Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Renault wil zich minder gaan richten op volume, meer op marge

Renault wil zich minder gaan richten op volume, meer op marge

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het Franse Renault wil zich minder gaan richten op de hoeveelheid auto's die het bedrijf verkoopt, en meer op de winstmarge. Naast een divisie voor de merken Renault, Dacia en Alpine komt er daarom een tak voor "nieuwe mobiliteit". Het is de eerste grote beslissing van de recent aangestelde topman Luca de Meo, die de Franse autogigant door de coronacrisis moet leiden.

Volgens De Meo, die in juli de touwtjes in handen kreeg, moet er een omschakeling komen "van een zoektocht naar volume naar een zoektocht naar waarde en winstgevendheid". De afgelopen jaren behoorde de combinatie Renault-Nissan steevast tot de autoconcerns die jaarlijks de meeste nieuwe voertuigen verkocht.

De nieuwe bedrijfsstructuur moet ervoor zorgen dat "het mogelijk wordt om simpeler en meer klant- en marktgericht te werken", aldus De Meo van Renault. De tak "nieuwe mobiliteit" heeft onder meer het fenomeen autodelen als speerpunt, via de Zity-app van het bedrijf. Een ander is de focus op elektrische auto's, zoals de Renault Zoe.

Renault zette in de eerste jaarhelft een recordverlies in de boeken. Het bedrijf had last van de coronacrisis. In de eerste zes maanden van het jaar moest de autobouwer zijn fabrieken en showrooms een tijd dichthouden. Het Franse bedrijf, dat ook het Roemeense Dacia en sportwagenbouwer Alpine omvat, zag zijn verkopen daardoor met meer dan een derde dalen tot 18,4 miljard euro. Het nettoverlies kwam uit op 7,3 miljard euro, waarvan een groot deel op het conto kwam van Nissan. Renault bezit een minderheidsbelang van 43 procent in het Japanse bedrijf.

Eerder dit jaar maakte Renault al plannen bekend om wereldwijd 14.600 banen te schrappen en de productiecapaciteit met een vijfde te verlagen. Dat moet 2 miljard aan kostenbesparingen opleveren, waarvan 600 miljoen dit jaar al.

Meer uit Financieel

Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

7 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

8 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

9 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

11 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

11 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

12 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

12 uur geleden