Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rentebesluit Amerikaanse Federal Reserve centraal op Damrak

Rentebesluit Amerikaanse Federal Reserve centraal op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel op het Damrak staat woensdag volledig in het teken van het rentebesluit van de Federal Reserve (Fed). De Amerikaanse centrale bank zint al enige tijd op een geleidelijke afbouw van de coronasteun voor de grootste economie ter wereld en kenners verwachten dat de Fed woensdag na de slotbel op de Europese markten hierover een definitief besluit zal nemen. Beleggers zijn vooral benieuwd of de Fed nog dit jaar zal beginnen met de steunafbouw.

De Fed koopt nu nog maandelijks voor 120 miljard dollar, omgerekend ruim 103 miljard euro, aan obligaties op om de economie te stimuleren. Doordat de Amerikaanse economie sterk herstelt van de coronacrisis heeft de centrale bank al aangegeven het opkoopprogramma te willen afbouwen. Het rentetarief blijft vrijwel zeker onveranderd, maar beleggers zullen met name letten op wat Fed-voorzitter Jerome Powell te zeggen heeft over toekomstige rentestappen. Ook gaat de aandacht uit naar zijn opmerkingen over de oplopende inflatie in de Verenigde Staten.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren licht lager te beginnen aan de Fed-dag. Ook elders in Europa zullen de beursgraadmeters naar verwachting met kleine minnen openen. In Azië gingen de aandelenmarkten woensdag overwegend omlaag na een waarschuwing van de Chinese premier Li Keqiang voor "neerwaartse druk" op de op een na grootste economie ter wereld. In Japan hadden beleggers een vrije dag.

Heijmans

Op het Damrak kwam Heijmans met kwartaalcijfers. De bouwonderneming is na een sterk derde kwartaal positiever geworden over het hele jaar en schroefde zijn winstverwachting op. Topman Ton Hillen verklaarde alert te blijven op stijgende inkoopprijzen en beschikbaarheid van arbeid en materialen, maar kijkt op basis van de goede prestaties en het orderboek met vertrouwen uit naar volgend jaar.

Ook Wolters Kluwer opende de boeken. De informatieleverancier realiseerde een omzetgroei op eigen kracht van 6 procent in de eerste negen maanden van het jaar en verhoogde de verwachtingen voor heel 2021. In Frankfurt staat Zalando in de belangstelling. De Duitse webwinkel zag de groei in het derde kwartaal afnemen naar het niveau van voor de coronacrisis, doordat gewone kledingzaken het hele kwartaal weer waren geopend.

De euro was 1,1581 dollar waard, tegen 1,1577 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,5 procent tot 82,66 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent minder op 83,80 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

29 minuten geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

52 minuten geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 uur geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

2 uur geleden
Hugo Boss onderuit op Duitse beurs na omzetalarm

AMSTERDAM (ANP) - Hugo Boss behoorde dinsdag tot de grote verliezers op de Europese beurzen. Het Duitse modeconcern verlaagde voor de tweede keer zijn omzetverwachting voor het hele jaar na tegenvallende verkopen. Vooral in China en het Verenigd Koninkrijk kampt het bedrijf met een zwakkere vraag van consumenten. Het aandeel zakte 10 procent in Frankfurt.

2 uur geleden
Aandacht voor Amerikaanse banken en winkelverkopen op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar de resultaten van de Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America. Eerder kwamen grote banken als JPMorgan Chase, Goldman Sachs en Citigroup al met kwartaalcijfers, die gemengd werden ontvangen. Ook letten beleggers op de Amerikaanse winkelverkopen, die meer inzicht geven in de kooplust van de consumenten in de grootste economie ter wereld.

3 uur geleden
Nibud bezorgd over onbekendheid met nieuw pensioenstelsel

UTRECHT (ANP) - Een groot deel van de Nederlanders is nog onbekend met de veranderingen die op komst zijn voor hun pensioen en dat baart zorgen, vindt het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Uiterlijk 1 januari 2027 moeten alle pensioenfondsen zijn overgestapt op een nieuw stelsel. Toch wist ruim een op de vijf mensen die de organisatie ondervroeg helemaal niet dat het pensioenstelsel gaat veranderen.

4 uur geleden