Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Renault herstelt moeizaam door tekorten in auto-industrie

Renault herstelt moeizaam door tekorten in auto-industrie

PARIJS (ANP) - Het tekort aan chips en de hoge prijs van grondstoffen in de auto-industrie zitten het herstel van Renault uit de coronacrisis dwars. Het Franse autoconcern verwacht dit jaar door de tekorten 200.000 auto's minder te kunnen produceren dan het zou willen. De verkopen lagen het afgelopen halfjaar wel een stuk hoger dan in de eerste helft van 2020, maar bleven ruim achter bij aantallen die voor corona gebruikelijk waren.

Renault verkocht in de periode van januari tot en met juni van al zijn merken ruim 1,4 miljoen auto’s, een toename van bijna 19 procent op jaarbasis. Met name de merken Lada en Dacia groeiden sterk. De verkopen daarvan namen respectievelijk met ruim 41 procent en een kleine 25 procent toe op jaarbasis. Dat is nog niet genoeg om de complete instorting van de automarkt na de virusuitbraak goed te maken, want de totale verkopen van Renault liggen nog meer dan 24 procent onder het niveau van 2019.

In totaal kwam er de eerste jaarhelft ruim 23 miljard euro aan omzet binnen, tegen dik 18 miljard euro een jaar eerder. Anders dan vorig jaar maakte het Franse autoconcern weer winst. Deze kwam uit op 368 miljoen euro. Dat blijft ver achter bij de ruim 1 miljard euro die in de eerste helft van 2019 werd binnengehaald, maar is een verbetering ten opzichte van het verlies van 7,4 miljard dat Renault een jaar terug leed.

Als uitdagingen voor het komende halfjaar ziet de autofabrikant het tekort aan elektronische onderdelen, waaronder chips. Een gunstiger winstmarge dan tijdens de eerste jaarhelft verwacht Renault dan ook niet te boeken, waardoor het herstel richting het niveau van 2019 nog even op zich laat wachten. De gemiddelde bedrijfswinst per auto blijft dit jaar naar verwachting steken op een kleine 3 procent, tegenover bijna 5 procent twee jaar geleden.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Bitcoin zakt kortstondig tot onder de 40.000 dollar

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Cryptomunt bitcoin zakte eerder op woensdag voor het eerst sinds augustus kortstondig tot onder de 40.000 dollar, omgerekend ruim 34.000 euro, maar veerde daarna weer op. De munt verloor de voorbije dagen aan waarde na toenemende kritiek van toezichthouders. Het positieve sentiment op de wereldwijde markten zorgde er evenwel voor dat de dip tot onder de 40.000 dollar van korte duur was.

43 minuten geleden
Damrak verder omhoog op belangrijke Fed-dag

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs ging woensdag verder vooruit na het stevige herstel een dag eerder. Beleggers letten vooral op de Federal Reserve (Fed), die later op de dag de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering bekend zal maken. De markten verwachten dat de Amerikaanse centrale bank meer details zal geven over het begin van de afbouw van de coronasteunmaatregelen.

57 minuten geleden
VS doen nog geen toezegging aan Britten over vrijhandelsakkoord

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft nog geen toezeggingen gedaan over een vrijhandelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk. Volgens Biden is de kwestie alleen besproken tijdens een ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson, die op bezoek was in het Witte Huis.

1 uur geleden
Taxibedrijf Uber naar verwachting bijna een winstgevend bedrijf

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Taxibedrijf en maaltijdbezorger Uber lijkt dicht bij het moment dat het Amerikaanse bedrijf eindelijk echt winstgevend is. In een nieuwe prognose houdt Uber er rekening mee dat dit in het huidige derde kwartaal voor het eerst sinds de beursgang in 2019 kan gaan gebeuren. Dat is vroeger dan eerder werd gedacht.

1 uur geleden
Ondernemingsraden akkoord met fusie RTL en Talpa

AMSTERDAM (ANP) - De ondernemingsraden van RTL Nederland en Talpa staan achter de voorgenomen fusie van de twee mediabedrijven. Na het positieve advies van de personeelsvertegenwoordigers hebben de bedrijven definitief hun handtekening gezet onder de deal, die in juni werd aangekondigd. Voor de fusie is nog wel toestemming van markttoezichthouders nodig. RTL en Talpa verwachten dat het hele proces in de eerste helft van volgend jaar is afgerond.

2 uur geleden
Beurshandel in teken rentebesluit Federal Reserve

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs kijken woensdag vooral naar de Verenigde Staten, waar de Federal Reserve later op de dag de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering bekend zal maken. De markten verwachten dat de Amerikaanse centrale bank meer details zal geven over het begin van de afbouw van de coronasteunmaatregelen. De lager dan verwachte inflatie in augustus biedt de Fed mogelijk wat speelruimte om nog even te wachten met het terugdraaien van de coronasteun.

2 uur geleden
Nikkei sluit lager na rentebesluit Bank of Japan

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio ging woensdag verder omlaag na de zware koersverliezen een dag eerder. Beleggers verwerkten het besluit van de Bank of Japan om het monetaire beleid ongewijzigd te laten. De Japanse centrale bank waarschuwde wel dat de werkgelegenheid en de inkomenssituatie zwak blijven vanwege de impact van de coronapandemie, terwijl de private consumptie blijft stagneren. Ook werd uitgekeken naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve, dat later op de dag bekend wordt gemaakt.

2 uur geleden