Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rentebesluit Fed beheerst handelsdag Amerikaanse beurzen

Rentebesluit Fed beheerst handelsdag Amerikaanse beurzen

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag kalm aan de handelsdag begonnen. Beleggers houden hun kruit droog in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve. De verwachting is dat de Fed meer duidelijkheid geeft over de start en tempo van de afbouw van het corona-opkoopprogramma. Verder verwerken handelaren de cijfers van salarisverwerker ADP over de ontwikkeling van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Voor bedrijfsnieuws staan onder meer gamesbedrijf Activision Blizzard en taxi-app Lyft in de belangstelling.

De Fed koopt nu nog maandelijks voor 120 miljard dollar, omgerekend ruim 103 miljard euro, aan obligaties op om de economie te stimuleren. Doordat de Amerikaanse economie sterk herstelt van de coronacrisis heeft de centrale bank al aangegeven het opkoopprogramma te willen afbouwen. Het rentetarief blijft vrijwel zeker onveranderd, maar beleggers zullen met name letten op wat Fed-voorzitter Jerome Powell te zeggen heeft over toekomstige rentestappen. Ook gaat de aandacht uit naar zijn opmerkingen over de oplopende inflatie in de Verenigde Staten.

Volgens ADP kwamen er in oktober 571.000 banen bij in de VS. Dat is aanzienlijk meer dan de door economen verwachte 400.000 banen. In september viel de aanwas van banen nog tegen. Vooral in de dienstensector vonden veel Amerikanen werk. Die sector profiteerde de afgelopen maanden van de versoepeling van coronamaatregelen, maar met name horecazaken hebben veel moeite om personeel te vinden.

De Dow-Jonesindex stond na enkele minuten handel 0,1 procent lager op 36.004 punten. De breed samengestelde S&P 500 begon ook in de min. Met een verlies van eveneens 0,1 procent stond die beursindex op 4625 punten. Techbeurs Nasdaq ging 0,2 procent omlaag, tot 15.618 punten.

Activation Blizzard

Activision Blizzard draaide in het derde kwartaal beter dan verwacht met een iets hogere omzet en winst dan een jaar eerder. Daarmee lijken de schandalen die het bedrijf achtervolgen vooralsnog geen vat te hebben op de resultaten van het bedrijf. De verwachting van het bedrijf voor heel het jaar en de uitgestelde release van twee spellen vielen bij beleggers echter slecht en het aandeel daalde haast 15 procent.

Lyft werd zo'n 12 procent hoger gezet. De taxi-app zag de omzet uit ritjes met haast driekwart toenemen. Winkelketen Bed Bath & Beyond maakte een koerssprong van bijna 37 procent na het bekendmaken van een samenwerking met Kroger. Die Amerikaanse supermarktketen steeg 3,7 procent.

Meer uit Financieel

Techrally komt tot bedaren op New Yorkse aandelenbeurzen

NEW YORK (ANP) - Het grote enthousiasme over kunstmatige intelligentie op de beurzen in New York is vrijdag iets ingezakt. Bedrijven in de techsector lieten eerder deze week flinke koerswinsten zien, maar nu doen beleggers voorzichtiger aan.

6 uur geleden
FNV'ers stemmen voor actie bij Arriva in Twente om pauzeconflict

UTRECHT (ANP) - FNV-leden die bij streekvervoerder Arriva in Twente werken, hebben gestemd voor actievoeren. Ze vinden dat het vervoersbedrijf eerdere afspraken over rust- en pauzetijden niet goed nakomt, waardoor buschauffeurs in de regio onder grote druk zouden werken. Door te dreigen met stakingen hopen ze Arriva tot concessies te dwingen.

6 uur geleden
Jeff Bezos investeert in bedrijf achter mensachtige AI-robot

SUNNYVALE (ANP) - Amazon-oprichter Jeff Bezos investeert tientallen miljoenen in een bedrijf dat mensachtige robots ontwikkelt die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) taken van ons moeten overnemen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich op ingewijden baseert, doet ook chipbedrijf Nvidia mee aan een nieuwe kapitaalinjectie in de start-up Figure AI.

7 uur geleden
Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

9 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

10 uur geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

10 uur geleden
Duitsland mag vergroening ArcelorMittal met 1,3 miljard steunen

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie vindt het goed dat Duitsland 1,3 miljard euro steekt in een plan van staalconcern ArcelorMittal om een deel van de staalproductie in dat land te verduurzamen. In Nederland wil Tata Steel ook graag financiële hulp van de overheid voor de vergroening van zijn hoogovencomplex bij IJmuiden, maar onderhandelingen hierover lopen nog.

11 uur geleden