
Rentes op staatsobligaties uit VS en Europa hard omhoog
FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - De rentes op staatsobligaties uit de Verenigde Staten en Europa zijn de afgelopen dagen hard gestegen. Op de obligatiemarkt is onrust ontstaan door de angst voor een nog hogere rente in de VS en zorgen over een economische recessie.
De rente op een tienjarige Duitse staatslening is voor het eerst sinds 2011 gestegen tot boven de 3 procent en die op een tienjarige staatsobligatie uit de VS is voor het eerst sinds 2007 op bijna 5 procent uitgekomen. De stijgende rente zorgt voor een dalende waarde van staatsleningen, waardoor het schuldpapier in de verkoop wordt gedaan.
Beleggers vrezen ook dat door de afzwakkende economie landen meer staatsleningen gaan uitgeven om gaten in de begroting te dekken. Zo is er angst dat door de renteverhogingen van de Federal Reserve tegen de hoge inflatie de Amerikaanse economie in een recessie kan belanden. Beleidsmakers van de Fed hebben gezegd dat de rente nog verder verhoogd kan worden.
Duurdere leningen
De oplopende rentes op staatsleningen maakt lenen voor landen duurder. Het wordt daardoor duurder om schulden te herfinancieren. Dat kan betekenen dat landen meer moeite krijgen om aan de financiële verplichtingen te voldoen.
In 2011 brak in Europa nog een schuldencrisis uit. De angst was dat Zuid-Europese landen, met name Griekenland, vanwege de hard gestegen rente in gebreke zouden blijven met rente-aflossingen en failliet dreigden te gaan. Toen moest de Europese Centrale Bank (ECB) ingrijpen door staatsleningen van landen als Griekenland, Portugal, Italië en Spanje massaal op te kopen om zo de rente te drukken.
Het vooruitzicht voor een rente in de VS die voor langere tijd op een hoog niveau zal blijven zorgt er ook voor dat de dollar in waarde stijgt tegenover andere munteenheden. De Amerikaanse munt staat nu op het hoogste niveau in tien jaar. Daardoor worden grondstoffen die in dollars worden verhandeld duurder voor kopers met andere valuta. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat eurolanden meer geld kwijt zijn aan de koop van aardolie en metalen.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering overweegt een drastische verlaging van de handelstarieven voor te stellen tijdens de gesprekken die komend weekend met China worden gehouden. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De regering van president Donald Trump streeft daarbij naar een verlaging van de heffingen tot onder de 60 procent en China zou daar open voor staan.
58 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.
1 uur geledenKADOMA (ANP) - Bij het Japanse elektronica- en techbedrijf Panasonic verdwijnen wereldwijd 10.000 banen. Het concern wil wereldwijd zijn "personeelsbestand optimaliseren", maakte de fabrikant van camera's, televisies en batterijen voor elektrische auto's vrijdag bekend. Bij Panasonic werken ongeveer 207.000 mensen.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.
2 uur geledenLONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Brunel behoorde vrijdag tot de verliezers op het Damrak. De detacheerder zag de omzet en winst dalen in het eerste kwartaal. Topman Peter de Laat sprak van een "uitdagend kwartaal". De toenemende geopolitieke onzekerheid en de verslechterende economische omstandigheden zorgden volgens hem voor vertragingen bij de start van nieuwe projecten door klanten. Die stelden daardoor voor het eerst in twee jaar aanwervingen uit. Het aandeel werd ruim 7 procent lager gezet.
3 uur geledenDUBAI (ANP) - De Amerikaanse cryptobeurs Coinbase koopt voor 2,9 miljard dollar (2,6 miljard euro) Deribit, een in Nederland opgericht handelsplatform voor derivaten van cryptomunten. Coinbase verwacht dat de handel in bijvoorbeeld opties en termijncontracten voor bitcoins en andere digitale munten de komende jaren flink zal groeien. Door Deribit te kopen vergroten de Amerikanen hun positie op die markt buiten de VS.
3 uur geleden