Remkes stopt om gezondheid als voorzitter Groningen-programma
GRONINGEN (ANP) - Johan Remkes stopt om gezondheidsredenen als voorzitter van het Nationaal Programma Groningen, dat in 2019 is opgezet om Groningers een betere toekomst te geven. De 73-jarige VVD'er, voormalig minister en vicepremier, legt op 1 januari zijn functie neer. "Mijn herstel gaat enige tijd duren", aldus Remkes, die niet wil vertellen wat hij mankeert. "Het past niet bij mij om dingen half te doen, daarom heb ik besloten om deze functie neer te leggen."
Remkes is sinds 2022 voorzitter van het programma, een samenwerkingsverband tussen het Rijk, de provincie Groningen en gemeenten. Het Nationaal Programma Groningen loopt tot 2030. Het Rijk heeft een startkapitaal van 1,15 miljard euro beschikbaar gesteld voor de uitvoering van de plannen en projecten om de welvaart in Groningen vooruit te helpen na de gaswinningsproblematiek.
Het Nationaal Programma Groningen (NPG) staat los van 'Nij Begun" de vorig jaar gepresenteerde kabinetsreactie op de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen. Het vorige kabinet maakte toen bekend bij elkaar 22 miljard euro uit te trekken voor het gebied in Groningen en Noord-Drenthe dat te maken heeft met aardbevingen als gevolg van de jarenlange aardgaswinning. Die miljarden zijn onder meer bedoeld om schades te vergoeden en de 'ereschuld' af te lossen.
Remkes komt uit de provincie Groningen en begon daar ook zijn politieke carrière. De VVD'er was in 2021 informateur bij de vorming van het kabinet-Rutte IV. Een jaar later, toen hij al was aangesteld als NPG-voorzitter, bemiddelde Remkes in het conflict tussen het kabinet en boeren over de stikstofaanpak. Het algemeen bestuur van het Groningen-programma maakt "op een later moment" bekend hoe de rol van onafhankelijk voorzitter vanaf 1 januari wordt ingevuld.
Meer uit Politiek
BAARLE-NASSAU (ANP) - Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) heeft toegegeven dat ze grensgemeenten eerder had moeten betrekken bij haar plannen voor grenscontroles, na beklag van 46 burgemeesters. In een gesprek dat volgde op een brief met daarin de zorgen over de uitvoering en de gang van zaken, beloofde Faber beterschap. "Ze heeft de belofte gedaan om bij de evaluaties na drie en na zes maanden de grensgemeenten te betrekken", laat een woordvoerder van de gemeente Baarle-Nassau weten.
33 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet neemt een aantal maatregelen die moeten voorkomen dat mensen achteraf forse bedragen aan te veel ontvangen toeslagen moeten terugbetalen. Zo gaat Dienst Toeslagen vanaf volgend jaar uit van een grotere jaarlijkse inkomensstijging. Dat zal het risico op hoge terugvorderingen verminderen, aldus staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Financiën).
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsbonden en -raden hebben een afspraak deze donderdag met onderwijsminister Eppo Bruins op het laatste moment afgezegd, zo laten enkele van hen weten. Dat doen ze om de bezuinigingsplannen die hij in hun ogen veel te weinig wil aanpassen en die nu in de Tweede Kamer worden behandeld.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Klimaatverandering "staat voor geen enkel lid van dit kabinet ter discussie", verzekert klimaatminister Sophie Hermans. Haar collega Barry Madlener (Infrastructuur) zei eerder deze week in het vragenuur dat de klimaatwetenschap "nog niet helemaal uitgekristalliseerd" is. Maar daarin hoorde Hermans geen ontkenning.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De meeste oppositiepartijen die niet aan de onderhandelingstafel zitten over de onderwijsbegroting, zijn niet te spreken over het voorstel om de stemming over alle begrotingen uit te stellen. Dat sommige coalitiepartijen ook nog een eventueel debat blokkeren over een eventueel akkoord tussen de regeringscoalitie en CDA, ChristenUnie, SGP en JA21, is tegen het zere been van veel oppositiepartijen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer stemt pas volgende week over de onderwijsbegroting. Tot het laatste moment hebben de coalitie en vier oppositiepartijen geprobeerd om tot een akkoord te komen om de geplande bezuinigingen deels tegen te houden, maar dat lukte niet op tijd. "Zij hebben het niet gered om het op tijd in stemming te brengen", zei CDA-leider Henri Bontenbal over de coalitie.
5 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Minister van Defensie Ruben Brekelmans ziet niets in het herinvoeren van de opkomstplicht. Tijdens de Rede van Fryslân die Brekelmans donderdag in Leeuwarden hield, benadrukte hij dat werken bij Defensie vrijwillig moet zijn. De minister noemde het vrijwillige dienjaar een groot succes en meldde dat het wordt uitgebreid. Brekelmans riep alle inwoners van Friesland en Nederland op om de krijgsmacht te ondersteunen.
5 uur geleden