Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Remkes: halvering van stikstofuitstoot in 2030 niet ter discussie

Remkes: halvering van stikstofuitstoot in 2030 niet ter discussie

DEN HAAG (ANP) - Het plan om de uitstoot van stikstof tussen nu en 2030 te halveren staat niet ter discussie. Het kabinet heeft dat aangegeven in het overleg met de boeren woensdag, zei stikstofbemiddelaar Johan Remkes na afloop. Premier Mark Rutte bevestigde dat.

Boerenorganisaties willen dat de deadline voor het terugbrengen van de uitstoot wordt verschoven, bijvoorbeeld naar 2035.

De boeren hebben ook grote bezwaren tegen de zogeheten kritische depositiewaarde. Dat is de vastgestelde grens aan de hoeveelheid stikstof die een specifiek natuurgebied aankan. Tijdens het overleg is afgesproken dat de minister met de sector gaat kijken of er "een vervangend systeem kan komen dat juridisch houdbaar is".

PAS-melders

Ook wordt gekeken naar het op gang brengen van de vergunningverlening voor PAS-melders. Dat zijn boeren die onder het oude stikstofbeleid geen natuurvergunning nodig hadden voor bijvoorbeeld een nieuwe stal. De Raad van State zette in 2019 een streep door die werkwijze, waardoor deze boeren in feite illegaal werken. Volgens Remkes gaat er bekeken worden "hoe eventuele schade kan worden gecompenseerd in het geval vergunningverlening voor sommigen niet zal lukken."

Volgens Remkes waren alle deelnemers het erover eens dat wetsovertreding en intimidatie niet geoorloofd zijn. Rutte kaartte dat volgens de bemiddelaar aan. De deelnemers toonden daarbij "begrip voor de emotionaliteit die aan de orde is in agrarische kringen", aldus Remkes.

De boeren wilden pas naar het overleg komen wanneer hun eisen op de agenda zouden worden gezet. Dat gebeurde, maar Remkes liet na afloop weten dat hij daar "hogelijk verbaasd" over was en dat hij het heel vervelend vond. Het gesprek verliep volgens hem aanvankelijk "een beetje moeizaam, maar dat klaarde al heel snel op".

Meer uit Politiek

Wel meldingen, geen klachten over gedrag Laurentien bij Financiën

DEN HAAG (ANP) - Bij het ministerie van Financiën zijn wel meldingen binnengekomen over het gedrag van prinses Laurentien, die zich inspant voor herstel voor slachtoffers van het toeslagenschandaal, maar geen klachten. Dat staat in een intern memo waar de NOS als eerste over berichtte, en dat ook is ingezien door het ANP.

7 uur geleden
De Hoop blij dat OM uitspreekt dat belediging Derksen niet kon

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) is blij dat het Openbaar Ministerie uitspreekt dat Johan Derksen fout zat toen die in april op televisie zei dat hij "geen Fries" kon zijn. "Het is goed dat hier aandacht voor is, want wanneer dit soort uitspraken op de landelijke televisie gedaan worden gaat dit verder dan mijn persoon", aldus de volksvertegenwoordiger.

7 uur geleden
Keijzer deelt zorgen om huurwet, maar pas volgend jaar evaluatie

DEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer (BBB) begrijpt zorgen die leven om de Wet betaalbare huur, waarmee huurprijzen in het middensegment gemaximeerd worden. Maar ze houdt vast aan het evaluatiemoment begin volgend jaar. Zowel de Eerste als Tweede Kamer hebben daar om gevraagd, en Keijzer houdt zich daaraan.

8 uur geleden
342 miljoen euro bezuinigd op subsidies onderwijs en wetenschap

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins en staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) bezuinigen afgerond 342 miljoen euro op subsidies voor onderwijs en wetenschap, melden ze in een Kamerbrief. Met Prinsjesdag was al bekendgemaakt dat op hun ministerie in totaal ruim 360 miljoen euro zou worden bezuinigd op subsidies, maar waarop precies was nog niet bekend. Op cultuursubsidies wordt ruim 10 miljoen euro bezuinigd.

9 uur geleden
Hermans 'met klimaatpet op' niet blij met alle coalitieafspraken

DEN HAAG (ANP) - Klimaatminister Sophie Hermans staat "alleen met een klimaatpet op" niet te juichen bij alle afspraken op haar vakgebied uit het hoofdlijnenakkoord en het regeerprogramma. Ze erkent dat die ertoe bijdragen dat het klimaatdoel voor 2030 verder uit zicht is geraakt. "Daar baal ik van", zei de bewindsvrouw nadat zij haar eerste klimaatnota had aangeboden aan de Tweede Kamer.

9 uur geleden
Ministerie bezuinigt 6,6 miljoen euro extra op publieke omroep

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bezuinigt 6,6 miljoen euro extra op de Nederlandse Publieke Omroep, bovenop de 100 miljoen euro die hierop al wordt bezuinigd. Dat is onderdeel van een pakket bezuinigingen van 360 miljoen euro op subsidies van het departement, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL.

9 uur geleden
Extra geld voor stervenszorg, inenting in de buurt en kinderbril

DEN HAAG (ANP) - Op aandringen van de Tweede Kamer trekt het kabinet extra geld uit voor pijnbestrijding op het sterfbed en voor het inenten van kinderen in de buurt. Ook komt er meer geld voor ouders die geen bril voor hun kind kunnen betalen en voor Kamp Westerbork.

10 uur geleden