Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Renault herstelt moeizaam door tekorten in auto-industrie

Renault herstelt moeizaam door tekorten in auto-industrie

PARIJS (ANP) - Het tekort aan chips en de hoge prijs van grondstoffen in de auto-industrie zitten het herstel van Renault uit de coronacrisis dwars. Het Franse autoconcern verwacht dit jaar door de tekorten 200.000 auto's minder te kunnen produceren dan het zou willen. De verkopen lagen het afgelopen halfjaar wel een stuk hoger dan in de eerste helft van 2020, maar bleven ruim achter bij aantallen die voor corona gebruikelijk waren.

Renault verkocht in de periode van januari tot en met juni van al zijn merken ruim 1,4 miljoen auto’s, een toename van bijna 19 procent op jaarbasis. Met name de merken Lada en Dacia groeiden sterk. De verkopen daarvan namen respectievelijk met ruim 41 procent en een kleine 25 procent toe op jaarbasis. Dat is nog niet genoeg om de complete instorting van de automarkt na de virusuitbraak goed te maken, want de totale verkopen van Renault liggen nog meer dan 24 procent onder het niveau van 2019.

In totaal kwam er de eerste jaarhelft ruim 23 miljard euro aan omzet binnen, tegen dik 18 miljard euro een jaar eerder. Anders dan vorig jaar maakte het Franse autoconcern weer winst. Deze kwam uit op 368 miljoen euro. Dat blijft ver achter bij de ruim 1 miljard euro die in de eerste helft van 2019 werd binnengehaald, maar is een verbetering ten opzichte van het verlies van 7,4 miljard dat Renault een jaar terug leed.

Als uitdagingen voor het komende halfjaar ziet de autofabrikant het tekort aan elektronische onderdelen, waaronder chips. Een gunstiger winstmarge dan tijdens de eerste jaarhelft verwacht Renault dan ook niet te boeken, waardoor het herstel richting het niveau van 2019 nog even op zich laat wachten. De gemiddelde bedrijfswinst per auto blijft dit jaar naar verwachting steken op een kleine 3 procent, tegenover bijna 5 procent twee jaar geleden.

Meer uit Financieel

Duits consumentenvertrouwen naar nieuw dieptepunt

NEURENBERG (ANP/RTR) - Het consumentenvertrouwen in Duitsland is naar een nieuw dieptepunt gezakt door zorgen bij huishoudens over de hoge inflatie, energiecrisis en een economische recessie. Volgens marktonderzoeker GfK zakt de vertrouwensindex nu al vier maanden op rij naar nieuwe dieptepunten.

1 uur geleden
Aandelenbeurs Amsterdam begint fors lager, gas wordt duurder

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een fors verlies aan de handelsdag begonnen. Wereldwijd nemen de zorgen over een recessie toe, mede door de renteverhogingen van centrale banken. De prijs voor aardgas in Europa steeg opnieuw hard na nieuws over de vermeende sabotage aan gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2.

2 uur geleden
Recessievrees centraal op nieuwe handelsdag in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De handel op de aandelenbeurzen in Europa staat woensdag in het teken van de vrees voor een recessie en de oplopende spanningen op de gasmarkt. Door alle onzekerheid vluchten beleggers op de valutamarkten naar de veilig geachte dollar, waardoor veel andere munten aan waarde verliezen. In Amsterdam kwamen supermarktconcern Ahold Delhaize, biotechnoloog Pharming en vastgoedinvesteerder Wereldhave met nieuws.

3 uur geleden
Forse verliezen op Aziatische beurzen, handel in Eisai stilgelegd

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurzen in Azië zijn woensdag hard gezakt. Beleggers blijven op hun hoede voor een recessie en renteverhogingen, waardoor ook de beurzen in New York na een aanvankelijke winst voornamelijk terrein verloren.

4 uur geleden
Zitting in bodemprocedure KHN tegen Staat over coronaschade

DEN HAAG (ANP) - Bij de rechtbank in Den Haag vindt woensdag een zitting plaats in de bodemprocedure die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft aangespannen tegen de Staat over de schade door de coronacrisis. KHN wil dat de overheid horecaondernemers volledig vergoedt voor de schade die ze hebben geleden door de pandemie.

8 uur geleden
Zitting in bodemprocedure KHN tegen Staat over coronaschade

DEN HAAG (ANP) - Bij de rechtbank in Den Haag vindt woensdag een zitting plaats in de bodemprocedure die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft aangespannen tegen de Staat over de schade door de coronacrisis. KHN wil dat de overheid horecaondernemers volledig vergoedt voor de schade die ze hebben geleden door de pandemie.

8 uur geleden
SCP: ander beleid nodig om vrouwen meer te laten werken

DEN HAAG (ANP) - Om vrouwen die werken in deeltijd meer uren te laten maken, zou de overheid zich meer moeten richten op moeders met kinderen die wat ouder en zelfstandiger zijn. Dat stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Daarmee zou het arbeidsaanbod fors toenemen, al vraagt dat wel om nieuw beleid.

11 uur geleden