Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Renault overweegt verkoop belang Nissan, aandeel Japanners omlaag

Renault overweegt verkoop belang Nissan, aandeel Japanners omlaag

JAPAN (ANP) - Autoproducent Nissan stond maandag bij de zakkers op de aandelenbeurs in Tokio. Het fonds ging onderuit na berichten dat partner Renault zou overwegen een deel van zijn aandelen in de Japanse onderneming van de hand te doen. Die stap kan Renault miljarden opleveren. Dat geld hebben de Fransen nodig om de overgang naar elektrisch rijden te kunnen bekostigen.

Renault bezit ruim 1,8 miljard aandelen Nissan. Daarmee is de Franse autofabrikant goed voor een belang van 43 procent in Nissan. Andersom heeft Nissan maar 15 procent van de aandelen Renault in bezit. Mogelijk dat Nissan besluit om zelf een deel van de eigen aandelen te kopen. Renault zou ook andere kopers kunnen zoeken voor de stukken. Zowel vertegenwoordigers van Nissan als van Renault weigerden commentaar. Het aandeel Nissan verloor meer dan 5 procent van zijn waarde.

Branchegenoot Hyundai steeg in Zuid-Korea 2,2 procent. De autoproducent voerde de nettowinst op. Wel waarschuwde het concern voor de gevolgen van geopolitieke spanningen en de lockdowns in China, die het ondernemingsklimaat onzekerder maken.

Lockdowns

Het sentiment op de Aziatische aandelenbeurzen was maandag negatief. De Nikkei-index in Tokio sloot de sessie met een verlies van 1,9 procent op 26.590,78 punten. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 3,6 procent lager en de Kospi in Seoul verloor 1,5 procent.

Beleggers zijn nog altijd bevreesd voor de effecten van het hoge aantal coronabesmettingen in China. In verscheidene delen van het land gelden strenge maatregelen. Zo kampt miljoenenstad Shanghai al langer met lockdownmaatregelen. Ook in Beijing loopt het aantal besmettingen hard op en grijpen autoriteiten in.

De lockdowns in China hebben tevens gevolgen voor de vraag naar olie. Het Aziatische land is de grootste olie-importeur ter wereld. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3,1 procent tot 98,78 dollar en Brentolie werd 3,2 procent goedkoper op 103,28 dollar per vat.

Meer uit Financieel

ING: lage werkloosheid eurozone bewijs veerkrachtige arbeidsmarkt

AMSTERDAM (ANP) - De werkloosheid in de eurozone blijft op een historisch laag niveau, ondanks de economische tegenwind. Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Met 6,4 procent is de werkloosheid in het eurogebied in augustus zelfs een procentpunt lager uitgekomen dan een maand eerder. Volgens economen van ING laat dit zien dat de Europese arbeidsmarkt "ongelooflijk veerkrachtig" is.

51 minuten geleden
Verkoop nieuwe personenauto's opnieuw flink omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van nieuwe personenauto's in Nederland ging in september opnieuw flink omhoog, met bijna 17 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Volgens brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG lijkt de markt "weer enigszins in normaal vaarwater te komen". Zo was er in de eerste maanden van 2023 nog een sterke groei als gevolg van achterstallige orders die werden ingehaald.

1 uur geleden
ACM wijst bezwaar Apple om boetes over betaalmethode datingapps af

DEN HAAG (ANP) - De bezwaren van Apple tegen de 50 miljoen euro aan boetes die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eerder heeft opgelegd, zijn ongegrond. Dit meldt de toezichthouder maandag. Apple kreeg de boetes omdat gebruikers van datingapps alleen geld konden overmaken met de betaalmethode van het techconcern.

1 uur geleden
Onderzoek: middelgrote centra minder in trek bij winkelpubliek

DEN HAAG (ANP) - Inwoners van middelgrote plaatsen in Nederland doen ongeveer de helft van hun aankopen elders, bijvoorbeeld in een grotere stad. Als gevolg daarvan is de winkelleegstand in middelgrote stadscentra het grootst. Dat melden ingenieursbureau Sweco, adviesbureau BRO en I&O Research op basis van onderzoek onder 300.000 Nederlanders uit meer dan zevenhonderd woonplaatsen.

2 uur geleden
Gasprijs daalt, daags na dichtdraaien gaskraan in Groningen

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese aardgasprijs ging maandagochtend omlaag, daags na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen op zondag. De daling heeft vooral te maken met het relatief warme weer en de goedgevulde gasvoorraden in Europa.

2 uur geleden
Schiphol wordt opgeknapt met 'inhaalslag' van 3 miljard euro

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol wil de komende jaren 3 miljard euro investeren in onderhoud en vernieuwing van de luchthaven. Dat geld gaat onder meer naar de bagagekelder, looppaden, klimaatsystemen en vliegtuigopstelplaatsen. De luchthaven acht de investeringen "noodzakelijk om de kwaliteit te waarborgen die Schiphol wil bieden aan medewerkers, reizigers en luchtvaartmaatschappijen".

3 uur geleden
Ajax verliest op hoger geopend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Ajax verloor maandag in de openingsminuten van de beurzen op het Damrak 0,5 procent. Beleggers verwerkten de jaarcijfers van voetbalclub Ajax die vlak voor het weekend werden gepubliceerd. Het is erg onrustig bij de beursgenoteerde club uit Amsterdam, vooral vanwege de in opspraak geraakte en recent ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat.

4 uur geleden