Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Remkes en Koolmees kunnen als informateur aan de slag

Remkes en Koolmees kunnen als informateur aan de slag

DEN HAAG (ANP) - Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) kunnen beginnen met de formatie van een kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunde hun aanstelling. Remkes hoopt dat "zo spoedig mogelijk" een kabinet op het bordes staat.

De Tweede Kamer debatteerde dinsdag over het eindverslag van Remkes. Hij denkt dat de onderhandelingen tussen de vier partijen snel kunnen gaan. "De wil is er om tempo te maken", zei hij. Er wordt aangestuurd op een regeerakkoord op hoofdlijnen waarbij er meer ruimte komt voor de Tweede Kamer.

De feitelijke formatie gaat ruim zes maanden na de verkiezingen beginnen. Dat het zo lang duurde kwam onder meer door blokkades die de verschillende partijen opwierpen om tot onderhandelingen te komen en een vertrouwenscrisis rond VVD-leider Mark Rutte aan het begin van het formatieproces.

Brede steun

Remkes en Koolmees zijn dinsdagavond nog langsgegaan bij de voorzitter van de Tweede Kamer om hun opdracht te ontvangen. De nieuwe informateurs kunnen dan direct woensdag aan de slag. Binnen de coalitie klinkt de hoop toch voor het einde van het jaar een kabinet te hebben.

Er was uiteindelijk brede steun voor de aanstelling van Koolmees en Remkes. Naast de vier coalitiepartijen steunden ook PvdA, GroenLinks, Volt, Fractie Den Haan, SGP, BBB, JA21 en Groep Van Haga de benoeming. De laatste twee deden dat omdat ze vinden dat er snel een kabinet moet komen.

Meer uit Politiek

Rutte: 'geld is niet eerste probleem' bij wapenleveringen Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Bij het zoeken naar mogelijkheden om Oekraïne op het slagveld te helpen, is "geld niet het eerste probleem", aldus demissionair premier Rutte. Volgens hem is geld bij de lidstaten van de EU en de NAVO makkelijk bij elkaar te brengen. De moeilijkheid zit er volgens Rutte in de gevechtssystemen en de munitie zelf te bemachtigen.

18 uur geleden
De Vries: aanpak toeslagenfraude kan niet zonder risicoselectie

DEN HAAG (ANP) - Om fraude met toeslagen te kunnen aanpakken is "toch een soort risicoselectie nodig". Dat zegt staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) in een debat met de Tweede Kamer. Verschillende partijen wilden van haar weten of de Dienst Toeslagen wel over de juiste instrumenten beschikt om misbruik en fraude op te sporen.

23 uur geleden
Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren geschopt en van een trap geduwd. Partijen willen dat het kabinet met meer plannen tegen geweld in het ov komt, en eerder genomen maatregelen sneller uitvoert.

23 uur geleden
Zuid-Holland wijst bemiddeling in 'impasse' met Lansingerland af

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft het voorstel van de gemeente Lansingerland afgewezen om een bemiddelaar in te schakelen voor de 'impasse' waarin de twee partijen zitten. Lansingerland wil duizenden woningen bouwen in een gebied, Bleizo-West, dat de provincie ziet als een mogelijke locatie voor windturbines. Zolang het onderzoek van Zuid-Holland naar de beste plek voor windenergie in Lansingerland loopt, kan de gemeente op drie potentiële locaties hiervoor niets doen.

1 dag geleden
Vijlbrief tekent vrijdag in Groningen wet over einde gaswinning

GRONINGEN (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tekent vrijdag in de provincie Groningen symbolisch de wet over het definitief sluiten van het Groningenveld voor de gaswinning. Vijlbrief doet dat aan het begin van de middag in het dorp Kolham waar ongeveer 65 jaar geleden voor het eerst Gronings gas werd gevonden, meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

1 dag geleden
De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe 'rustig en stabiel'

DEN HAAG (ANP) - Het eerste kwartaal na de invoering van de Omgevingswet is "over het algemeen rustig en stabiel verlopen". Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Bijna vierhonderd tekortkomingen zijn gemeld, die "(enige) hinder" voor gebruikers opleverden, maar volgens de minister heeft dat de vergunningverlening niet erg geraakt.

1 dag geleden
Leenstelselstudenten dreigen volgend jaar 200 euro mis te lopen

DEN HAAG (ANP) - Leenstelselstudenten dreigen zo'n 200 euro per persoon mis te lopen in 2025, waarschuwt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. In een wetsvoorstel is onder meer geregeld dat het compensatiebedrag voor deze groep wordt opgehoogd om rekening te houden met de stijgende prijzen. Maar de planning hiervoor is heel krap: de Eerste én Tweede Kamer moeten de wet voor 1 juli goedkeuren om deze begin volgend jaar in werking te laten treden.

1 dag geleden