Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Renault overweegt verkoop belang Nissan, aandeel Japanners omlaag

Renault overweegt verkoop belang Nissan, aandeel Japanners omlaag

JAPAN (ANP) - Autoproducent Nissan stond maandag bij de zakkers op de aandelenbeurs in Tokio. Het fonds ging onderuit na berichten dat partner Renault zou overwegen een deel van zijn aandelen in de Japanse onderneming van de hand te doen. Die stap kan Renault miljarden opleveren. Dat geld hebben de Fransen nodig om de overgang naar elektrisch rijden te kunnen bekostigen.

Renault bezit ruim 1,8 miljard aandelen Nissan. Daarmee is de Franse autofabrikant goed voor een belang van 43 procent in Nissan. Andersom heeft Nissan maar 15 procent van de aandelen Renault in bezit. Mogelijk dat Nissan besluit om zelf een deel van de eigen aandelen te kopen. Renault zou ook andere kopers kunnen zoeken voor de stukken. Zowel vertegenwoordigers van Nissan als van Renault weigerden commentaar. Het aandeel Nissan verloor meer dan 5 procent van zijn waarde.

Branchegenoot Hyundai steeg in Zuid-Korea 2,2 procent. De autoproducent voerde de nettowinst op. Wel waarschuwde het concern voor de gevolgen van geopolitieke spanningen en de lockdowns in China, die het ondernemingsklimaat onzekerder maken.

Lockdowns

Het sentiment op de Aziatische aandelenbeurzen was maandag negatief. De Nikkei-index in Tokio sloot de sessie met een verlies van 1,9 procent op 26.590,78 punten. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 3,6 procent lager en de Kospi in Seoul verloor 1,5 procent.

Beleggers zijn nog altijd bevreesd voor de effecten van het hoge aantal coronabesmettingen in China. In verscheidene delen van het land gelden strenge maatregelen. Zo kampt miljoenenstad Shanghai al langer met lockdownmaatregelen. Ook in Beijing loopt het aantal besmettingen hard op en grijpen autoriteiten in.

De lockdowns in China hebben tevens gevolgen voor de vraag naar olie. Het Aziatische land is de grootste olie-importeur ter wereld. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3,1 procent tot 98,78 dollar en Brentolie werd 3,2 procent goedkoper op 103,28 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Hypotheker: kans op koopwoning voor single Jan Modaal bijna nihil

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Voor alleenstaanden met een modaal inkomen is de kans om een betaalbare koopwoning te vinden momenteel vrijwel nihil, concludeert De Hypotheker na onderzoek.

3 uur geleden
CBS: veel minder vergunningen voor nieuwe woningen afgegeven

DEN HAAG (ANP) - Ook in het tweede kwartaal is het aantal verleende vergunningen voor het bouwen van woningen ver achtergebleven bij de cijfers van vorig jaar. Voor 15.200 nieuwbouwwoningen kwam een vergunning, ruim een kwart minder dan een jaar eerder. Maar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het aantal in die periode vorig jaar relatief hoog. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2020 was het aantal verleende vergunningen ongeveer gelijk.

3 uur geleden
Wall Street met verlies de handel uit na publicatie Fed-notulen

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met verliezen de handel uitgegaan. Beleggers reageerden onder andere op de publicatie van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Daarin viel te lezen dat de centralebankenkoepel in de VS vastberaden blijft om de rente te verhogen om de inflatie te beteugelen, waarbij beleidsmakers zich bewust zijn van de risico's van te snelle rentestappen.

5 uur geleden
Beleidsmakers Fed vastbesloten rente verder te verhogen

WASHINGTON (ANP/AFP) - Beleidsmakers van de Amerikaanse centralebankenkoepel blijven vastbesloten om de leenkosten verder te verhogen. Maar "op een gegeven moment" zou het wel gepast zijn om het tempo wat te vertragen. Dat valt te lezen in de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve.

7 uur geleden
Apple wil nieuwe iPhones op 7 september onthullen

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Techconcern Apple zal naar verwachting op 7 september zijn nieuwe iPhone 14-lijn onthullen. De maker van de gewilde smartphones doet dat traditiegetrouw met een speciaal event.

8 uur geleden
Reuters: economie Rusland verteert sancties beter dan verwacht

MOSKOU (ANP) - De Russische economie lijkt de sancties tegen het land vanwege de oorlog in Oekraïne beter te verteren dan eerder voorzien. Zo zal de krimp minder zijn dan eerder was voorspeld, meldt persbureau Reuters dat nieuwe prognoses van het Russische ministerie van Economische Zaken inzag. Ook de inflatie valt naar verwachting lager uit dan bij een eerdere voorspelling.

9 uur geleden
Koerssprong chemiebedrijf Avantium op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Avantium was woensdag een opvallende stijger op de aandelenbeurs in Amsterdam. De onderneming die in de index voor kleinere fondsen is genoteerd werd beloond na haar handelsupdate. Daarin maakte Avantium bekend dat het al twee klanten heeft voor zijn fabriek in aanbouw voor de productie van plantaardige plastics in Delfzijl.

10 uur geleden