Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Remkes: traditionele minderheidsconstructie niet mogelijk

Remkes: traditionele minderheidsconstructie niet mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Informateur Johan Remkes ziet momenteel geen mogelijkheden om een "traditionele minderheidscoalitie" te vormen. Dat schrijft Remkes in een brief over de voortgang van de formatie. Met een "traditionele" minderheidscoalitie doelt Remkes op een samenstelling die elke keer in de Kamer op zoek moet naar steun voor voorstellen, zonder vooraf vastgelegde gedoogsteun. Hij lijkt aan te sturen op een extra-parlementair kabinet.

Remkes noemt in zijn brief die optie expliciet. In een extra-parlementair kabinet zitten bewindslieden van partijen die geen deel uitmaken van de coalitie, maar niemand lijkt precies te weten hoe deze vorm er in de praktijk uit zou moeten zien. Maandagavond zei CDA-leider Wopke Hoekstra al dat er nog verschillende coalitievarianten op tafel liggen. Ook Remkes sprak over "allerlei creatieve varianten".

Volgens de informateur is nu "met grote urgentie" een nieuw kabinet nodig, aangezien de verkiezingen al meer dan een halfjaar geleden zijn. Hij roept de "fracties van alle partijen uit het brede en constructieve midden" op om daarvoor hun verantwoordelijkheid te nemen.

Achter de schermen

Remkes wil woensdag met negen partijen verder praten: VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, Volt, SGP en Fractie Den Haan. Deze partijen, minus PvdA en GroenLinks, steunden de motie waarmee Remkes werd aangesteld als informateur. JA21 en de Groep Van Haga steunden de motie ook, maar zijn niet uitgenodigd om woensdag bij Remkes langs te gaan.

Maandag zaten VVD, D66 en CDA tot 's avonds laat bij elkaar, maar tot een doorbraak leidde het niet. Achter de schermen is te horen dat VVD en CDA nog wel voor een minderheid van drie partijen voelen, maar D66 dat niet ziet zitten. Een minderheidscoalitie van slechts twee partijen is voor niemand aantrekkelijk.

Een andere mogelijkheid die genoemd zou zijn, is het beginnen van onderhandelingen met VVD, D66, CDA, CU, GL en PvdA, zonder dat D66 een voortzetting van de huidige coalitie uitsluit. D66-leider Sigrid Kaag benoemde die optie afgelopen weekeinde al in een speech.

Meer uit Politiek

Nederland stuurt boten, pompen en reddingsvesten naar Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland stuurt twintig boten, vijftien waterpompen, ruim 180 reddingsvesten en ruim vijftig waadpakken naar het gebied in Oekraïne dat door de verwoesting van de Kachovka-dam is overstroomd. De hulpgoederen zijn beschikbaar gesteld door de waterschappen. Daarnaast stuurt de Nationale Reddingsbrigade ten minste twaalf reddingsboten.

54 minuten geleden
Ook BBB wil nu al koopkrachtplan horen van kabinet

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging sluit zich aan bij de oproep van de PvdA en GroenLinks aan het kabinet om al in de voorjaarsnota, die nu in de Tweede Kamer wordt behandeld, stappen te zetten om de koopkracht van kwetsbare huishoudens blijvend te verbeteren. Minister Sigrid Kaag (Financiën) en de coalitiepartijen willen het daar pas richting Prinsjesdag over gaan hebben.

2 uur geleden
Kamer niet te spreken over treinstoring en onderbreking Eurostar

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is kritisch op de aanpak van de treinstoring in Amsterdam afgelopen zondag. Ook zijn de Kamerleden niet te spreken over de maandenlange onderbreking van de treinverbinding tussen Amsterdam en Londen, de Eurostar. Dat lieten zij donderdag aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) weten tijdens een debat over het spoor. De staatssecretaris vindt beide incidenten "geen goede reclame voor het spoor".

4 uur geleden
Kaag overweegt schuiven ontwikkelingsgeld om asielconstructie

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal tijdens de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar "welwillend kijken" naar de mogelijkheid om geld naar voren te halen voor ontwikkelingssamenwerking. Dat budget wordt dit jaar flink geraakt: het wordt gebruikt om de kosten van het eerste jaar van de opvang van asielzoekers te betalen, en in deze tijd komen "uitzonderlijk" veel asielzoekers naar Nederland.

4 uur geleden
Kabinet: sturen reddingsboten naar Oekraïne serieuze optie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil Oekraïne hulp bieden na de verwoesting van de Kachovka-dam nabij Cherson. Het sturen van reddingsboten is een "serieuze optie", laat een woordvoerder van minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) weten.

4 uur geleden
Kaag: coalitie werd het niet eens over grote miljardenbezuiniging

DEN HAAG (ANP) - Dat het even "puzzelen" is om de Voorjaarsnota te begrijpen, heeft er volgens minister Sigrid Kaag van Financiën mee te maken dat het kabinet heel veel "kleine keuzes" heeft gemaakt. Over "één big bang", een bezuiniging die in een klap "meteen 6 of 8 miljard" oplevert, werden de vier coalitiepartijen het nu eenmaal niet eens.

5 uur geleden
Deel belangrijk rapport over sociaal minimum komt pas later

DEN HAAG (ANP) - Een rapport over het bedrag dat huishoudens minimaal nodig hebben om rond te komen, komt later dan verwacht. Het lukt de commissie die zich over het sociale minimum buigt niet om voor 30 juni met alle aanbevelingen te komen. De resultaten van een deel van het onderzoek, naar de systematiek van het sociaal minimum, ligt er pas in september. Dat betekent ook dat het kabinet dit deel van het rapport niet kan gebruiken voor de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar.

5 uur geleden