Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Remkes wil volgende week 'conclusies trekken' in kabinetsformatie

Remkes wil volgende week 'conclusies trekken' in kabinetsformatie

DEN HAAG (ANP) - Informateur Johan Remkes wil in de loop van volgende week "conclusies trekken" over de mogelijkheden om tot een minderheidskabinet te komen. Hij schrijft dat in een uitnodiging aan de fractieleiders van VVD, D66 en CDA, met wie hij maandagochtend weer om de tafel gaat.

De drie partijen waaruit een minderheidskabinet zou moeten worden gevormd, zijn vorig weekeinde bijeengeweest op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. Duidelijk was al dat zij maandag verder zouden praten over hoe het nu verder moet. Het is de bedoeling dat dan "de balans wordt opgemaakt". Remkes wil de Tweede Kamer daarna zo snel mogelijk bijpraten.

De vorige informateur Mariëtte Hamer concludeerde begin deze maand na maanden van moeizame gesprekken dat geen meerderheidscoalitie kan worden gevormd. De partijen om de tafel hadden daarvoor te veel onderlinge blokkades opgeworpen. D66 wilde niet nog eens met de ChristenUnie in een kabinet, en VVD en CDA niet met de combinatie van PvdA en GroenLinks, die evenwel weigerden apart van elkaar te komen praten.

Hamer adviseerde daarop de mogelijkheden voor een minderheidskabinet te onderzoeken, te vormen uit VVD, D66 en CDA, dat kan rekenen op een goede samenwerking met andere fracties in de Tweede Kamer. Die taak werd Remkes toevertrouwd.

CDA-leider en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra hoopt dat het de partijen maandag wel lukt de stap naar echte onderhandelingen te zetten. Het debat van de afgelopen dagen over de begroting voor volgend jaar stemt hem positief over de kans op een levensvatbaar minderheidskabinet. "Volgens mij hebben we laten zien dat het mogelijk is tot afspraken te komen met een groot aantal partijen", zegt hij.

Meer uit Politiek

D66 wil na 2023 gedwongen stikstofmaatregelen, VVD en CDA boos

DEN HAAG (ANP) - D66 vindt dat na 2023 de tijd van vrijwilligheid in het stikstofdossier voorbij is. Kamerlid Tjeerd de Groot wijst erop dat door de stikstofcrisis de bouw van 900.000 woningen vertraging oploopt en ongeveer 28 miljard euro aan investeringen niet zijn doorgegaan. Daarom wil hij bijvoorbeeld dat het intrekken van stikstofvergunningen mogelijk wordt als het te lang duurt met de vrijwillige verkoop door uitstoters.

3 uur geleden
FVD'er Van Meijeren voor rechter voor rijden zonder rijbewijs

DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie) moet vrijdag voor de rechtbank verschijnen. Hij reed bijna een jaar geleden met zijn snorfiets door rood licht, terwijl zijn rijbewijs eerder door de rechter was ontnomen. Dat gebeurde nadat hij had geweigerd mee te werken aan een blaastest, zegt Van Meijeren tegen het AD.

6 uur geleden
Voor- en tegenstanders: pil bij huisarts verlaagt drempel abortus

HILVERSUM (ANP) - Dat vrouwen straks ook bij de huisarts terechtkunnen om met een pil hun zwangerschap te laten beëindigen, maakt de drempel voor een abortus lager. Dat zeggen zowel voor- als tegenstanders. Waarover ze van mening verschillen, is of dat een goede zaak is.

6 uur geleden
Kamer: kopstuk NPO mag niet meer verdienen dan minister

DEN HAAG (ANP) - De hele Tweede Kamer wil dat het kabinet ervoor zorgt dat kopstukken bij de publieke omroep niet meer verdienen dan een minister. De SP heeft hiertoe opgeroepen in een motie en die is gesteund door alle twintig fracties. Het stuit de partij tegen de borst dat presentatoren vaak via productiebedrijven veel meer verdienen dan deze ministersnorm van rond de 220.000 euro.

6 uur geleden
Kamer: kabinet moet opkopen boeren door Schiphol tegengaan

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet voorkomen dat Schiphol Group (nog meer) boeren uitkoopt om stikstofruimte te verwerven voor Schiphol en Lelystad Airport. Een meerderheid van de Kamer schaarde zich achter een oproep hiertoe van GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Maandag werd bekend dat het concern met een aantal boeren een overeenkomst had bereikt.

8 uur geleden
Forum voor Democratie: aangifte gedaan van hack

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie (FVD) heeft aangifte gedaan van een hack waardoor communicatie tussen de Forum-app en de database van de partij is onderschept. Dat schrijft FVD op haar website. Vorige week meldde RTL Nieuws dat de persoonlijke gegevens van ruim 92.000 leden en oud-leden op straat zijn komen te liggen.

11 uur geleden
FVD'er Dekker blijft langer in de Kamer wegens ziekte Kerseboom

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie-Kamerlid Simone Kerseboom keert de komende maanden niet terug in het parlement. Ze zou deze dinsdag eigenlijk terugkomen van zwangerschapsverlof, maar heeft zich ziekgemeld. Ze wordt tot en met 27 maart vervangen door Ralf Dekker, die de voorbije maanden ook al inviel. FVD doet om privacyredenen geen uitspraken over de reden voor Kersebooms ziekmelding.

12 uur geleden