Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rente op rente-kwestie ABN AMRO krijgt vervolg

Rente op rente-kwestie ABN AMRO krijgt vervolg

DEN HAAG (ANP) - ABN AMRO is nog niet af van de kwestie over te veel betaalde rentes door klanten die daarvoor een vergoeding moeten krijgen. De bank kreeg eerder van de Geschillencommissie van financieel klachteninstituut Kifid te horen dat rente op rente daarbij niet hoeft te worden vergoed. Maar claimstichting Geldbelangen gaat tegen die beslissing in beroep.

In de kwestie gaat het om klanten die een doorlopende lening hadden met een variabele rente. ABN AMRO volgde, net als andere banken zoals ING en Rabobank, met zijn rentes niet genoeg de marktrente. Kifid oordeelde dat klanten dat wel mochten verwachten, tenzij de bank nadrukkelijk anders had vermeld. De vergoeding kan zomaar honderden euro's per klant betekenen.

De bank hoefde van de Geschillencommissie echter niet de rente op rente te vergoeden. Iets wat andere banken in soortgelijke gevallen wel deden in hun compensatieregeling. Volgens Geldbelangen is dit niet uit te leggen.

Compensatie

Zolang er geen uitspraak is moet ABN AMRO wat de claimstichting betreft ook nog geen compensaties uitbetalen. Gedupeerde klanten hebben mogelijk recht op meer geld, maar als ze akkoord gaan met de regeling tekenen ze ook voor finale kwijting, waarschuwt de stichting. Daarmee hebben ze geen recht op meer, ook niet als de uitspraak in het nadeel van de bank uitvalt.

ABN AMRO kwam in eerste instantie met een compensatieregeling, in overeenstemming met de Consumentenbond, waarmee 250 miljoen euro was gemoeid. Dat bedrag werd later met nog eens 90 miljoen euro verhoogd, omdat meer klanten recht zouden hebben op een vergoeding. Volgens Geldbelangen blijft het een "flutregeling".

Meer uit Financieel

ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

24 minuten geleden
Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

24 minuten geleden
AI-hausse levert chipontwerper Nvidia opnieuw recordomzet op

SANTA CLARA (ANP) - Chipontwikkelaar Nvidia heeft zijn omzet en winst in het afgelopen kwartaal opnieuw fors opgevoerd. Het bedrijf staat bekend als de belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen. Nu veel techbedrijven in een race zijn verwikkeld om de geavanceerdste AI-modellen te ontwikkelen, boekt Nvidia recordresultaten.

1 uur geleden
Beurzen in New York sluiten lager na notulen Fed

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met bescheiden verliezen gesloten. De bekendste graadmeters op Wall Street daalden na de publicatie van de notulen van de recentste rentevergadering van de Federal Reserve en drongen die verliezen vervolgens deels terug. Uit de stukken kwam naar voren dat sommige beleidsmakers van de centrale bank zich afvroegen of de rentes wel hoog genoeg waren om de inflatie onder controle te krijgen.

1 uur geleden
Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt 136 miljoen in Haarlemse locatie

HAARLEM (ANP) - Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt de komende twee jaar 136 miljoen euro in zijn vestigingen in Haarlem. Het geld gaat onder andere naar de faciliteit waar een groot aantal medicijnen op verschillende manieren kunnen worden verpakt. Ook investeert MSD in de vaccinproductie in de Noord-Hollandse stad.

2 uur geleden
Aandelenbeurs Amsterdam sluit licht lager, Heijmans stijgt hard

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een klein verlies gesloten. Beleggers op het Damrak waren in afwachting van de kwartaalcijfers van chipbedrijf Nvidia in de Verenigde Staten en de notulen van de Fed. Bouwbedrijf Heijmans bewoog sterk na de publicatie van nieuwe financiële doelstellingen.

6 uur geleden
Oud-ING-bankier Roland Boekhout nieuwe topman Volksbank

UTRECHT (ANP) - De Volksbank heeft in Roland Boekhout zijn nieuwe topbestuurder gevonden. Hij is de opvolger van Martijn Gribnau, die eind vorig jaar afzag van een tweede termijn als hoogste bestuurder van het bedrijf achter SNS en ASN Bank. Boekhout deed onder andere bij ING veel ervaring op als manager in de bankensector.

6 uur geleden