Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Renault-baas waarschuwt voor extra ingrepen

Renault-baas waarschuwt voor extra ingrepen

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De nieuwe baas van de Franse automaker Renault waarschuwt voor extra ingrepen, bovenop de 2 miljard euro aan kostenbesparingen die al waren aangekondigd. Dat deed Luca de Meo in een memo.

Renault maakte eerder al plannen bekend wereldwijd 14.600 banen te schrappen en de productiecapaciteit met een vijfde te verlagen. Dat moet tegen 2022 zo'n 2 miljard aan kostenbesparingen opleveren, waarvan 600 miljoen euro dit jaar al.

Volgens De Meo moet Renault nu ook zijn productassortiment met 30 procent terugbrengen. Ook contracten met leveranciers moeten worden herzien. Hij nam daarbij branchegenoot PSA, het bedrijf achter merken als Peugeot en Citroën, als succesvol voorbeeld.

De topman kreeg officieel in juli de teugels in handen bij Renault. Dat was kort voordat de automaker een recordverlies van 7,3 miljard euro in de eerste helft van het jaar in de boeken zette. Dit kwam door de gevolgen van de coronacrisis en aanhoudende ellende bij zijn partner Nissan.

De Meo stelde hardop dat Renault niet gewend is om op een duurzame en solide manier winst te maken. De resultaten en de verkoopcijfers staan onder druk en ook de nieuwste modellen zijn volgens hem niet winstgevend genoeg.

De Meo bood ook enig inzicht in hoe hij de toekomst van de alliantie van Renault met Nissan en Mitsubishi ziet. Dit samenwerkingsverband stond onder druk dat na de arrestatie van voormalig topman Carlos Ghosn in 2018. De huidige Renault-baas zei dat hij voorstander is van samenwerking, met name op gebieden als onderzoek en ontwikkeling. Verder wil hij de positie van de automakers wereldwijd versterken.

Meer uit Financieel

Erdogan: met Israël werken aan gasprojecten in Middellandse Zee

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Turkije gaat samen met Israël werken aan projecten voor de ontdekking en winning van aardgas in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan na een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in New York. Dat gas kan volgens Erdogan ook geëxporteerd gaan worden naar Europa.

32 minuten geleden
Grote Duitse oefening rond crisis bij acuut tekort aan aardgas

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland heeft donderdag een grote oefening gehouden rond de crisis die zou ontstaan bij een acuut tekort aan aardgas. In verschillende deelstaten werden simulaties georganiseerd door de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening Bundesnetzagentur over wat kan worden gedaan in het geval van een tekort en hoe het gasverbruik dan verminderd zou moeten worden.

1 uur geleden
Vakbonden blij met verhoging minimumloon, FNV wil meer

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV laten weten blij te zijn met het voorstel van de Tweede Kamer om het minimumloon volgend jaar extra te verhogen met 1,7 procent. FNV vindt echter dat het minimumloon, de AOW en het sociaal minimum nog verder omhoog moeten.

2 uur geleden
Pomphoudersclub: blij dat verhoging brandstofaccijns niet doorgaat

DEN HAAG (ANP) - Het is goed nieuws dat de Tweede Kamer een streep zet door een verhoging van de brandstofaccijns per 1 januari. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgens hem is dit vooral erg belangrijk voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omdat het prijsverschil met Duitsland en België daardoor niet nog verder oploopt.

3 uur geleden
Rode cijfers op Europese beurzen na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag over een breed front omlaag, na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve een dag eerder. De centrale bank hield de rente in de Verenigde Staten onveranderd, maar een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed is echter wel voorstander van nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden. Daardoor laaide de rentevrees weer op.

3 uur geleden
Chipmaker Broadcom zakt op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Broadcom behoorde donderdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op een bericht van techwebsite The Information dat Google-moederbedrijf Alphabet overweegt de chipfabrikant te laten vallen als leverancier van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) zodra het techconcern zijn eigen chips heeft ontwikkeld. Dat zou mogelijk al in 2027 kunnen gebeuren.

6 uur geleden
Mediatycoon Rupert Murdoch met pensioen, weg bij News Corp en Fox

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Mediamagnaat Rupert Murdoch gaat met pensioen en treedt af als voorzitter van zijn mediabedrijven News Corp en Fox. Zijn zoon Lachlan Murdoch neemt de taken van hem over.

6 uur geleden