Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Remkes en Koolmees worden voorgedragen als nieuwe informateurs

Remkes en Koolmees worden voorgedragen als nieuwe informateurs

DEN HAAG (ANP) - VVD'er Johan Remkes en D66'er Wouter Koolmees gaan waarschijnlijk de onderhandelingen leiden tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. De twee worden dinsdag aan de Tweede Kamer voorgedragen als de nieuwe informateurs, zo bevestigen ingewijden een bericht van RTL Nieuws.

De Tweede Kamer zal nog over de voordracht moeten besluiten, maar de vier partijen hebben een meerderheid. Later dinsdag is er een debat over het formatieproces tot nu toe. Vorige week besloten de vier partijen van de vorige regeringscoalitie dat zij inhoudelijk gaan onderhandelen over een nieuw kabinet.

Na de verkiezingen in maart was de informatie maandenlang in een impasse geraakt, omdat de twee grootste partijen niet tot overeenstemming konden komen. D66 wilde niet verder met de ChristenUnie, maar koerste op deelname van GroenLinks en PvdA, die alleen samen een coalitie in wilden. Maar VVD en het CDA wilden niet met twee linkse partijen samengaan in een coalitie. Uiteindelijk liet D66 de blokkade van de ChristenUnie los.

Verkenner

Koolmees is demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en was in het voorjaar nog aangesteld als verkenner, samen met zijn VVD-collega Tamara van Ark. Zij volgden VVD'er Annemarie Jorritsma en D66'er Kajsa Ollongren op, de eerste verkenners die hun taak teruggaven nadat via een ANP-foto aantekeningen van hun gesprekken waren uitgelekt.

Van Ark en Koolmees stapten al na een week weer op, nadat er politieke onrust was ontstaan over de uitgelekte notities. VVD-leider Mark Rutte kwam daarbij in ernstige problemen, omdat hij had gesproken over een "functie elders" voor destijds nog CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij had dat eerder ontkend.

De Kamer wilde af van de twee nieuwe verkenners, omdat zij volgens het parlement te dicht op de politiek zaten. Er was behoefte aan een gezaghebbende, onafhankelijke informateur met een grotere afstand tot de actuele politiek. Dat werd Herman Tjeenk Willink, die later werd opgevolgd door zijn PvdA-partijgenoot Mariëtte Hamer. Toen de laatste klaar was, nam Johan Remkes het over als informateur.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

volijke 1 maand geleden
Nee, dit geloof je toch niet!! Weer die Koolmees, er is nog STEEDS behoefte aan een gezaghebbende, onafhankelijke informateur, Koolmees is dat dus duidelijk NIET!!
Van Puffellen 1 maand geleden
De vossen worden in het kippenhok losgelaten ARME Nederlanders,en we pikken het nog ook

Meer uit Politiek

Waarschijnlijk geen nieuw kabinet op het bordes voor kerst

DEN HAAG (ANP) - De partijen aan de formatietafel verwachten niet dat er voor de kerst al een nieuw kabinet op het bordes van Paleis Noordeinde staat. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van het AD. Wel is er nog altijd de hoop bij de onderhandelende partijen om voor die tijd een regeerakkoord te kunnen presenteren.

2 dagen geleden
Kamer bezorgd om gevolgen hogere inflatie voor koopkracht

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is bezorgd over de gevolgen van de fors opgelopen inflatie voor de koopkracht van huishoudens. Bij de linkse oppositie, maar ook bij de PVV en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt, klinkt nog harder de roep om al volgend jaar het minimumloon verder te verhogen, om te zorgen dat de meest kwetsbare mensen het hoofd boven water kunnen houden.

2 dagen geleden
De Grave wil na verzet oppositie evacuatie Kabul niet onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Frank de Grave gaat geen leiding geven aan het onderzoek naar de evacuatie uit Afghanistan. Hij heeft dat laten weten nadat dinsdag de hele oppositie een motie van de PvdA steunde waarin werd gevraagd om een andere voorzitter.

2 dagen geleden
Begrotingstekort dit jaar lager ondanks extra coronasteun

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de extra coronasteun die het demissionaire kabinet afgelopen week aankondigde, valt het begrotingstekort dit jaar lager uit dan op Prinsjesdag werd verondersteld. Dat staat in de Najaarsnota die minister Wopke Hoekstra (Financiën) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

2 dagen geleden
Eerste Kamer achter inzet coronapas in kledingzaken en kappers

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer steunt de mogelijkheid om het coronatoegangsbewijs in te kunnen zetten in niet-essentiële winkels en niet-essentiële dienstverlening op publieke plaatsen. Bezoekers van kleding- en meubelwinkels maar ook van kappers en pretparken zouden dan hun QR-code moeten laten zien voordat ze naar binnen mogen.

2 dagen geleden
Meerdere Kamerleden ontvangen dreigmail, Bergkamp doet aangifte

DEN HAAG (ANP) - Meerdere Tweede Kamerleden hebben een dreigmail ontvangen. Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende aantal meldingen van politici die bedreigd worden. Ze wilde weinig kwijt over de inhoud van de dreigmail, behalve dat deze "coronagerelateerd" was.

2 dagen geleden
FVD-senator neemt afstand van vaccinkritiek Baudet

DEN HAAG (ANP) - Eerste Kamerlid Paul Frentrop van Forum voor Democratie volgt niet zijn partijleider Thierry Baudet in diens oproepen aan mensen om zich niet te laten vaccineren. Tijdens een debat meldde hij, uitgedaagd door zijn voormalig partijgenoot Henk Otten, dat hij zelf wel gevaccineerd is. "Ik ben geen medicus en ik zou het afraden om medische adviezen op te volgen van welke partijleider dan ook", aldus Frentrop.

2 dagen geleden