Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rentebesluit Amerikaanse Federal Reserve centraal op Damrak

Rentebesluit Amerikaanse Federal Reserve centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Damrak gaat woensdag alle aandacht uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal naar verwachting na het slot van de Europese beurshandel het rentetarief in de Verenigde Staten verhogen met 0,75 procentpunt. Dat zou de grootste verhoging zijn sinds 1994. Eerder werd nog gerekend op een rentestap van een half procentpunt, maar de hoge inflatie dwingt de Fed waarschijnlijk tot een hardere ingreep.

In maart verhoogde de Fed de rente al met een kwart procentpunt en in mei kwam daar een half procentpunt bovenop. De onrust over nog sterkere renteverhogingen door de Fed houdt beleggers al langere tijd in de greep, met forse koersdalingen op de aandelenbeurzen tot gevolg. Hogere rentetarieven zijn namelijk ongunstig voor meer risicovolle beleggingen als aandelen.

De AEX-index op Beursplein 5 koerst op basis van de openingsindicatoren af op een positief begin van de belangrijke Fed-dag. Ook de andere Europese beurzen lijken hoger te openen. De belangrijkste aandelenmarkten in Azië lieten woensdag een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio zette daling voort en sloot 1 procent lager.

Chinese beurzen

De Chinese beurzen wonnen terrein dankzij meevallende economische cijfers uit het land. Zo liet de Chinese industriële productie in mei een onverwachte stijging zien en daalden de winkelverkopen minder sterk dan gevreesd. De hoofdindex in Shanghai noteerde tussentijds 2 procent in de plus en de Hang Seng-index in Hongkong steeg 1,6 procent.

Op het Damrak kwam Vivoryon Therapeutics nog met cijfers. Het Duitse biotechbedrijf zag het nettoverlies in het eerste kwartaal verder oplopen tot 6,4 miljoen euro, van een min van 5,4 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrijf gaf meer uit aan onderzoek en ontwikkeling en heeft naar eigen zeggen goede vooruitgang geboekt met de ontwikkeling van zijn behandelingen tegen Alzheimer.

Investeringsbesluit

Kunstmestproducent OCI kondigde aan een definitief investeringsbesluit te hebben genomen voor de eerste fase van het uitbreidingsproject van de terminal voor ammoniak in de haven van Rotterdam. De totale investeringskosten voor de eerste fase worden geschat op minder dan 20 miljoen dollar (zo'n 19 miljoen euro).

De Europese beurzen verloren dinsdag opnieuw terrein. De AEX sloot 1,3 procent lager op 652,87 punten. Ook op Wall Street bleef de stemming terughoudend. De Dow-Jonesindex eindigde met een verlies van 0,5 procent op 30.364,83 punten.

De euro was 1,0465 dollar waard, tegen 1,0416 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 119,38 dollar. Brentolie werd ook 0,4 procent duurder, op 121,62 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde Sachverständigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

52 minuten geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

16 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

18 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

19 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

20 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

21 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

22 uur geleden