platform voor softwareontwikkelaars GitHub verklapt binnenkort met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) hoe mensen het best bepaalde coderingsopdrachten kunnen uitvoeren. Daarvoor gebruikt het dochterbedrijf van Microsoft technologie van OpenAI, het bedrijf dat de afgelopen maanden veel aandacht kreeg voor zijn programma's ChatGPT en Dall-E.

10 uur geleden
Kaag wil voor besluit over Volksbank opties met Kamer bespreken

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) wil de Tweede Kamer laten meepraten over de toekomst van de Volksbank, voordat zij met een besluit komt. Gezien het grote belang van het onderwerp voor de maatschappij en het bankenlandschap mikt zij op een "breed draagvlak" voor de richting die zij kiest.

10 uur geleden
Fed verhoogt rente VS weer ondanks onrust bankensector

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve voert de rente in de Verenigde Staten verder op om de hoge inflatie te bestrijden. Net als de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week laten de beleidsmakers bij de Fed in Washington zich daarmee niet van de wijs brengen door de recente onrust in de bankensector.

10 uur geleden