Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Remkes en Koolmees worden voorgedragen als nieuwe informateurs

Remkes en Koolmees worden voorgedragen als nieuwe informateurs

DEN HAAG (ANP) - VVD'er Johan Remkes en D66'er Wouter Koolmees gaan waarschijnlijk de onderhandelingen leiden tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. De twee worden dinsdag aan de Tweede Kamer voorgedragen als de nieuwe informateurs, zo bevestigen ingewijden een bericht van RTL Nieuws.

De Tweede Kamer zal nog over de voordracht moeten besluiten, maar de vier partijen hebben een meerderheid. Later dinsdag is er een debat over het formatieproces tot nu toe. Vorige week besloten de vier partijen van de vorige regeringscoalitie dat zij inhoudelijk gaan onderhandelen over een nieuw kabinet.

Na de verkiezingen in maart was de informatie maandenlang in een impasse geraakt, omdat de twee grootste partijen niet tot overeenstemming konden komen. D66 wilde niet verder met de ChristenUnie, maar koerste op deelname van GroenLinks en PvdA, die alleen samen een coalitie in wilden. Maar VVD en het CDA wilden niet met twee linkse partijen samengaan in een coalitie. Uiteindelijk liet D66 de blokkade van de ChristenUnie los.

Verkenner

Koolmees is demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en was in het voorjaar nog aangesteld als verkenner, samen met zijn VVD-collega Tamara van Ark. Zij volgden VVD'er Annemarie Jorritsma en D66'er Kajsa Ollongren op, de eerste verkenners die hun taak teruggaven nadat via een ANP-foto aantekeningen van hun gesprekken waren uitgelekt.

Van Ark en Koolmees stapten al na een week weer op, nadat er politieke onrust was ontstaan over de uitgelekte notities. VVD-leider Mark Rutte kwam daarbij in ernstige problemen, omdat hij had gesproken over een "functie elders" voor destijds nog CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij had dat eerder ontkend.

De Kamer wilde af van de twee nieuwe verkenners, omdat zij volgens het parlement te dicht op de politiek zaten. Er was behoefte aan een gezaghebbende, onafhankelijke informateur met een grotere afstand tot de actuele politiek. Dat werd Herman Tjeenk Willink, die later werd opgevolgd door zijn PvdA-partijgenoot Mariëtte Hamer. Toen de laatste klaar was, nam Johan Remkes het over als informateur.

Meer uit Politiek

Kamer buigt zich nog zeker twee keer over pensioenwet

DEN HAAG (ANP) - Zoals verwacht lukte het de Tweede Kamer vrijdag niet om de artikelsgewijze behandeling van de nieuwe pensioenwet af te ronden. Pensioenminister Carola Schouten en haar ambtenaren beantwoordden in meer dan zes uur zeker tweehonderd vragen, vooral over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel en over het nieuwe pensioencontract. Politiek lijkt de behandeling weinig te hebben veranderd.

2 dagen geleden
Adema maandag om tafel met boeren voor landbouwakkoord

DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Piet Adema gaat maandag voor het eerst om tafel met onder meer boeren, natuurbeschermers en provincies om tot afspraken te komen over hoe de landbouwsector er in de toekomst uit moet komen te zien. Het is de bedoeling dat deze gesprekken ergens in maart tot een landbouwakkoord leiden.

2 dagen geleden
Weerwind noemt kritiek op reis naar Suriname pijnlijk

DEN HAAG (ANP) - Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) vindt het "eervol" om namens de Nederlandse regering in Suriname te spreken over de excuses voor het slavernijverleden. Hij zal daar op uitnodiging zijn op 19 december - "een belangrijke dag" - om een toelichting te geven op de woorden van premier Mark Rutte. Tegelijk doet het hem "pijn" dat er kritiek is op zijn komst, onder meer vanuit de stichting Eer en Herstelbetalingen Slachtoffers van slavernij in Suriname.

2 dagen geleden
Nederland blijft tegen toetreding Bulgarije tot Schengenzone

DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft tegen toetreding van Bulgarije tot het Schengengebied. Roemenië en Kroatië zijn wel klaar om toe te treden, zei staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie) na de ministerraad. Bulgarije voldoet volgens hem nog niet aan de voorwaarden.

2 dagen geleden
De Jonge: heel erg eens met ombudsman dat verduurzaming beter kan

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) is het "heel erg eens" met de Nationale ombudsman dat het voor veel huurders te moeilijk is om hun huis te verduurzamen. Daarom is de overheid er volgens hem "hard mee bezig". Hij wijst erop dat gewerkt wordt aan zowel financiële als lokale praktische steun. Hij zegt gemeenten daarbij te willen helpen.

2 dagen geleden
Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

DEN HAAG (ANP) - Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is. "Maar dat is voor ons niet acceptabel, de wettelijke verplichting gaat gewoon in per 31 december", aldus Heijnen.

3 dagen geleden
Yesilgöz haalt weer fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar. "Beschamend te zien dat het vanavond in verschillende steden weer fors uit de hand gelopen is", aldus de bewindsvrouw.

3 dagen geleden