Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rentebesluit Amerikaanse Federal Reserve centraal op Damrak

Rentebesluit Amerikaanse Federal Reserve centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel op het Damrak staat woensdag volledig in het teken van het rentebesluit van de Federal Reserve (Fed). De Amerikaanse centrale bank zint al enige tijd op een geleidelijke afbouw van de coronasteun voor de grootste economie ter wereld en kenners verwachten dat de Fed woensdag na de slotbel op de Europese markten hierover een definitief besluit zal nemen. Beleggers zijn vooral benieuwd of de Fed nog dit jaar zal beginnen met de steunafbouw.

De Fed koopt nu nog maandelijks voor 120 miljard dollar, omgerekend ruim 103 miljard euro, aan obligaties op om de economie te stimuleren. Doordat de Amerikaanse economie sterk herstelt van de coronacrisis heeft de centrale bank al aangegeven het opkoopprogramma te willen afbouwen. Het rentetarief blijft vrijwel zeker onveranderd, maar beleggers zullen met name letten op wat Fed-voorzitter Jerome Powell te zeggen heeft over toekomstige rentestappen. Ook gaat de aandacht uit naar zijn opmerkingen over de oplopende inflatie in de Verenigde Staten.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren licht lager te beginnen aan de Fed-dag. Ook elders in Europa zullen de beursgraadmeters naar verwachting met kleine minnen openen. In Azië gingen de aandelenmarkten woensdag overwegend omlaag na een waarschuwing van de Chinese premier Li Keqiang voor "neerwaartse druk" op de op een na grootste economie ter wereld. In Japan hadden beleggers een vrije dag.

Heijmans

Op het Damrak kwam Heijmans met kwartaalcijfers. De bouwonderneming is na een sterk derde kwartaal positiever geworden over het hele jaar en schroefde zijn winstverwachting op. Topman Ton Hillen verklaarde alert te blijven op stijgende inkoopprijzen en beschikbaarheid van arbeid en materialen, maar kijkt op basis van de goede prestaties en het orderboek met vertrouwen uit naar volgend jaar.

Ook Wolters Kluwer opende de boeken. De informatieleverancier realiseerde een omzetgroei op eigen kracht van 6 procent in de eerste negen maanden van het jaar en verhoogde de verwachtingen voor heel 2021. In Frankfurt staat Zalando in de belangstelling. De Duitse webwinkel zag de groei in het derde kwartaal afnemen naar het niveau van voor de coronacrisis, doordat gewone kledingzaken het hele kwartaal weer waren geopend.

De euro was 1,1581 dollar waard, tegen 1,1577 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,5 procent tot 82,66 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent minder op 83,80 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Wall Street sluit flink lager na renteverhoging Federal Reserve

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag flink lager gesloten nadat de Federal Reserve de rente opnieuw had opgevoerd om de hoge inflatie te bestrijden. Vanwege de recente onrust in de bankensector had Wall Street voorzichtige hoop op een pauze van de Fed bij het verder opkrikken van de rente. Maar dat gebeurde niet. Sterker nog, Fed-baas Jerome Powell stelde in een persconferentie na afloop van het rentebesluit dat er mogelijk later nog meer renteverhogingen komen.

2 uur geleden
Banensite Indeed schrapt 2200 banen, impact Nederland onduidelijk

AUSTIN (ANP) - De zoekmachine voor vacatures Indeed gaat 2200 banen schrappen, heeft topman Chris Hyams in een bericht aan het personeel meegedeeld. Dat staat gelijk aan ongeveer 15 procent van alle werknemers. Volgens Indeed koelt de arbeidsmarkt in onder andere de Verenigde Staten sterk af na de sterke stijging van het aantal vacatures van vlak na de coronacrisis, toen de economie zich krachtig herstelde. Het Amerikaanse bedrijf moet daarom zelf nu ook stevig inkrimpen.

4 uur geleden
Topman TikTok: nog nooit Amerikaanse gegevens gedeeld met Peking

WASHINGTON (ANP) - Filmpjesapp TikTok heeft nog nooit Amerikaanse gebruikersgegevens gedeeld met de Chinese overheid, of een verzoek ontvangen om deze te delen. Het dochterbedrijf van het Chinese ByteDance zou een dergelijk verzoek ook niet honoreren als dat ooit zou gebeuren, zal TikTok-topman Shou Zi Chew donderdag verklaren voor een commissie van het Amerikaanse Congres.

4 uur geleden
Microsoft-dochterbedrijf verklapt met AI manieren om te coderen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Het platform voor softwareontwikkelaars GitHub verklapt binnenkort met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) hoe mensen het best bepaalde coderingsopdrachten kunnen uitvoeren. Daarvoor gebruikt het dochterbedrijf van Microsoft technologie van OpenAI, het bedrijf dat de afgelopen maanden veel aandacht kreeg voor zijn programma's ChatGPT en Dall-E.

4 uur geleden
Kaag wil voor besluit over Volksbank opties met Kamer bespreken

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) wil de Tweede Kamer laten meepraten over de toekomst van de Volksbank, voordat zij met een besluit komt. Gezien het grote belang van het onderwerp voor de maatschappij en het bankenlandschap mikt zij op een "breed draagvlak" voor de richting die zij kiest.

4 uur geleden
Fed verhoogt rente VS weer ondanks onrust bankensector

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve voert de rente in de Verenigde Staten verder op om de hoge inflatie te bestrijden. Net als de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week laten de beleidsmakers bij de Fed in Washington zich daarmee niet van de wijs brengen door de recente onrust in de bankensector.

5 uur geleden
ING en ABN AMRO geven eerdere winsten prijs op gemengd Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een gemengd beeld geëindigd. De banken ING en ABN AMRO gaven veel van hun eerdere winsten op de dag prijs. Beleggers kijken nu vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve in de Verenigde Staten dat later op de dag bekend wordt.

6 uur geleden