
Remkes: goed dat LTO namens veel boeren het gesprek aangaat
DEN HAAG (ANP) - Het is goed dat LTO vrijdag mede namens een groot aantal andere boerenorganisaties komt praten met een kabinetsdelegatie over het omstreden stikstofbeleid. Dat zegt een woordvoerder van Johan Remkes, die optreedt als onafhankelijk gespreksleider. "Niet praten lost ook niets op."
Aanvankelijk wilde een groot deel van de aangeschreven belangenbehartigers niet ingaan op de uitnodiging van Remkes voor een verkennend gesprek. Toen LTO vorige week besloot toch te gaan, leidde dat tot boze reacties van radicalere clubs, zoals Farmers Defence Force (FDF) en Agractie.
Maar na een gesprek woensdagavond met in totaal acht boerenorganisaties lijken de neuzen weer dezelfde kant op te staan. Besloten is dat LTO-voorzitter Sjaak van der Tak namens al deze partijen het gesprek aangaat en dat de uitkomsten en eventuele vervolgstappen gezamenlijk besproken zullen worden.
Geen taboes
Vertrouwen in het "door de regering geregisseerde overleg" hebben de boerenorganisaties niet, zo lieten zij in een verklaring weten. Zij plaatsen al langer vraagtekens bij de rol van Remkes, die als adviseur van het vorige kabinet veel invloed heeft gehad op de strenge doelen voor vermindering van de stikstofuitstoot die nu op tafel liggen.
Via zijn zegsman benadrukt Remkes nog maar eens dat hij gevraagd is als "onafhankelijk gespreksleider" en dat hij er niet zit namens het kabinet. Ook herhaalt hij dat over alles gesproken kan worden, inclusief zijn eigen rol. "Er zijn geen taboes".
Agractie laat donderdag weten definitief niet aan te schuiven bij Remkes. Volgens voorman Bart Kemp wil premier Mark Rutte geen toezeggingen doen over "cruciale" onderwerpen waar de actiegroep het over wil hebben. Hij zegt dan ook dat LTO niet namens Agractie spreekt, maar een boodschap over zal brengen en die terug zal koppelen aan de club. In het statement van woensdagavond, ook ondertekend door Agractie, staat dat LTO "in goede afstemming met alle partijen" spreekt met het kabinet.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Kauthar Bouchallikht heeft 12.879 stemmen gekregen bij de Tweede Kamerverkiezingen vorige week. Bouchallikht stond op de kandidatenlijst van GroenLinks-PvdA. In oktober wilde ze zich terugtrekken uit onvrede over het partijstandpunt over de oorlog tussen Israël en Hamas, maar het was toen te laat om haar naam nog van de stembiljetten te schrappen.
16 uur geledenENSCHEDE (ANP) - Pieter Omtzigt, leider van Nieuw Sociaal Contract, vindt het "hard, pijnlijk en lezenswaardig" dat onderzoekers van de Universiteit Twente concluderen dat de opslag van zogenoemd licht consumentenvuurwerk veel gevaarlijker is dan tot nu toe werd gedacht. Hun rapport laat volgens Omtzigt "pijnlijk zien dat het niet volledig en onafhankelijk zijn bij onderzoeken leidt tot grote nieuwe ongelukken".
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - JA21-leider Joost Eerdmans vindt dat er een rechts kabinet moet komen, omdat de kiezer duidelijk heeft gesproken, zegt hij na afloop van zijn gesprek met verkenner Ronald Plasterk. Het is volgens hem aan PVV-leider Geert Wilders om een kabinet te vormen met NSC, VVD en BBB.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ligt volgens Volt-partijleider Laurens Dassen voor de hand dat de PVV het voortouw neemt voor gesprekken met VVD, NSC en BBB. Hij heeft vrijdag in een gesprek met verkenner Ronald Plasterk ook aangegeven dat zijn partij niet in een kabinet met de PVV wil stappen. "Wij zien de PVV nog steeds als een antirechtstatelijke partij", zei Dassen na afloop van het gesprek.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV wordt inderdaad de grootste fractie in de nieuwe Tweede Kamer. De partij van Geert Wilders krijgt 37 zetels. Daarna volgen GroenLinks-PvdA met 25 zetels en de VVD met 24 zetels. Nieuwkomer Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft 20 zetels behaald. Die zetelverdeling komt overeen met de definitieve prognose van de Verkiezingsdienst van het ANP.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie gaat de oppositie in en zal een constructie met de PVV niet gedogen, zei partijleider Mirjam Bikker na een gesprek vrijdag met verkenner Ronald Plasterk. De ChristenUnie verloor bij de verkiezingen twee zetels.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk voert vrijdag gesprekken met leiders van de overgebleven vier partijen die in ieder geval één zetel hebben binnengesleept bij de verkiezingen van vorige week. Hij gaat achtereenvolgens in gesprek met Mirjam Bikker (CU), Laurens Dassen (Volt), Joost Eerdmans (JA21) en Chris Stoffer (SGP). DENK staat ook op drie zetels, maar voorman Stephan van Baarle weigert met Plasterk in gesprek te gaan, omdat hij de verkenner als "de boodschapper van extreemrechts" ziet.
1 dag geleden