Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Renault herstelt moeizaam door tekorten in auto-industrie

Renault herstelt moeizaam door tekorten in auto-industrie

PARIJS (ANP) - Het tekort aan chips en de hoge prijs van grondstoffen in de auto-industrie zitten het herstel van Renault uit de coronacrisis dwars. Het Franse autoconcern verwacht dit jaar door de tekorten 200.000 auto's minder te kunnen produceren dan het zou willen. De verkopen lagen het afgelopen halfjaar wel een stuk hoger dan in de eerste helft van 2020, maar bleven ruim achter bij aantallen die voor corona gebruikelijk waren.

Renault verkocht in de periode van januari tot en met juni van al zijn merken ruim 1,4 miljoen auto’s, een toename van bijna 19 procent op jaarbasis. Met name de merken Lada en Dacia groeiden sterk. De verkopen daarvan namen respectievelijk met ruim 41 procent en een kleine 25 procent toe op jaarbasis. Dat is nog niet genoeg om de complete instorting van de automarkt na de virusuitbraak goed te maken, want de totale verkopen van Renault liggen nog meer dan 24 procent onder het niveau van 2019.

In totaal kwam er de eerste jaarhelft ruim 23 miljard euro aan omzet binnen, tegen dik 18 miljard euro een jaar eerder. Anders dan vorig jaar maakte het Franse autoconcern weer winst. Deze kwam uit op 368 miljoen euro. Dat blijft ver achter bij de ruim 1 miljard euro die in de eerste helft van 2019 werd binnengehaald, maar is een verbetering ten opzichte van het verlies van 7,4 miljard dat Renault een jaar terug leed.

Als uitdagingen voor het komende halfjaar ziet de autofabrikant het tekort aan elektronische onderdelen, waaronder chips. Een gunstiger winstmarge dan tijdens de eerste jaarhelft verwacht Renault dan ook niet te boeken, waardoor het herstel richting het niveau van 2019 nog even op zich laat wachten. De gemiddelde bedrijfswinst per auto blijft dit jaar naar verwachting steken op een kleine 3 procent, tegenover bijna 5 procent twee jaar geleden.

Meer uit Financieel

Faillissement dichtbij voor verpakkingsloze super Pieter Pot

ROTTERDAM (ANP) - De al tijden noodlijdende verpakkingsloze onlinesupermarkt Pieter Pot dreigt dinsdag failliet te worden verklaard. De onderneming meldt dat schuldeiser pensioenfonds BPFL het bankroet heeft aangevraagd, waar Pieter Pot het niet mee eens is. "We hadden gehoopt op een coulanceregeling omdat de weg naar herstel succesvol verloopt. Het is afwachten hoe de rechter dinsdag beslist", licht algemeen directeur Jouri Schoemaker toe.

26 minuten geleden
Curator verwacht doorstart e-bikemerk Qwic, leveringen al hervat

AMSTERDAM (ANP) - De curator van het failliet verklaarde e-bikemerk Qwic heeft "goede hoop" op een snelle doorstart van het Amsterdamse bedrijf. Daarom kunnen mensen die nog een bestelling hadden uitstaan bij de onderneming, er weer op rekenen dat deze binnenkort wordt geleverd. Advocaat Jeroen van Straaten van Wieringa Advocaten meldt dat het stilgevallen leveringsproces weer wordt opgestart.

1 uur geleden
Betalingsverwerker Adyen helpt AEX-index verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen was maandag wederom de grote uitblinker in de AEX-index op het Damrak. De Nederlandse onderneming zette de winstreeks van de vorige handelsdagen voort met een nieuwe plus van 2,6 procent. Adyen werd afgelopen week al zo'n 10 procent meer waard dankzij positieve oordelen van analisten.

2 uur geleden
Koerssprong Macy's op Wall Street door overnamespeculatie

NEW YORK (ANP) - Macy's werd maandag bijna 16 procent meer waard op de aandelenbeurzen in New York. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal heeft een groep investeerders een voorstel gedaan om de Amerikaanse warenhuisketen te kopen voor 5,8 miljard dollar (zo'n 5,4 miljard euro). Het is echter nog niet duidelijk of Macy's, dat ook eigenaar is van de luxe warenhuizen Bloomingdale's en de luxe cosmeticawinkels van Bluemercury, het bod steunt.

4 uur geleden
FNV waarschuwt voor spoorstakingen uit onvrede over loonbod

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV waarschuwt voor mogelijke stakingsacties in Nederland bij de Nederlandse Spoorwegen, uit onvrede over een loonbod van het spoorbedrijf. Volgens de bond gaan vakbondsleden woensdag naar het hoofdkantoor van de NS in Utrecht, om "nog één laatste waarschuwing" te geven. "Komt er geen beweging, dan volgen er stakingen", meldt de FNV.

4 uur geleden
VN-organisatie ziet minder wereldwijde handel in 2023

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De wereldwijde handel is dit jaar duidelijk kleiner dan vorig jaar, meldt de VN-conferentie over handel en ontwikkeling (UNCTAD) in een nieuw rapport. Dat komt onder meer door gestegen rentes en spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Voor volgend jaar rekent de VN-organisatie nog niet echt op verbetering.

4 uur geleden
Ophef om campagne modeketen Zara door associatie met oorlog Gaza

ARTEIXO (ANP) - Modewinkelketen Zara krijgt online kritiek op een recente campagne. Daarin staan modellen afgebeeld met mannequins die in witte lakens zijn gewikkeld. Op sociale media maken verschillende mensen de vergelijking met dode slachtoffers van de oorlog tussen Israël en Hamas die op bepaalde afbeeldingen ook in witte lakens zijn gewikkeld.

4 uur geleden