Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Remkes: situatie na verkiezingsuitslag buitengewoon gecompliceerd

Remkes: situatie na verkiezingsuitslag buitengewoon gecompliceerd

HILVERSUM (ANP) - De situatie die is ontstaan na de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen is "buitengewoon gecompliceerd". Dat zei VVD'er Johan Remkes in het NPO Radio 1-programma Sven op 1. "Het land moet geregeerd worden. Het zou een brevet van onvermogen zijn als de politieke fracties hier niet uit zouden komen."

Remkes, die informateur was bij de vorige kabinetsformatie, werd donderdag wakker met een "katterig gevoel". "Ik had aan de ene kant wel verwacht dat PVV een stevige winst zou boeken. Dat zag je eigenlijk de laatste paar dagen voor de verkiezingen ook wel aankomen. Maar dat die winst zo groot zou zijn, had ik niet verwacht."

De VVD-coryfee adviseert de fractievoorzitters de komende dagen rust te nemen om de consequenties van de uitslag goed door te laten dringen. "Neem even een time-out. Laat alles eens rustig bezinken." Remkes ziet geen nieuwe verkiezingen aankomen. "De fracties zullen hier zelf moeten uitkomen en nieuwe verkiezingen lossen ook helemaal niks op. Dus er rust een zware verantwoordelijkheid op alle betrokken hoofdrolspelers."

Neutrale verkenner

Hij noemt het van groot belang dat er een neutrale verkenner komt. "Daar is het onder meer bij vorige formatie niet helemaal goed gegaan omdat die formatie vanaf het allereerste begin in een te partijpolitiek beladen situatie plaatsvond." Daarmee doelde Remkes op de verkenning met Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66) waarbij chaos ontstond vanwege de 'functie elders-kwestie' over toenmalig CDA'er Pieter Omtzigt. Op de vraag wat hij zou doen als Wilders hem belt, zegt Remkes: "Dat lijkt mij niet goed denkbaar".

Over de uitspraak van VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz die eerder deze week aangaf dat ze niet onder premier Wilders wil dienen, zei Remkes: "Ik vond dat op zichzelf een hele verstandige uitspraak". Desondanks sluit hij niet uit dat zijn partij gaat regeren met de PVV. "Het kan wel, maar dan zullen er op sommige onderwerpen stevige concessies gedaan moeten worden." Hij vindt in elk geval dat de VVD een gesprek met Wilders hierover niet op voorhand moet afwijzen, al benadrukt hij: "De VVD moet zijn beginselen niet te grabbel gooien".

Meer uit Politiek

Volt projecteert adres pro-Europese website op Euromast

ROTTERDAM (ANP) - Volt heeft woensdagavond op de Euromast in Rotterdam het adres van haar website geprojecteerd voor de Europese verkiezingen: minder-EU.nl. Die site vertelt volgens de partij "een eerlijk verhaal" over de Europese Unie. Volt wil waarschuwen voor de gevolgen van 'minder EU', waar bijvoorbeeld de PVV voor pleit. Dat betekent volgens de partij "minder geld in de portemonnee, minder veiligheid, en minder vrijheid".

43 minuten geleden
Wilders voor 'keiharde' aanpak pro-Palestijnse studentenprotesten

DEN HAAG (ANP) - De pro-Palestijnse protesten op het terrein van de Universiteit van Amsterdam en andere universiteiten moeten "keihard" worden aangepakt, vindt Geert Wilders. "Hoe eerder en hoe harder en hoe vaker er op wordt getreden tegen mensen die ook geweld gebruiken, zelfs tegen de politie, hoe beter", zegt de PVV-leider.

10 uur geleden
EU-verkiezingen leven nog onvoldoende, ziet De Jonge: 'best gek'

DEN HAAG (ANP) - De verkiezingen voor het Europees Parlement die over een maand worden gehouden leven "nog onvoldoende" in de samenleving, denkt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. "En dat is eigenlijk best gek", vindt hij: Europese samenwerking is volgens hem nodig om klimaatverandering en problemen met migratie op te lossen.

11 uur geleden
Staatssecretaris onderbouwde gaswinningsbesluit niet goed genoeg

GRONINGEN (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw heeft het gaswinningsbesluit voor het Groningenveld voor 2023-2024 niet goed genoeg onderbouwd, stelt de Raad van State (RvS) in een uitspraak woensdag. Vijlbrief had eerder besloten dat het Groningenveld van 1 oktober 2023 tot 30 september 2024 als reserve nodig zou zijn voor heel koude periodes. De RvS zegt in de uitspraak dat het vanaf 1 mei niet meer zo koud wordt dat dit nodig is.

12 uur geleden
Van der Plas hoopt woensdag tot formatieakkoord te komen

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas is optimistisch over het formatieoverleg: ze hoopt dat de partijen woensdag nog tot een akkoord komen. Voorafgaand aan de derde sessie van de week zei de BBB-voorvrouw dat "ik er gewoon positief over ben. Dat is mijn perceptie".

12 uur geleden
Wilders hoopt er nog deze week uit te komen aan formatietafel

DEN HAAG (ANP) - Wat PVV-leider Geert Wilders betreft, komen de vier partijen aan de formatietafel er binnen enkele dagen uit. "Ik hoop echt dat het deze week wel echt klaar moet zijn", zei hij. Maar het is onzeker of dat lukt. "Het is niet alleen afhankelijk van mij, we doen het met zijn vieren", aldus Wilders vlak voor een overleg met onderhandelaars van VVD, NSC, BBB en de informateurs.

13 uur geleden
Kieskompas: eigenlijk moet ChristenUnie grootste partij zijn

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse kiezers zijn heel gematigd, veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. "Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn. De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid. Ze zijn gematigd en voorzichtig, ook over Europa. Die elementen vindt iedereen best prettig. De meeste mensen zitten ergens in het midden", aldus Blanken.

13 uur geleden